Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

István83

Esztergálsz egy befogott anyagot,és utána a hajtott szerszám befogóba bele kell rakni  egy óratartó amivel az álló munkadarabot a hajtott szerszámbefogó körbeforgatásával körbe órázod.mindezt persze z0.00

designr

Ez csak akkor működik ha a hajtott szerszám szembeforditható a nagy tokmánnyal.
Eddig annyit tudunk hogy 90 fokos..

smalla

ilyen a radiális hajtott szerszám tartója.

Ez pedig az axiálsi.

igazából mind a kettőt be tudom fogni, de az axiálisnál eleddig nem tűnt fel a probléma. de nem is figyeltem.

A radiálisnál tűnt fel egy horony marásánál, hogy valami nem klappol. A két tengely elméleti metszéspontja kb 1mm-rel van arrébb a ténylegestől. S ez nem jó :). Ezt kellene kimérnem és korrigálnom.

A gép egyébként ilyen:

Mazak QT10 ATC/mc

smalla

El kell keserítselek, de valószínűleg nem éri meg javíttatni. Ha már ki kell fizetni a technikust, deficeites lesz a bolt, olcsóbban fogsz másik használt gépet kapni.

én lenézném az alaplapról a Part Numbert (PN) és ez alapján keresnék hozzá ebayen vagy valahol alaplapot és kicserélném.

PL (CN-) 0760R1 -(xxxx-xxx-xx).

S akkor még ott a lutri, hogy csak az alaplap szállt-e el vagy vitte magával a ramot/procit is.

designr

Ez nagyvad..de kopás nem lehet ennyi.
Meg kellene mérni hogy mindnél ennyi-e..elég sok az 1mm..
Valami beállítási lehetősége van?
Ezeknél a hajtott szerszámoknál hogyan történik az olajzás?
Milyen fordulattal hajthatók?Van egy ilyen 90 fokos nekem is,pont ER32,de nem vettem magam még rá hogy összehozzam egy motorral..

smalla

Nekem az a gyanúm, hogy a VDI40 tartó van elfordulva és abból adódik a kitérés, és csak vissza kell forgatni. De még nem mértem le. Ha tévedek, akkor dunsztom sincs, hogy hol lehet állítani rajta, végig kell nézni.

Nincs külön olajkenés. Be van zárva esetemben a zsír a házba szimeringekkel. S ilyet raktam bele:
http://www.retech.com/hu/vyrobky/4/139

Merthogy kompletten fel kellett őket újítani, mert az összes csapágy fos volt.

De máshol írták, hogy olajkenés lehet praktikusabb, de akkor a szintjét rendszeresen ellenőrizni kell.
Szerintem ez ER25, max 16mm a befogható. 2500 a hajtott szerszám max fordulata.

svejk

Ami gépek a közelemben vannak max. 6000-el forognak a hajtott szerszámok.
Főleg ER32-es patront használnak 6-8mm-es marókkal vagy fúrókat.
A szerszámtartóban a csapágyak párosított szuperprecizíósak zsírkenéssel. 9-12 hónapot bírnak ki a csapágyak ebben a felállásban két műszakban. (persze nem egész nap forognak hiszen ezek a fő műveletek egy esztergán)

designr

Egy 400w ac szervóval hajtva akkor ez egy viszonylag elfogadható,ám nem tul gyors(kis méretű marókkal nem használható) fortuna lenne..
köszönöm az infót mindenkinek..

designr

A 400w kicsit karcsú is lenne ..

designr

"hiszen nem ezek a fő műveletek egy esztergán"
Gondolom akart lenni..[#integet2]

remrendes

Ebayen talalsz egyet EU-n belul $95 korul postaval.
De a hardverapron 33k es 40k huf-ert mar komplett, mukodo gepet kapsz. De kicsivel tobbert kapsz egy E6430-at, ami valoszinuleg kibirja a kovetkezo ilyen esetet.

smalla

hát az enyém max 2500-at forog. olyannyira, hogy ha a max sebességről állítom le, akkor kiakad a frekiváltó, és hibával megáll az egész gép. ilyenkor csak az áramtalanítás segít. ha nem 2500-ról hanem 2200-ról állítom le, akkor nincsen ilyen baja.

smalla

Az enyémhez azt hiszem pont tőled vettem a csapágyakat :)

svejk

Gondolom overvoltage hibával áll le
A Tiéd elég öreg gép, valószínű külön frekiváltó hajtja, annak a paraméterein állíts. (lassulás ideje)
és/vagy nem jó a fékáramkör.

ha komplexa hajtás akkor meg valahol a gépi paraméterek közt megtalálod.
A Mazak vezérlőket sajnos egyáltalán nem ismerem.

svejk