Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A szondazsák az a lefenekelt csőben végződő tartóelem, amiben a hőmérő szonda szerelhető és cserélhető, a mérendő közeg megzavarása nélkül.
Ez a jelentősége is.
A hátránya meg az, hogy a mérőelem és a mérendő közeg között így több összetevőjű a hőhíd, ezért a mérés nagyobb integrálási idővel, lomhábban dolgozik, mint közvetlen hőkontakt esetén.

vadember

Nagyfesz transzformátorokon pl. ilyen van. Ezzel mérik a trafóolaj hőmérsékletét.

PSoft

A "töltete" pedig...

Valamilyen olaj(szilikon, paraffin, trafó, stb.) szokott lenni.

wkbgzy80t

Köszönöm szépen!

Tehát az a nagy gömb a tetején, az voltaképpen egy tágulási tartály lehet?

Szalai György

A gömb. . .  Az csak a vezetékek bekötésére szolgáló alumínium doboz.
Egy hőálló sorkapocs van benne.

szabo janko

Nincs benne töltet. Kettő vagy négy szál ezüst huzal van kerámia csőbe amin van négy lyuk, a végei ráhegesztve a platina mérőfejre. A Pt100-as mérőfej így néz ki. (ellenállás hőmérő) Ha hőelem van benne az másképp van összerakva Egy vastagabb kerámia csőbe van egy vékonyabb kerámia cső. Az egyik szál a vékonyba a másik a vastagba megy. Két összehegesztett huzal adja a hőelemet, Ezek lehetnek: vas-konsantán
          króm - nikkel
          platina ródium. Mivel elem van polaritása is. Ennyi.

PSoft

Az ez irányú ismereteim ugyan nem lettek bővebbek, de azért köszönöm a részletes bemutatót úgy a Pt100-ról, mint a hőelemek amúgy nagy családjának egy pár, ismertebb tagjáról is.
A töltet egy külön fejezet lenne, de ebbe most ne menjünk bele.
Ha Te azt mondod nincs, akkor...nincs.
[#wave]

kuner

Segítsetek nekem!
Van egy nagy köszörű, amin korongot kellene cserélni. A képen látható megoldással van rögzítve.
Kérdés: mit kell leszedni illetve kicsavarni, hogy le lehessen szedni a követ? Csinált már valaki ilyent?

kuner

Kép lemaradt...

jani300

A flex anya szerű csavarral lehet valószínűleg levenni a követ , egy külön tartóval együtt .
A tartóra felszerelt követ szerintem tüskén kell centírozni . az állítható kis súlyokkal .
Így szerelve könnyen cserélhető lenne már ,ha van több kőfelfogó .
Ha követ cserélsz gondolom a nagy peremnél kicserélheted ,csak nem lesz akkor kiegyensúlyozva .
Esetleg a másik követ a kis csavarnál leszerelve ,valamennyire statikusan ki lehet centírozni , az új követ felszerelve .
Nem csináltam ilyet ,de valahol azért van két ilyen kőtartóm .

gabdgzj8f

Szia !

Középen, amin a 4 lyuk van, azt kell letekerni a tengelyről.
Ha van hozzá szerszámod, mint a flex kulcs akkor egyszerű. Ha nincs, akkor a durvább megoldás, egy dornival megindítani.
Ha a tárcsa lejött, akkor simán le tudod húzni az egész hóbelebancot.

fn47xk7ei

Ez 300x127 mm-es koring és a 6 darab bk csavart ha kiveszed akkor a külső szorító tárcsát leveheted és cserélheted a korongot . A középső anya a belső tárcsát feszíti fel a tengelyre .

fn47xk7ei

fn47xk7ei

De még hozzáfűzném a mondandómhoz - azért javasoltam én csak a külső tárcsa levételét mert a belső tárcsa kúposan van illesztve a tengelyre és nem mindig könnyen jön le egyben az egész , legalábbis nekem jó szorosan volt rajta . Egyszerűbb csak a külsőt levenni a  korongcseréhez szerintem .

PSoft

Te már megpendítetted, de még konkrétan senki nem írta...

Ennél a gépnél a tengelyvégek kúposak, arra ül fel a "kőbefogó agyrész".
Az agyrészel együtt előre "előkészített"(centírozott/felszabályozott) kövek, szinte pillanatok alatt cserélhetőek a gépen.
Persze, ez hobbi használatban nem bír jelentőséggel.
Senki nem cserél hetente, vagy még sűrűbben követ, mindig az adott feladatnak épp megfelelően.:)