Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

pxwiy48mx

Sziasztok
Egyszeru kerdes, A4988 driverre mivel rogzititek/ragasztjatok fel a kis huto bordacskakat?
Pillanatragasztora gondoltam hirtelen, de az gondolom szigetel.

gabdgzj8f

Hőpaszta, mint a számítógépeknél a proci hűtő? Csak tipp.

prinx

Üdv Jankó!
Bocsi hogy nem értek egyet de az adatlapja írja hogy ez egy H-Híd ami alkalmas bipoláris léptetőmotor vezérlésére.

Eredeti :
LMD18200
3A, 55V H-Bridge
General Description
The LMD18200 is a 3A H-Bridge designed for motion control
applications. The device is built using a multi-technology process
which combines bipolar and CMOS control circuitry
with DMOS power devices on the same monolithic structure.
Ideal for driving DC and stepper motors; the LMD18200 accommodates
peak output currents up to 6A. An innovative
circuit which facilitates low-loss sensing of the output current

A fordító ezt fordította:
  LMD18200
3A, 55V H-híd
Általános leírása
Az LMD18200 3A H-híd mozgásvezérléshez
alkalmazásokat. Az eszköz több technológiával készült
amely a bipoláris és a CMOS vezérlő áramkört ötvözi
ugyanazon monolitikus szerkezettel rendelkező DMOS tápegységekkel.
Ideális DC és léptetőmotorok vezetésére; az LMD18200 befogadja
csúcs kimeneti áramok legfeljebb 6A. Innovatív
amely megkönnyíti a kimeneti áram alacsony veszteségérzékelését

A kommunikációnál én is elakadtam, nem tudom milyen csatolókártya szükséges hozzá hogy a PC-vel tudjon beszélgetni.

Üdv H.Attila

fn47xk7ei

No én meg bohóckodom itt egy szervó motorral de úgy néz ki magas ez nekem . Én azt hittem simán rákötök 3 fázist (3x24 V AC ) és forogni fog , hát nem .Csak búg,rezeg a motor . Igazából még soha nem jártam utána mi is az a "szervo motor" .A szinuszos 3 fázis nem jó hozzá ? Vagy csak vezérlővel hajlandóak működni ezek a motorok ? [#nemtudom]

Szalai György

A szinuszos három fázis a legjobb hozzá. Csak nem tudja álló helyből felvenni az 50Hz által meghatározott szinkron fordulatszámot.

Frekvenciának és áramnak szabályozhatónak kéne lennie, hogy alacsony frekvencián is csak névleges tekercsáram mellett fel tudja venni az alacsony szögsebességet a forgórész.
Azután szépen lassan fel tudnád húzni magasabb frekvenciával magasabb fordulatra, és nagyobb árammal nagyobb teljesítményre.
Azt a fordulatszámot volna képes tartani, míg a tehetetlensége és a tengelyterhelése miatt ki nem esik a szinkronból.
Akkor kezdhetnéd elölről.
Ezt csinálja helyetted folyamatosan a motormeghajtó. [#vigyor2]

szabo janko

Én az IC adatlapján lévő felhasználási lehetőségből csak a két kimenet közé kötött motorból gondoltam de lehet hogy igazad van és a léptető másik két pontját testre vagy (táprakötve?) jó léptető vezérlésre is. De akkor hova teszed a step dir jelet? Meg minek a PWM bemenet?

jani300

Állandó mágnesű állórésszel szerelt szinkronmotor .
Nekem többször ajánlották hogy generátornak jó lesz :)

jani300

Kell nekem irkálni ...
A forgórésze állandó mágneses gerjesztésű [#csodalk]

fn47xk7ei

Kösz a választ .[#worship]Néha én szoktam furcsán nézni ha valaki nem használja a guglit meg hasonlókat de most valahogy nekem sem akaródzott energiát fektetni tanulásba meg keresésbe . Akkor a lényeg , hogy vezérlő nélkül ez is mehet a többi után a "lecsóba" azaz soha nem tudom semmire használni .Még talán annyi lenne a kérdésem , hogy az encódert leszereljem róla vagy így egyben érdemes bedobni az adokveszekre és majd ott "beárazzák" majd . Talán még valaki tud vele valamit kezdeni .[#nemtudom]

fn47xk7ei

Még soha nem szedtem szét ilyen motort vagy kicsi volt és oda sem figyeltem pontosan mit szedek szét . Most is van két egyforma kis motor a szekrényem alatt és kíváncsiságból levettem anno a hátsó részt - tele olajjal meg + serleg is .. megzavarodtam ettől és gyorsan visszacsavaroztam . El akartam vinni őket a Bp.-i talira elajándékozni de valahogy itthon maradtak.

Szalai György

Már addig fejlődött a frekvenciaváltó technika, hogy némelyik képes ilyen motorokkal is bánni, még az encoder használata nélkül is. Ha nem is pozicionáló, de fordulatszámtartó üzemben.
Jobb hatásfokú, kisebb, tömörebb motorok, mint a rövidrezárt forgórészűek. Nagyon erősek.
Használni kéne, mert a jövő már itt van.
Mozgóhidas hobby CNC-n, ahol nem mindegy a mozgó tömeg és méret,  főorsó motornak szerintem célszerűbb, mint a nagy buta rövidrezárt forgórészű motor.
Nem gravírozásra, hanem marásra, mikor ezer alatti fordulatszám és nagyobb nyomaték kell.

prinx

Üdv!
Találtam egy pdf dokumentumot amiben a bekötések benne vannak, ezt sajnos nem tudom ellenőrizni mert még nem vásároltam meg a panelt, előtte utána akarok járni hogy tudom hasznosítani vagy sem.
Üdv Attila
LMD18200 H-bridge

fn47xk7ei

Teljesítmény az biztos van benne - mikor rákapcsoltam a 3x24 V AC -t a motor erős búgó hangot adott ki de közben olyan rezgő mozgást végzett mint egy vibrátor és "eloldalazott" ill. úszott a betonon .[#ijedt]Persze , rögtön kikapcsoltam és közben csak néztem ki a fejemből mert eddig még ilyent nem tapasztaltam .[#conf]

000000000

Ha jól látom az adattábláját ennek az AC szervo motornak nem létezik olyan szinkron fordulatszáma, ami kielégítené a 24 V 50 Hz 3 fázisú betáplálást.

Ezért vagy a trafó vagy a motor fog előbb-utóbb füstölni, így számomra érthetetlen az a műszaki katyvasz, amit felpörgetési folyamat kapcsán írtál ebben a bejegyzésben.

ANTAL GÁBOR

Kb 20 éve játszottam egy kicsit . Egy Skoda generátort
" kényszerítettem " motoros üzemre . A körmös pólusú forgórészt meggerjesztettem . Az állórész egy 3f trafó szekunderéhez csatlakozott  ( U sec névleges:kb  24VAC ). A primert egy frekiváltó táplálta .  Pont úgy ahogy leírtad : szépen fel lehetett pörgetni , terhelhető volt , de a túlterheléskor kiesett a szinkronból és leállt  ( Olyankor gyorsan lekapcsoltam a frekiváltót )
Gyerekkoromban volt a Moszkva tér környékén egy golyóstoll töltő kisiparos. Annak egy szinkron motoros csiszológépe volt.  Ráadta az 50 Hz et és egy spárgával berántotta ,  aztán lazán csiszolt vele  ( No nem terhelte agyon )

Nekem abs világos és közérthető  amit leírtál