Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sufnituning

[#eljen][#eljen][#eljen]

jani300

Miért jönne ? Nem látok okot rá .

PSoft

Megesett az már, hogy ok nélkül is megesett.:)

sufnituning

Majd tartok egy jó kis békéltető tárgyalást.[#nyes]

jani300

Hát akkor az elégé szegénységi bizonyítvány lenne !
Nem nagyon foglaltál állást a dologban :)
Mondjuk előkerült néhány újmódi kifejezés , majd rákeresek , ma megúsztam a vérömleny lecsapolást ,de meglesz ,akkor úgyis ráérek nézelődni .
Most megnézem a kedvenc ukrán kasznisomat hátha van új videó . Ott legalább nem bírok beleszólni , vagy legalábbis úgyse értenék :)

PSoft

Jól láttad nem dumáltam bele, viszont...olvastam végig.
Még az éjjel,(annál az "ikergréces kapcsolásnál") gondoltam, szót kérek, de aztán...hagytam a francba.
Jobb volt így.:)

zozo

"A buta fecseg, az okos beszél, a bölcs hallgat." [#eplus2]

jani300

Jó jó ! De ha unatkozom :)
De meggondolom azért ezután ,na . :)

PSoft

A bölcs, és a tudatlan...teljesen egyformán hallgat ám!:)
Ha mindketten csendben vannak, meg nem mondod...melyik-melyik.[#nevetes1]

PSoft

Nem is Neked írta vazeee!
Úgy magadra vetted, mint egy pulóvert szokás.[#nyes]

jani300

Dehogy vettem !
Miért , kellett volna ? :)
De azért érzem ám hogy kicsit "sok" voltam.

gery03

Úgy érzem már megértettem mit szeretett volna Csikarc.

Szóval vegyük a szóbanforgó trafót. (2*27V)
A kimenet szempontjából mindegy milyen felállásban használjuk, 2 dióda vagy híd, habár hídnál még 1 plusz dióda feszültség esni fog sajna, szóval emiatt az rosszabb ebből a szempontból.
De amin ment a fennforgás az a rézveszteség talán.
A graetz tisztán csak 1 szekundert terhelne, így csúcsterhelésnél a rézveszteség így számítható:

RMS: Root Mean Square, gyakorlatilag az effektív érték külföldiül
Peak: a változó érték, jelen esetben szinusz csúcsértéke

I_RMS a teljes szinusz hullámra I_PEAK/gyök(2) (integrálból kijön)
P_veszt = I_RMS^2 * R_rez = (I_PEAK/gyök(2))^2 * R_Rez =
         (I_PEAK^2/2) * R_rez

2 diódás esetben ugyanazon szinusznak csak a fél periódusa jelenik meg 1-1 szekunderen, de 2 szekunderünk van!
I_RMS a fél szinusz hullámra I_PEAK/2 (integrálból kijön)
P_veszt = 2 * I_RMS^2 * R_rez = (I_PEAK/2)^2 * R_Rez =
          2 * (I_PEAK^2/4) * R_rez =
         (I_PEAK^2/2) * R_rez

Magyarázat:
RMS: Root Mean Square, gyakorlatilag az effektív érték külföldiül
Peak: a változó érték, jelen esetben szinusz csúcsértéke
^ : hatvány

Mint látjuk ugyanazt kaptuk teljes rézveszteségre.
Annyi a különbség, hogy mikor mindkét szekundert használtuk, akkor a melegedést elosztottuk közöttük. Szóval ilyen szempontból is jobb volt jelen esetben a híddal szemben.

fn47xk7ei

Nem teljesen értettél meg mert én a két szekunder használatát hasonlítottam össze egyik esetben párhuzamosan kötve és persze egy graetz-el a másik esetben pedig sorba kötve a szekundereket és kétutas egyenirányítással úgy hogy csak a transzformátor oldaláról néztem az egészet és a diódákkal nem foglalkoztam . Így számold ki légy szíves .

gery03

De almát hasonlítunk körtével.
Graetz használatával csak 1 szekundert tudsz felhasználni, hogy a 27V-ot egyenirányítsd. (ez a feszültség volt a kérés)
Nem tudsz közösíteni, vagy ha a teljes trafóra (mindkét szekunder) kötöd, akkor dupla feszültséget kapunk és akkor az villamosan már más kapcsolás. (más feszültség, így más áramviszonyok, azonos teljesítmény mellett)
Ebben a transzformátorban a szekunderek mindig sorban vannak szerintem, csak 2 diódás esetben ellenütemben használjuk őket.

fn47xk7ei

Pontosan te hasonlítod az almát a körtével .Ne a közös kivezetésre vezesd le és a 27 V 300W is csak egy éppen adódó adat volt . Légy szíves olvass vissza a két szekunder használatáról írtam úgy , hogy párhuzamos azaz négy kivezetésesről beszéltem és annak valós összehasonlításáról párhuzamosan kötve ill. sorosan . Amennyiben ezt sem tudom elfogadtatni veled akkor miért beszélgetünk . Úgy tényleg felesleges az egész , hogy két almát egy körtével próbálsz összehasonlítani . Szerintem hagyjuk a témát mert állandóan félre vakvágányra tereli mindenki a mondandóm - azzal meg persze , hogy nem tudok vitázni mivel két malomban őrlünk .