Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Electrick

Gyula kösz az infót!
Hát ez már nem annyira jó hír...
Nincs benne szénkefe.
Üdv.
Electrick

000000000

Szia,

a kép alapján majdnem biztos, hogy 3 fázisú AC szervó, a vékony kivezetések mögött meg talán  egy abszolút enkóder lehet.
Egy háromfázisú 12V-os trafóval és pár izzóval talán érdemes lenne kipróbálni, ha van egy frekiváltód a primerbe akkor még talán fordulatot is tudnál állítani rajt.

Üdv.ZsSz

Electrick

Szabi155 Kösz a segítséget!
Sajna se trafóm, se frekiváltóm...
Amit írtál azt megértettem és össze is tudnám hozni, csak kérdés, hogy megéri-e? Mert hiába fogom tudni pörgetni, abból még messze nem lesz CNC... sajna. Ha nem lehet hozzá vezérlőt találni, akkor asszem maradok a jó öreg lépkedőknél.
Üdv.
Electrick

0gbwyh99

Szia György!
Szerintem az rossz ötlet . Mi egyszer azt csináltuk a cégben hogy egy erősen melegedő AC szervó motort átmérő 6 vagy 8 mm-s csővel egyik oldalt sűrített levegővel hűtöttünk . Az eredmény az lett hogy a nagyon kicsi légrés véget ami a rotor és a sztátor között van , és az egyoldali hűtés miatt szépen megfeszült a moci és berágott ! Az eredmény az volt hogy le kellet cserélni újra !   [#csodalk][#rinya]

Szalai György

Igen intenzív hűtés lehetett. Ami az állórész nem kis keresztmetszetű vaslemez kötegének két oldala között akkora hőmérséklet különbséget képes létrehozni, hogy légrésnyi deformációt okozzon. Egyáltalán mekkora nagyságrend egy ilyen motor légrése. Tized, vagy század milliméter? És mekkora hőkülönbség kell ekkora deformációhoz?
De utána számolnék, ha tudnék!

4um5b65d

Nem ártana ismerni a gépének a paramétereit...
Mennyire fut a tokmánya, van e simára felesztergált puha pofája ehhez az átmérőhöz, vagy csak a gyári bordázott pofái vannak a géphez? Milyen átmérőjű és hosszúságú a golyósorsó? Köszörült vagy mángorolt e az orsó?  Milyen hosszú a gép főorsója ? Van e kerámia lapkás kése, esetleg "K" lapkás kése.
Van e indikátor órája/állványa ?  
Esztergályos egyáltalán az illető vagy hobbista ??

0gbwyh99

Nyomtuk neki a levegőt rendesen . Nem tom mekkora lehet a hézag , mesélte egy szerelő hogy a régi Jugoszláv tartományok közt egyedül a Bosnyákoknak sikerült sikerrel csapágyakat cserélni benne mert a rettenetesen nagy erejű mágnesnek és a picike légrésnek köszönhetően nagyon nehéz becentrírozni összeszereléskor . Persze nem árulták el hogyan csinálják .  

t334wehtf

Kérdezz feleleket játszunk, vagy segítesz? Van mindene, ebből él, az is lehet, hogy csípőböl vágja, hogy hogyan kell csinálni, de én miután a fiával tartom a kapcsolatot, ő meg nem tudta, hogy hogyan kell, ezért próbáltam itt megkérdezni.

Egyébként a Hiwin 10x4-eséről lenne szó, az nem tudom, hogy hogyan készül.

0gbwyh99

Figyusz tomktom , elviszed neki szépen azt az orsót , megmondod hogy nem szabad elgörbíteni , megnyomorítani vagy szétkarcolni , utána megmondod neki a végek pontos méretei és hangsúlyozod neki hogy a méret nem térhet el mit tom én + 1-2 század folé és 0-át alá , aztán majd Ő megmondja hogy biri-e vagy nem biri megcsinálni . [#vigyor3]

s5f8tmfv3

Ilyesmi nálam is hever, nem igazán az amire szükség volna, de köszönöm!

s5f8tmfv3

4um5b65d

Legyen úgy ahogy gondolod. Nem kérdezek.
Igaz ez olyan mintha azt mondanánk:  Van egy vezérlőm ! Hogy kell bekötni ?

- Megfogja az orsót egy jól futó tokmánnyal amiben puha pofák vannak. Jó a simára szabályzott keménypofa is.  
- Kilógatja a tokmányból az orsót 150-200 hosszan.  
- A kilógó részt megtámasztja állóbábbal.
- Órával ellenőrzi a futást.  
- Leoldalazza
- Beközpontozza
- Megtámasztja forgócsúccsal
- Ismét egy órázás
- Ráhagyással elkészíti az átmérőt amivel tudja
- Ismét egy órázás forgócsúcs nélkül, csak bábbal
- Ha minden oké akkor kész méretre esztergálja forgócsúccsal.

- A főorsóban levő és a hátul kilógó orsó részt mindvégig központban tartja amivel tudja.
- A végén megtörli a homlokát és azt mondja 1000 Ft. Ekkor már kezdhetsz kétségbe esni.
- Ha 4000-5000-et mond akkor van esélyed, hogy jó is lesz.

t334wehtf

Köszönöm! [#vigyor]

Az információ elsősorban nekem kellett, mert mint írtam, egy ebből élő szaki fogja csinálni, aki azért már látott ezt-azt.
Közben megtaláltam ezt a http://www.hobbycnc.hu/CNC/Kesek/Kesek.htm" TARGET=_fnew>>késekről< szóló írást, így már azért kezdem látni, hogy hogyan is kell ezt csinálni.

4um5b65d

Ismerős az írás, csak amennyire látom a főnök jól összekutyulta az egyes részeket a szerkesztésnél. Van ami nem odavaló.

keri

Azt az unalmas és egyszerű választ hogy esztergával, biztos kifejtették, de ha érdekel más módszer is, akkor nézd meg a gépem építésének topikját :)
Gyakorlatilag egy tákolmány segítségével +-0,01mm pontosra sikerült le köszörülnöm.

Ahogy nézegettem ezt esztergával sem egyszerű elérni, de a köszörülés nagyon lassú ezért ha lenne esztergám akkor is köszörülném, de csak az utolsó 0,1mm-ert....és optimális esetben egy sokkal masszívabb szerkezettel még pontosabb is lehetne.