Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Ha jól értem, akkor ugyanazt írtad amit én, de lehet hogy nem jól értem.[#wave]

3k74cecek

De, egyszerűbb. Csak ehhez olyan referencia kapcsoló kell, ami a gép felbontásánál pontosabb, egyébként nem sokat ér. Az ilyen viszont (persze gépe válogatja) nem túl egyszerű dolog.
Az én gépem felbontása 0.0025mm. Meg se próbálok ilyen pontosságú kapcsolót venni, csinálni, stb.
Az előző válaszom írásakor még nem láttam a te #3969-edet.

ztti28t3n

Mindenkinek köszönöm az ötleteket, akkor ebben az irányban lépek tovább. Főleg, hogy gyakorlatilag mindannyian megerősítettétek az elképzelésemet. Köszönöm!

2vkx6unz

Egy hasonló kérdés már én is feltettem, nekem a gondom az, hogy milyen kapcsolót alkalmazzak. A home pozíció felvételével egyébként én is egyetértek. Az én esetemben a forgatóba befogható átmérő max 160mm. Ekkora átmérőnél az egy lépésre eső elmozdulás a munkadarab kerületén 0,0012mm. Egy 80-as tokmány van a forgatón, legfeljebb ennek a szélére lehetne feltenni valamit, hogy működtessen egy referencia kapcsolót. A kérdés az milyen kapcsoló milyen mechanikai kialakítással jó a feladathoz.

ztti28t3n

Nem lenne egyszerübb egy olyan encoder használata, aminek az A és B mellett van index kimenete is? Az felhasználható lenne home kapcsolónak és nem kell külön vacakolni egy külön kapcsoló beépítésével.

keri

Ne feledd, a felbontás és pontosság két különböző dolog. Valószínűleg nem a kapcsoló mechanikája okozna visszatérési bizonytalanságot, mert egy polírozott acéllap érintése csapágygolyóval elég nagy pontosságú tud lenni.

Motorom megszakítója ami műanyag szerkezetű, is század alatti pontossággal kapcsol ugyan ott.
Ott a pontatlanságot a főtengelycsapágy és a megszakítóbütyök kopása okozza.

Ha így veszed akkor egy ilyen kapcsolóval sokkal inkább a valódi referencia pozíciót fogja felvenni, tehát nem értelmetlen a dolog.

keri

Igen, ez jó ötlet, de ha közvetlenül a tokmányon van az encoder akkor nincs elég felbontása, ha a forgató motoron van, akkor pedig több fordulatot is megtesz amiből nem tudod melyik az igazi home vagy referencia.

Kell egy kapcsoló ami közvetlenül a tokmányon jelzi a referenciát, és a motorra is egy. Ezeket logikai "ÉS" kapcsolattal összekötni így szuper pontos lesz és csak ott jelez ahol kell.  

Szalai György

Én a motorra nem tennék referenciakapcsolót. Annak szerintem csakis a hajtáslánc munkadarab felőli végén van a helye. Talán legcélszerűbb akkor lehetne, ha tapintócsúcs módjára magán a munkadarabon érzékelhetne. Valami arretáló szerkezet nélküli kontaktust keresnék erre a célra. Mert az olyan mechanikus triggereknek (mikrokapcsoló) mindég van hiszterézise, ami ebben a felhasználásban zavaró és még hőfokfüggő is lehet. Az azért nem volna baj, ha az a kontaktus jó kemény anyagú, és/vagylegalább védőgázban van, akkor már tömített is. Elektromos vezetőképességre alig van szüksége.

A referenciára állás rutinja tudomásom szerint a refkontaktus zárását követő nyitással fejeződik be. A nyitási pillanatok szórása egy nem kopó, nem arretált kontaktus esetében szerintem mérhetetlenül apró. Elhanyagolható. Tehát a kopásmentességről és a védelemről kell gondoskodni.

Nem próbáltam még, de az a sejtésem, hogy egy sima optovilla, (nem Schmitt triggeres) aminek fél milliméter a rése, lavina üzemű kapcsolásban, stabil tápról, szintén mikronos szórástartományban bont. Nem beszélve a nagyon keskeny résű encoder olvasó fejekről.

3k74cecek

"Motorom megszakítója ...század alatti pontossággal kapcsol ugyan ott.  

Nosza rajta szereld fel a gépedre, és nézd meg, hogy 10-20 beállásnál mennyi lesz a szórása.
Aztán oszd meg velünk a mérés tapasztalatát.

keri

Mielőtt még Tibor féle vitába bonyolódnánk szeretném leszögezni, hogy a gyakorlatban természetesen mind a két megoldás tökéletesen használható és működik. Az optikai és a mechanikus érintkező is. (nem a mikró kapcsoló, mert ott tényleg nagy a bizonytalanság a belső billenő mechanika miatt)

Én pontosan tudom mire képes a motorom megszakítója, tehát további próbákat nem tartok szükségesnek hogy magamnak bizonyítsam amit tudok.
Az érintkező felület nem kopik annyira mint amennyire rettegtek ettől, hiszen nem súrlódik csak hozzáér.
Motoron a "primitív" és pontatlan szerkezet ellenére a beállított értéket legalább 10ezer km-ig bírja, minden kopással együtt, de az MZ-mhez már 20ezer km óta nem kellet nyúlni, tehát még a műanyag csúszó bütyök kopása is 0,05mm-en belül van ennyi idő alatt. (általában ez a kopás okozza a gyújtás elállítódását)
De számoljunk csak 1000km-el. Annyit még egy Jawa is kibír gyújtás állítás nélkül jó esetben.
6000-es fordulaton 90-et megy a motor, tehát minden km-re 4000 megszakítás jut, ami 1000km-en 4millió.

