Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Nem !!!!!!!!!!! :)
Leírtuk a tutit !
Persze az még kérdés mekkora egyenfeszültséget szeretnél .

jani300

Egyébként a kétutas egyenirányítás előnye a kevesebb félvezető .A hátránya pont a középmegcsapolású trafó szükségessége , de ugye az már éppen megvan .
A kétutas és a hídkapcsolás végeredménye villamosan egyenértékű .

fn47xk7ei

A kétutas és a hídkapcsolás végeredménye villamosan egyenértékű .[#ejnye1]Ez így biztosan nem igaz ! Ugyanis a kétutas egyenirányításnál a két tekercsben egyszerre nem folyik áram csak egyszer az egyikben aztán a másikban - a diódák bekötésének megfelelően . Viszont az áram a duplája és hiába gondolsz arra , hogy amíg nem folyik áram a vezetékben addig nem melegszik hanem hűl . De a valóságban a vezetékben keletkező hő az áram négyzetével arányos ! Emiatt több hő is keletkezik a tekercsekben .Legjobb példa mikor az inverteres hegesztőgépek hálózati kábele sokkal jobban melegszik mint egy ugyanolyan teljesítményű ohmos vagy egyszerű induktív terheléssel mivel csak akkor folyik áram a kábelen mikor a feszültség eléri a puffer kondenzátorok pillanatnyi feszültség állapotát - no de akkor viszont nagyon nagy árammal .Tudom erre a problémára találták ki a PFC-t .[#worship]

jani300

Na-na , gondold át még egyszer .
De tényleg nem egyenértékű :)
A kétutasban kettővel kevesebb félvetető átmenet van ,tehát az a jobb :) A többit nem nagyon értem most .

jani300

Azon gondolkodj el hogy egy félhullámot egyenirányítasz .
Áram csak feszültség hatására jön létre , a feszültségek pedig ugyanazok !

fn47xk7ei

Nem kell ezt átgondolni még egyszer .[#ejnye1]Tőlem sokkal okosabbak találták ki , mérték meg , számolták ki, írták le,stb. Én csak plagizálok ! Nézz utána , számolj . Mikor keletkezik több hő egy adott vezetékben : ha 1 A-es árammal terheled folyamatosan vagy ha  másodpercenként 1 század másodpercig 100 A-el terheled ( tehát 1%-os a kitöltési tényeződ )egyazon feszültséggel számolva ugyanazt a teljesítmény átengedve a vezetéken ? Bizony a gyakorlat az ha például  az áramot a duplájára emeled akkor négyszeresére emelkedik a vezetékben keletkező hőmennyiség . De majd megmondják itt a tutit a szakemberek mert én kontárnak számítok .[#integet2]

fn47xk7ei

Hidd el értem én a gondolatmeneted - fiatalon én is így hittem [#wink] .. aztán jöttek a meglepetések minél többet olvastam .

jani300

Már értem mire gondoltál , a kapcsolóüzemű tápokra igaz lehet a nagyobb pillanatnyi áram . Négyszögesíteni igyekeznek a szinusz hullámot .
De a trafós egyenirányításról beszéltünk , ott ez nem úgy van .

fn47xk7ei

Látom nem akarod megérteni . A szinusz hullámot sem akarják négyszögesíteni - másról van szó . De inkább feküdjünk le aludni mert holnap is sok problémám lesz - például hazavágja a számítógép egerét és a billentyűzetét a HF-es gyújtás a plazmavágó gépen és erre valami megoldást kell találnom . Nem vagyok biztos benne , hogy egyszerű árnyékolás a csatlakozó vezetékekre megoldást jelent majd .[#nemtudom]

jani300

nézd meg
Nem fer mert nincsen kalapom , tehát nem is írom hogy megeszem ha nincsen igazam :)
Másról írsz már , azt nem vitatom .
De nagy pofáraesés lenne nekem ha az egyutas - kétutas egyenirányításban nem lenne igazam .
Biztosan jönnek a "nagyok" ,szerintem is, már ma :)
Mennyi kredited van ? :)

jani300

Rendben ! Nekem a combom vágják  ma vagy holnap fel ,pihenhetek . Még össze kéne taknyolnom egy fos autót reggelig ,de nem hiszem hogy leszek akkora marha .

jani300

Na még annyi ,nem keverted bele véletlenül az egyutas pufferkondenzátoros egyenirányítást ?
a Graetz is ugyanolyan kétutas ,mint a kétutas :)
FIZIKAILAG MÁS CSAK A MEGOLDÁSA , VILLAMOSAN MÉG MINDIG ÁLLÍTOM HOGY EGYENÉRTÉKŰ .
Nehezen engedem el még vélt igazam is .

B.Zoltán

Ne is enged el a vélt igazadat, mert egyenértékű, sőt előnyösebb, mert két diódával kevesebben esik feszültség.

svejk

Használj PS2-eseket, azok sokkal zavartűrőbbek mint az USB-s vackok.

sufnituning

Köszönöm Mindenkinek a segítséget, megpróbálok valamit kiszűrni a sok írásból.
Elnézéseteket, de belealudtam este a problémába![#worship]