Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

kart emg

Egy ország területét régen a planiméter nevű eszközzel tudták közelítőleg megmérni:

Planimeter

svejk

No adott esetben, -mondjuk a zsibpiacon- az ilyen műszerre is úgy tekintettem volna eddig, mint tyúk a pirosszemű kukoricára.
Köszönöm a linket!

RJancsi

Külön felhívom a figyelmet a "Prytz"-féle "baltás" planiméterre. Egy darab kerítésdrótból kézzel is bárki meghajlíthatja. Kb. ácskapocs forma kell, az egyik végét hegyesre kell köszörülni (reszelni), a másikat meg baltaél szerűre kalapálni és már kész is van. Kb. 5-20% pontosan lehet vele területet mérni. A közel kör alakú területeknél pl. Budapest pontosabb, a hosszúkásoknál pl. Balaton pontatlanabb.

000000000

1. Te mint fizikus nyilván mindent megértettél abból, amit írtam, és remélhetőleg azt is érzted, próbáltam hétköznapian fogalmazni, és így aki egy műszaki szakközépiskolát elvégzett, az remélhetőleg megértette a lényeget. Így aztán a ~2500 elsősorban csak olvasgató fórumtag között remélhetőleg számosnak valami elindult a fejében a gondolataim kapcsán, és egy műszaki fórumon valahol ez lenne a legfontosabb, tanuljunk egymástól, törekedjünk egymás objektív érveit elfogadni.

2. Más itt a baj, Te csak ~ másfél éve vagy itt a fórumon, ha jól látom. Így valószínúleg nem ismered, tudod objektíven szemlélni az ezt megelőző 10 év itteni történéseit.
Elégedj meg annyival, hogy én úgy látom, ezen a Fórumon van kb. 10 fő előitéletes hangadó, aki nem azt nézi mit írok, hanem kioktatásnak, lekezelésnek veszi a műszaki tény beírásaimat, mert egy-egy régebbi vita kapcsán "véletlenül" igazam volt, és ezen besértődtek. Nem vagyok könnyű eset mások számára, mert lassan 40 éve megszállottként foglalkozom mechatronikai témákkal, és nyilván a koszon kívül némi tapasztalat-tudás is ragad rám ezen időszak alatt. Azt jól érzed, nem vagyok türelmes és jól magyarázó tanár típus, te biztos jobban állsz a példád kapcsán a portásokkal, amikor pl. az egységugrás tranziens jelenségéről beszélgetsz vele valamilyen átviteli függvény kapcsán. Ettől függetlenül én nem portásozok, mert voltam már olyan helyzetben, amikor a cég portása intelligensebb, emberibb volt, mint a nagyfőnők. Ilyen világ ez manapság sajnos.
Egy szerencsénk van, Newton zsenialitása kapcsán differenciál matematikai elméleti alaptételeinek köszönhetően ~330 éve tudjuk a jelenségeket ebben a pillanatban is ezekkel megérteni, leírni. Mindenki abba gondoljon bele, micsoda értékálló hatalmas dolog ez a mai nevetséges csicsa, klikkelgetős, naponta változó műszaki dizájn-divat világban.

B.Zoltán

DC árammal mértem, és jó is volt a mérés a rézveszteséghez, csak hihetetlennek tűnt az eredmény.
Az ismétel mérések, (különböző áramokkal is) igazolták a mérés pontosságát.
Tekercselő üzemben voltam tanuló, jó pár transzformátort láttam és tekercseltem.
Akkor még nem nem spóroltunk a rézzel, annyira mint a mostani trafókban.
Ez is egy 80-as évekbeli magyar trafó.
Kössz az észrevételedet, semmi kioktatás nem volt benne.

000000000

[#eljen]
Pontosan így van, az eredő ellenállás mentén logikus gondolkodni, és az azonos áramok mentén így egyből belátható az 1:2 rézveszteségi arény. De mint már többünk írásából kiderült objetív tanulságként, sok esetben ez elhagyagolható a diódák veszteségeihez képest, így nem is a rézveszteséggel kellene elsősorban foglalkozni. Dehát ugye ismerjük itt egyes emberek hozzáállását a valósághoz.:)

svejk

Szerintem meg megint Te sértődtél be ezen [#t200p39117#].

De tudod mit, kiengesztelésképpen meghívlak egy kávéra vagy üdítőre Fehérváron.

ra8nsmk6w

Egy Porto Rico rummal én is beszálok[#eplus2]

zozo

PSoft-tal ketten dobjátok össze a kávé árát... -fele pénz, dupla engesztelés[#eplus2]

kart emg

Szia!

Valóban viszonylag új vagyok itt a fórumon, és azt is megfigyeltem már, hogy többen (statisztikát nem vezetek), külön kategóriaként kezelnek Téged. Van aki pozitív és van aki negatív értelemben. Igazából nem szeretnék ennek az elemezgetésébe nyilvánosan (és másképp sem, többek között azért, mert ahogy írtad, keveset láttam) belemenni, én alapból konfliktuskerülő ember vagyok, a hideg érvek mezején szeretek maradni, érzelmi töltés nélkül.

PSoft

Én örülnék a legjobban, ha csak azon a kávén(fél kávén) múlna a "boldogság".:)
Az az érzésem, ha a Duna vize kávé lenne...az se volna elég.(nem nekem)

fn47xk7ei

Le a kalappal előtted ![#worship]Mindig lenyűgöz ha valaki így röviden , könnyedén és lényegre törően tud fogalmazni .Én ezt már soha nem fogom megtanulni sajnos . Mindenbe csak kontárkodok .[#rinya] Ez már nem neked szól csak úgy általánosságban (örömmel kontárkodom főleg hegesztőgépekben turkálva)és talán még nem hergelek senkit vele - ma este próbáltam életet lehelni egy Esab Caddy-be és ennyi hozzászólás után már nem is érdekes annyira a téma de ebben is kétutas egyenirányítást leltem .

kart emg

Én a gépészkedésbe kontárkodom, amely igen nagy örömömre és megelégedésemre szolgál. Hegesztő trafók buherálásához nem értek, a hegesztést is csak autodidakta módon tanulom, ahogy sokminden mást... Viszont a fórumról nagyon sokat tanulok!

fn47xk7ei

Persze nem is neked címeztem a hegesztős témát . Viszont most is olvasva a hozzászólásodat... nem tudom de olyan " tisztán" , egyszerűen írsz ill. fogalmazod a hozzászólásod és ez lenyűgöz . Lehet , hogy nem is tanultad ? Ez csak úgy egyszerűen "jön" ? Én nehezen és hosszan tudom kifejezni magam és látható is ez a hozzászólásaimban .Írjál még pár hozzászólást , hogy tudjam elemezgetni ( bár megtanulni soha nem fogom ) és persze most mindjárt beütöm a felhasználói neved a keresőbe és visszafelé elolvasok pár hsz.-t . Kíváncsi vagyok most már , hogy ugyanez a érzést fogom tapasztalni a stílusodban .[#nemtudom]

fn47xk7ei

Na szerencsére kevés hozzászólást kellett végig böngészni . Ami lejött nekem a fizikus és az amatőr csillagászat mellett , hogy "nyugodt" ember lehetsz . [#eljen] Elnézést de szoktam ilyen saját privát kopó elemzéseket is végezni kíváncsiságból csak eddig nem írtam róla [#worship]De most nagyon az érdekelt , hogy valós-e a két-három hsz.-ből alkotott képem .