Ezek fényében: Igen, a megszakító (vagy más elektromos kapcsoló) ÉRINTKEZŐIT szemrebbenés nélkül felfogom használni a referencia felvételéhez, mivel a találkozón is fém csúcsos kontakttal vették páran fel a referenciát. A relék és a megszakítók érintkező pogácsái, ezeknél lényegesen precízebb és tartósabb ötvözetekkel és kialakításokkal van megoldva, tehát csak jobb lehet mint a már említett bevált megoldások.

Szerintem próbáld ki te, hogy egy mikrométerre rákötve egy DMM rövidzár mérését, milyen pontosan fogja neked jelezni az érintkezést, akár az 4milliomodik mérésre is.

Ha ez nem lenne elég azt is tudom, hogy az érintkezési bizonytalansága két felületnek elképesztően kicsi. A többi a mechanikán múlik amit mögé teszel.

Szerintem ilyen megoldással a kopás ellenére pontosabb lehet a referencia mint bármilyen optikai vagy mágneses megoldás, mivel mechanikus érintkezésnél a vezetés és nem vezetés határvonalát atomi méretekben lehet mérni. Optikánál már a néhány száz nanométer is problémás a fény hullámhossza miatt.

Miki2

Szerintem a pontos, és biztonságos megoldás a következő:
Referencia kapcsoló a forgató tengelyén + index tárcsa a meghajtó motor tengelyén.
Amikor a kettő egyszerre kapcsol, akkor érzékeli a szoftver a home pozíciót.
Egyébként ahhoz, hogy ez igazán jól használható legyen, szoftveresen álíthatónak kellene lenni a visszaállás mértékének. Tehát mikor a kapcsolókról megérkezik a jel, a tengely egy bizonyos számú inkrementtel, vagy lépéssel elindúl a másik irányba.
Nos ennek az értéknek a beállíthatóságát hiányolom a Mach3-ból.
Vagy csak én nem jöttem még rá, hol lehet ezt állítani?

keri

Igen, szerintem is ez a legjobb home pozíció mert ez lépésen belül lesz garantáltan.

De nem értem, miért kell visszafelé mozognia?
A túlcsúszás miatt?

Miki2

Mikor a kapcsolók miatt a léptető jel megszűnik, a motor egy hirtelen rándulással állna meg. Épp úgy, min a vészstopp esetén.
A tehetetlenségek miatt ilyenkor lépésvesztés léphet fel.
A home poz. felvételét ezért csak egy limitált sebességgel végzi a gép. Az ellentétes mozgásnak éppen az lenne a jelentősége. hogy a tengelyek egymáshoz való helyzetét pontosan be lehessen állítani. Így elkerülhető lenne, hogy a kapcsolók ide-oda ütögetésével kelljen ezt megtenni.
Pl.: ha egy körasztal van a gépen, úgy illene, hogy a T-nútok mindíg a szánokkal párhuzamosan álljanak.

fs9s63xkf

Nem olyan rég, volt erről szó, akkor a szervó motor index kimenetéről volt szó. Kipróbáltam Mach3-al és hát működni működik, de nem nagyon használható :) Az a gond, hogy túl rövid az index jel. Ha távolról indul a referencia felvétel akkor megáll szépen, de ha felvétel után még egyszer szeretnék referenciát venni akkor már előfordul hogy egy fordulattal tovább megy. Ha meg a Mach3-ban beírok egy komolyabb debounce értéket akkor teljesen használhatatlan.
Ha külön felszerelek egy index tárcsát és azon elég nagy index jelet csinálok akkor szerintem működhet.

ztti28t3n

Három napja feltettem egy kérdést, tulajdonképpen csak azért, hogy a vezérlő dobozába hány lyukat fúrjak, Ti pedig majdnem egymásnak ugrottatok, hogy melyik a legjobb megoldás. Köszönöm mindnkinek a hozzászólását, sok hasznos információt szűrtem le belőlük. Még egy kételyem van: a Mach meg tudja külömböztetni a home illetve a ref kapcsolókat? Pl. ha munka közben a forgató 360 fokot fordul, akkor a ref kapcsoló aktív lesz. Ez nem zavar be? Vagy egy kapcsoló jelét lehet csak ref-nek configolni, és akkor azt csak akkor veszi figyelembe, ha referenciára állunk?