Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Én gondolni Tózse!
Már be is vésném azonnal.

4um5b65d

Akkor én kezdeném:  Ki van Pécsről ???
1 fórumtársról tudok.

43pbwjg8s

Jelentem Egerből vagyokolok.
CSak ki kellene tenni addig azt az Excel táblázatot ahol össze vannak párosítva a nevek és a nickek. MEllé még egy rublika és már töltögetnénk is.

Miki2

Eddig négy marógépet, és egy pici esztergát készítettem.
Segítséget szívesen adok, ha tudok, vagy ha gépépítésben van mihez.
Készítettem már magamnak kicsi, hobby gépet, és faipari gépet is. Eléggé egyedi, "olcsón" kivitelezhető, mégis jól működő gépek.

4um5b65d

És még az sem ártana, ha a Vaterás és egyéb nickek is be lennének írva.

43pbwjg8s

Át kőn menni ezzel a semlegesbe!
Gyertek!

ywathzay

Aki tudja a választ kérem ne tartsa magában. Ha én egy fokozatmentes sebességállítású fúrógépet, minimális terheléssel alacsony fordulattartományban (300-400 1/min)járatok több órán keresztül, a fúrógép le fog égni? köszönöm.

ORCA17

Az én tapasztalatom a következő:
Van olyan (AEG 1000W) főrógépem, amivel sokszor órákon keresztül (4-5 óra) dolgoztam, anélkül, hogy működésbe lépett volna a hővédelme. Házgyári betonba tiplik fúrása "szakmányba"!
És volt olyan kézifúróm amivel 10-15 furatot fúrtam 4-es fúróval és a rotorszelén már lehetett érezni hogy melegszik.
Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy fúrója válogatja. Ha ipari célra gyártott géped van, bátran használhatod huzamosabb ideig gond nélkül. A BOSCH gépek ilyenek. (én ilyeneket használok)
A 3-5000 Ft-os barkácsgépek, nem hiszem, hogy kibírnák a több órás - akár csak üresjárati használatot.
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

keri

Meg szokták adni a használati utasításban, hogy mennyit használhatod folyamatosan és utána mennyi ideig kell pihentetni, feltéve hogy nem olyan ipari gép ami folyamatosan bírja.

Egyszer vettem egy olyan gagyi pillanat pákát amire rá volt írva hogy csak 5 percig szabad használni 1 huzamban...a vicces az volt hogy 2 perc alatt égett le és ez idő alatt az 1-es forrasztó ónt nem sikerült megolvasztania hogy két vékony vezetéket összeforrasszak :D

ztti28t3n

Üdv az Uraknak!
Épülő gépem vezérlőjének dobozolásával foglalatoskodom, illetve azon agyalok, hogy milyen csatlakozásokra, ki- és bemenetekre van (lesz) szükségem. A három tengely (X, Y, Z) rendben is volna. Viszont távlati terveimben szerepel egy forgató építése is. Van értelme egy forgatónál végállás kapcsolóknak? Illetve home kapcsolónak van, de végállásnak? Lehet, sőt biztos, hogy egy forgató egy munkafolyamat alatt többször is körbefordul, illetve kell, hogy körbeforduljon. Ha van végállása, akkor 359 fok után visszatér 0-ra? Kinek mi az ötlete, tapasztalata, illetve a Mach hogy kezeli ezt le?
Köszi előre is!

keri

Szerintem csak egy home kapcsoló kell a forgatóhoz. A végállás kapcsoló a mechanikát védi a káros ütközésektől. Forgató esetén ilyen nincs.
A home kapcsoló szerepe a kezdeti pozíció megállapítása, ez viszont jó lehet a forgató esetén is.

Ezenkívül egy főorsó vezérlés is szükséges lehet ami ki be kapcsolja komolyabb esetben pedig a fordulatszámát is állítja vagy PWM vagy step/dir rendszerben....bár mást kéne megkérdezni hogy szokták megoldani pontosan.

ztti28t3n

Igen, én is valami ilyesmin gondolkodtam, hogy home kapcsoló az kell. Már hogy visszataláljon nullára. Nem főorsó lesz, csak forgató. A meghajtás step-dir lesz, hogy pontosan lehessen pozícionálni.

3k74cecek

Szerintem home kapcsoló is csak akkor kell, ha biztosítani tudod, hogy a következő munkadarabot pontosan olyan pozicióban fogod be mint az előzőt.
Ha ez nincs, vagy nem számít, akkor home se kell.
Persze feltételezem, hogy addig nem állítod le a gépet, amíg a befogott munkadarab nincs készen.

ukcge40u

Szerintem mindig jól jön egy referenciakapcsoló, pláne, ha az ember odáig fejlődik, hogy visszatérő darabjai vannak, különleges, alakfüggő felfogatással.
Ilyenkor a felfogót elég visszafogni a befogóba úgy, ahogy akkor volt, és neki lehet esni megint.
de, ha nem akarok ennyire messzire menni, akkor is érdemes. Sokan használnak négypofás tokmányt, aminél jól jöhet a fix referencia, mert nem kell tökölni vele.

A munka idejéből maga a forgácsolás elenyésző időt fog le optimális esetben. Rengeteg idő elmegy a nullpontok felvételével, a szerszámok bemérésével összidőben, optimálisabb, ha rendszert alkotunk, ahol mindennek megvan a helye, és mindig ogyanott van valami.
Most kicsit direkt voltam általános... :)

Ha megtehetjük, hogy a beállások meglegyenek pikkpakk alatt, akkor miért ne tennénk meg?

ukcge40u

"Persze feltételezem, hogy addig nem állítod le a gépet, amíg a befogott munkadarab nincs készen."

Ha egy bonyis darab van fenn, forgatóval, amit csak elkezdtünk "valahol", neadjisten méretek is számítanak, vagy felületeket kell jól összedolgozni..., csináljuk, és elmegy az áram, vagy megdöglik valami a gépben, esetleg elpukkan a PC (bármi lehet, most sarkalatosan próbálok érzékeltetni).

Nem egyszerűbb a baj elmúltával az ÖSSZES tengelyt elküldeni referenciára, és onnan folytatni, ahol abbahagyódott?