Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Úgy van ahogy írod , azért is van úgy a tárcsa tervezve ... már mint az alkalmassága a kiegyensúlyozásra . De én sem veszem le csak a külső tárcsát kőcserekor .Elég nehezen jön le a kúpos illesztés miatt és nem csesztetem , jobb a békesség .Csak akkor vettem le a belső tárcsát mikor a csavarokhoz akartam hozzáférni .Tehát minden szavaddal egyetértek de mégis inkább a külső tárcsalevételt ajánlom .

fn47xk7ei

És szokásomhoz híven megint , kiegészítem utólag a hozzászólásom . Nem szégyenlem de én kőcsere után az  gyémánttal lehúzom a korong oldalát mert ... de nem oly régen pont erről is szó volt a fórumon , határozottan emlékszem .

z4jieik7e

Sziasztok.

3 tengelyes CNC gépemhez szeretnék él metalálót készíteni.
A Z egyszerű volt, de az x ,y tegellyel van egy kis bibi.

Tudna valaki segíteni?

Megoldás ötlet kellene.

Köszönöm szépen.

2am4nwzib

él metalálót = keresztasztal ?????
Gondolom, ilyesmit keresel.....?

svager

000000000

Nem tudja valaki, hol van a CNC fórum?[#nemtudom][#csodalk]

PSoft

"Te már megpendítetted, de még konkrétan senki nem írta..."

Hát...dehogynem!!![#falbav]
Most olvasok vissza...
Gyakorlatilag, @jani300 szinte ugyanezt leírta már előttem.
[#t200p39207#]

z4jieik7e

Bocsánat az elírásért(béna vagyok).

Tehát él keresőt szeretnék készíteni, illetve macrót írni hozzá.
Valahogy így.

https://www.youtube.com/watch?v=3e7O8hGPVcQ

kuner

Köszönöm!
Így is tettünk, kő lent, holnap érkezik az új. Felrakásnál mire érdemes figyelni? Bk csavarok meghúzását mekkora erővel?

2am4nwzib

CNC_Zone  itt letölthetö kezelőfelületet (érdemes loginolni sok jó dolog/cucc ....)

fn47xk7ei

Jajjjj ! Az biztos , hogy nem én vagyok a legmegfelelőbb ember a válaszra . Vannak biztosan itt sokkal komolyabb szakik a témában . Annyit talán le merek írni én mit csinálnék a helyedben de ez nem biztos , hogy jó . No de majd biztosan megírják a véleményüket . A kérdésedből feltételezem , hogy nem régen van a tulajdonodban a köszörűgép így míg várnám a korong megérkezését leellenőrizném a korong agy futását mérőórával . Ha már ott van a mérőóra akkor a tengelyvégére is rátenném egy kis csapágyellenőrzés gyanánt puszta kíváncsiságból , unaloműzésből .A kiegyensúlyozó szegmenseket szépen szabályosan helyezném a horonyban feltételezve , hogy a világ legtökéletesebb köszörű korongját kapom majd kézhez . Úgysem lesz még statikus kiegyensúlyozás sem . Amennyiben megérkezik a kő akkor elsőre a csomagolást nézd meg nincs-e sérülésnyom rajta .A köszörű korongnál legfontosabbnak tartom az "ütés" vizsgálatot azaz egy keményfa darabbal az oldalát meg kell ütni úgy , hogy az ujjaiddal a tartod a követ . Szép , tiszta hangot kell hallanod ! Nehogy megkérdezze valaki , hogy mekkora erővel kell megütni vagy mi az a "tiszta hang" !A korong és a szorító tárcsák közzé is érdemes új kartonpapírból alátéteket vágni . Az illesztő agyra rátéve a korongot is érdemes figyelmesnek lenni mert ugye  komolytalan "lazaság" ott sem lehet - bár nem tudom kitől rendelted meg a követ és milyen az minőségű . Arra sem tudom a választ , hogy vajon milyen nyomatékkal kell meghúzni a csavarokat . Én elsőre kézzel ütközésig betekertem az összeset . Aztán többször az egymással szemben lévő csavarokat egyre jobban meghúztam . Kézzel többször megforgattam a rögzített korongot nincs-e mechanikus akadás , súrlódás , erős ütés , stb. (mondhatjuk - szemmel verés). Egyből nem is mertem felpörgetni teljes fordulatra hanem gyors ki-be kapcsolás és e közben már gyémánttal szabályoztam az oldalát a kőnek . Mikor úgy éreztem , hogy már jó akkor megállítottam a követ és összejelöltem a belső agy ,tárcsa helyzetével . Majd ezek után vissza leszereltem a köszörű követ és megfordítottam hogy a szabályozott oldal belülre kerüljön úgy , hogy közben a jelöléshez képest még 180 fokot forgattam az agyat és a kő helyzetéhez képest . Majd újra felszereltem a külső tárcsát és kezdtem elölről az oldal gyémánttal való szabályozását megint csak ki-be kapcsolgatásokkal azaz nem teljes fordulaton . Végül jött a palást szabályozása majd a járatás egy jó darabig . Természetesen nem álltam soha a korong forgás síkjába mert mindig eszembe van egy régebbi történet itt a városunkban . Egy volt ismerősömnek ( már ő is meghalt) a testvére halt meg úgy , hogy a szétrepülő köszörűkő darab a fejét találta . De az üveggyárban is történt hasonló eset - ott egy villanyszerelő halt szörnyet a villanymotor szétrepülő kuplung darabja miatt . Őt is a hasonló fej sérülésbe halt bele . Szóval csak óvatosan és kérdezz meg több szakit is ne csak engem . Nekem lakatos munkához megfelelő így a köszörű kő cseréje illetve használata de nem vagyok teljesen biztos , hogy neked megfelelő lesz .

kuner

A köszörű a cégnél van, ahol dolgozok.
Régi volt a kő, már érett a cserére ebből a szempontból is.
Nem tudom milyen korongot rendeltek, msjd kiderül, ha meghozzák.
Köszönöm az eddigi jótanácsokat, ha érkezik megerősítés, cáfolás, kiegészítés, azokat is megfogadom majd.
Amiket írtál, logikusnak tűnnek..szóval lehet benne valami.

VighLajos

Jó reggelt a fórumtársaknak!
A kérdésem: mi a neve ennek a zégergyűrű-féleségnek?

Rabb Ferenc

Tengely biztosító lemez. DIN 6799

VighLajos