Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Miki2

Tisztelt Fórumozók !
Segítség, BÉNA VAGYOK!
Villanymotorjaim közül az utóbbi meleg napokban már 3 leégett. Nem bírták a meleget, meg a mágneskapcsoló kontakt hibáját.
Segítséget abban kérnék, hogy hol találok leírást a különböző teljesítményű és fordulatszámú 1 - 3 fázisú motorok tekercselési adatairól. Van benne üzemi kondenzátoros, és normál 3 fázisú motor is.
A tekercsek számát meg tudom számolni, tehát inkább a tekercsek bekötésére lennék kíváncsi.
Gondolom ez más egy 900-as, és más egy 1440-es fordulatú motornál.
A három motor tekercselésével szeretnék némi tapasztalatot szerezni, és egy kevéske pénzt spórolni.
Köszönöm a segítséget.

000000000

A mágneskapcsoló körbe kössél hőkiodót, amit beállítassz a motor áramára.Túlterhelés vagy vagy fázis kimaradás esetén lekapcsol.A rossz mágneskapcsolót cseréld le, a motor többet ér. A villanymotor hűtőrendszerét tisztísd ki, portalanítsd!

Miki2

Köszönöm a tanácsokat.
A saját káromon, és hanyagságomon, nem olcsó pénzért tanúlva, ezeket a dolgokat már elvégeztem.
Mostmár csak a kérelhárítás volna hátra, de ehhez még buta vagyok.
A tekercselő, akihez eddig vittem a motorokat tekercselni, egy kicsit elszállt.
Kb. másfélszer annyiért csinálná, min 2 hónappal ezelőtt. Ezért szeretném magam csinálni. A cséve elkészítése, valamint az alapanyagok beszerzése megoldott. (Varnis cső, horonyléc stb)
Már csak a tudás hiányzik.

000000000

Az ország mely vidékén laksz?

msas

Miki! Elég nagy fába vágtad a fejszét! Nem akarom elvenni a kedvedet, de 15 évig motortekercselésből éltem, van némi tapasztalatom a dologban. Persze már 20 éve nem szedtem szét motort, de még elő tudok szedni némi tapasztalatot.
Nem nagyon talász publikus adatokat a tekercselésről, régen az IMI nevü gyártó kiadott egy - két könyvet tekercselési és egyéb adatokkal, de meglátásom szerint abból egy kezdő nem tud megtekercselni egy motort. A tekercselők  
pedig nem publikálják a rajzaikat, mivel abból élnek, (szakmai kivagyiság).Ha a motorjaid IMI  
(Ipari Műszergyár Iklad) gyártmányuak, talán még találok egy- két könyvet. Egyébként pedig fel kell "térképezni" a motort.
1.- Leírod az adattáblát, ( melegítéskor sérülhet az adattábla, nem beszélve a modern motorokon sokszor öntapadós alufólia az adatlap és szépen leolvad , ha mégis tekercselőhöz kerül a motor kétszer annyit fog kérni, mondván, hogy neki kell kiszámolni az adatokat.
2,-Szedd szét a motort, pajzsok le, forgórész ki.
3.- A szétszedett motort tedd magad elé felül legyen a kötési oldal.
4.- A kapocsdekniről lekötöd a 3-6 kivezetést és visszabújtatod a tekecsfejhez, a lekötést(bandázsolást) sniccerrel, vagy más éles  
 pengével felvagdosod, óvatosan visszabontod a kivezetés, finoman, hogy ne essen szét a tekercsfej,( valamennyire fogja a lakkozás).a kivezetések eredőjéből meg tudod határozni, hogy milyen típusu a tekercselés,( egyforma , vagy koncentrikus).
5.-Csinálsz egy skiccet. rajzolsz egy kört rárajzolod a hornyokat, Általában 24, vagy 36 horony.
6.- A felbontott tekercsfejből meg tudod állapítani, hogy hány tekercs van a motorban, amikor a bandázst felvágtad a kötéseket és a kivezetéseket finoman kiszabadítod a lakkból leszeded róla a varnish-t és felhúzod az össszes kötést akkor kialakul egy szép csillag alakzat, na és ezt kell a papírra átvezetni, tekercs kezdet, tekercs vég, mivel van összekötve, mekkora a tekercslépés. ezzel a szisztémával végigjárod az összes tekercset és akkor elvileg meg van az elkötés rajza.
ezután meg kell vizsgálni a kötést, Például az egyik kivezetést, hogxegyszálas, vagy többszálas-e a tekercselés. Egy adott teljesítményü motorhoz adott vezetékkeresztmetszet tartozik, nagyobb teljesítményű motoroknál ezért akár 2, 3, de esetenként 4 párhuzamosan fogott vékonyabb huzallal tekercselnek, mert ezzel jobban ki lehet tölteni a horony keresztmetszetét, másrészt nem nyírja ki az ember az ujjait.Megvizsgálod a kivezetést és látod, hogy milyen huzallal (huzalokkal)tekerték.
Minden adatot jegyzetelsz!
Remélem nem szomorítottalak el túlságosan, ha érdekel továbbra is a dolog, majd folytatom.remélem nem terhelem a fórumot.
Vendégeim jöttek, majd jelentkezem.
Üdv Sanyi

Miki2

Debrecenből vidékre költözte.
Így most 24 Km-t kell utaznom, ha bármit, amit a fűszeresnél nem lehet beszerezni, meg szeretnék venni.
Egész pontosan a Román határtól légvonalban 3-4 Km-re levő Pocsaj nevű községben.

Miki2

Szervusz Sanyi !
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos információt.
Még most kezd csak igazán érdekelni a dolog.
Ha megtudhatnám az e-mail címedet, esetleg msn címet, és nem zavarlak az néha ostobának tűnő kérdéseimmel, azokat ott tenném fel.
Sajnos az olyan címekre, ahol a klikk ide szerepel, még nem tudtam levelet küldeni.
Mégegyszer köszönöm:
Homovics Miklós

000000000

Miki, arra kérlek titeket, amennyire csak lehet, ítt fojtassátok. Ez a táma bizony sokakat érdekel. Én is alig várom a fojtatást.
Ezzel biztosan sokan eggyet értenek.
Tehát fojtatás itt.

000000000

robroy007

az őseim Esztáriak én most Debrecenben lakom

szóval csatlakozom én is a földiekhez

msas

000000000

nagyon helyes!:)))már azt hittem hogy hajduban nem művelik ezt a nemes sportot!:)))

ORCA17

Gondolom, nem sokan vagyunk errefelé Biharban, én itt Berettyóújfaluban nem ismerek senkit aki bármilyen szinten CNC gép építéssel foglalkozna. Pedig néha jól jönne egy kis közös eszmecsere- nem is szólva egy kis segítségről...[#nemtudom]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

000000000

na,leszűnk már ugylátom!:)))nem biztos hogy nem foglalkoznak ott vele,csak el vannak bujva!:)))nyiregyházán van kb 30 hobbi cnc-s ember,de csak páran vannak itt!

Miki2

Kicsi a világ !
Lehet, hogy jó lenne a személyes adatokhoz egy helységnés rublikát is betenni.
Aki eddig sem titkolta kilétét, és ezzel fel merte vállalni a fórumon közzé tett véleményét, bizonyára beírná a lakhejének nevét is.
Talán könnyebben egymásra találnánk.....
Talán könnyebben haladnánk...