Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Miki2

Tudomásom szerint a Mach3-ban a kettő ugyanazt jelenti.
Ezt a kapcsolót megmunkálás közben figyelmen kívűl hagyja.
Ezért lehet pl. a szerszámtárat a holttébe helyezni.
A home kapcsolókon kívül minden tengely mindkét vérgére lehet végálláskapcsolókat elhelyezni.
A home kapcsolók NEM funkcionálnak végállás kapcsolóként !!!

ztti28t3n

Bocs, igazad van, rosszul fogalmaztam. Van ugye végállás kapcsolónk, ami aktívvá válása esetén a Mach felfüggeszti a munkát és van home (ref) kapcsolónk, aminek csak akkor van jelentősége, ha pl. 0 pontot akarunk felvenni. Ezt a Mach tudja külön kezelni? Mert ha igen, akkor meg is oldódott az eredeti problémám. Az X, Y, Z tengelyeken a home és az egyik végállás kapcsoló ugyan az szokott lenni. Ez csak takarékossági okokból van? De lehet, ezzel már át kellene mennünk a Mach topicba.

000000000

A kettőt két külön bitre/tengely rakhatod és akkor máris külön kezeli!

Miki2

Én még nem láttam olyan gépet, ahol a ref. és a végállás kapcsoló ugyanaz lenne.
Olyat már igen, hogy egy tokba voltak szerelve, de akkor lépcsős ütközőre van szükség.
Bámilyen hiba esetén, ha a ref kapcsolón túlfut a gép, valaminek meg kell állítani negatív irányba is. Vagy ha szándékosan futtatod túl, mint azt korábban írtam (szerszámcserélő).

Miki2

Még valami ! Igen takarékossági okokból a -- végálláskapcsolót szoktuk elhagyni.  
Így elég egy 4 tengelyes géphez 1 LPT port.

000000000

Pedig lehet. A Mach le is kezeli jól.

Miki2

Bocs István ! Ezek a válaszok BulFeri-nek lettek szánva !

Miki2

Akkor ezt miért nem írtad le a P2B(C) beállításainál?
Én azt gondoltam, egy kapcsolót csak egy helyre konfigulálhatok.
Ezek szerint, ha a ref kapcsoló pinszámait beírom a -- végállásokhoz is, akkor végállásként működnek?
Tehát a MACH3 utasítástól függően szoftveresen másként kezeli az ugyanarra a pinre beérkező jeleket?

000000000

Le van írva. Nem nézted meg rendesen... :)

000000000

Ilyenkor megmunkálás alatt a kapcsoló végállásnak értelmezett, futás 0-ra parancskor meg ugyanaz ref kapcsoló (szintén leírva..).

000000000

Elírtam... Gépi 0-ra futáskor értelmezi refkapcsolónak (az én felületemmel persze)!

Miki2

Holnap próba, szemcsere.
Köszönöm az infót, és figyelmesen végigolvasom, nem csak kutya-futtában.

000000000

Így kell beállítani:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Profi2/Profi2C/Input_2.jpg" border=0>
(a képen a Z-tengely beállításai hiányosak, most vettem észre...)[#falbav]

Miki2

Teljesen érthető, Köszönöm szépen.

ztti28t3n

Köszönöm, kezd oszlani a köd... Mire próbára kerül a sor, talán teljesen letisztul...