Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

No, Smalla gatyába rázta az FTP-t, tehát most már emészthetitek a három alapegyenirányító kapcsolás tulajdonságait.

Szembeötlő mindjárt az első sorban a transzformátor teljesítmények és a végén a szekunder áramok a kimenő áram függvényében.

Kár, hogy nem magyarázza meg a szerző a szövegben...

gery03

Pontosan láttam a trafót, az alapján számoltam én is mindent és írtam, hogy a fele teljesítmény fölött szerintem túlvezérlésben használjuk amit egy jó ideig valóban tolerál.
A graetz vs 2 diódásba azért nem tudok érdemben beleszólni, mert jelen esetben másképp kell őket bekötni is ugyanahhoz a feszültséghez (graetz 1szekunder, 2diódás 2 szekunder), ezért nem értettem mit hasonlítunk mihez.
Amúgy ilyesmi témában tudok segíteni valószínűleg, hardver fejlesztő mérnök vagyok, bár igaz gyengeáramú területen, mellesleg nálunk a trafók is ritkák, de itt most másról volt szó ugye.

B.Zoltán

Szívesen megnézem azt a pár oldalt, ha be tudod linkelni.

Nyilván azt én is tudom, hogy a két tekercses kivitelnél általában fele keresztmetszetből tekercselik a transzformátort, mint az egy tekercses kivitelnél. Ezért itt biztos, hogy nagyobb a veszteség, mert ugyanolyan áram terheli a félhullámban a tekercseket, mint az egy tekercses kivitelben a dupla keresztmetszetet.
Nyilván hogy ha vékonyabb a huzal, nagyobb a veszteség rajta, jobban melegszik ugyanazon az áramon, de mivel hogy félhullámú a terhelés, nem melegszik számottevően jobban a gyakorlatban szerintem.

Itt a vita tárgya a dupla áramból volt elsősorban, én legalábbis így értettem, és nem erről a bizonyos pár százalékos hőveszteségről, hanem sokkal nagyobb hőveszteségről volt szó.
És a két diódán lévő veszteség viszont elmarad az egy tekercses Graetz egyenirányításhoz képest.

A teljesen egyenértékű kifejezést az elektromos kapcsolásra értettem elsősorban, és a dupla áram elmélettel nem értek egyet. És a dupla veszteséggel sem.
De öreg létemre is szívesen tanulok.

svejk

Alapvetően arról ment a diskurzus, hogy a kétutas és a Graetz hidas ekvivalens-e egymással szekunder áramok és rézveszteség tekintetében.

lásd: [#t200p39035#]

( félvezetők számát és azok veszteségi teljesítményét most hagyjuk)

svejk

000000000

Sürgősen tegyél már alaprendet a fejedben, hiszen mind a kétféle módszer kétutas egyenirányítás.

Jani300 pedig világosan leírta ezt, villamos szempontből elvi alapon ideális eszközökre semmi különbség nincs köztük.

A gyakorlati megvalósítás kapcsán vannak apróbb előnyök/hárányok, de te elvi alapokban tévedsz. Semmilyen kétszeres csúcsáram nincs, így a négyzetes hatást el lehet felejtened!!!!

fn47xk7ei

Így van .[#eljen] Csak azt nem értem egyesek miért nem fogadják el azt , hogy az áram növekedésével nem lineárisan hanem négyzetesen emelkedik a vezetékben a hőmennyiség mikor az általános iskola 8. évfolyamán is tanítják már . [#nemtudom]

jani300

Szia erre a linkre voltam kíváncsi .
A rézveszteség csak méretezés kérdése , kell akkor hozzá speckó trafó , ez nem perdöntő ! :)
A táblázat első sora a teljesítmény akár elírás is lehetne azt az egyet nem értem .
Az effektív szekunder áram pedig magáért beszél .
Melyik része szorul magyarázatra a táblázatnak szerinted ?

B.Zoltán

Kössz a linket!
Igen kár, hogy nem írt egy pár sort hozzá, de ha jól sejtem kb. 20% a veszteség különbség, úgy hogy a dióda veszteségét nem vesszük figyelembe ,ami javítana rajta.

jani300

Most azon akadtál fent hogy a kétszeres feszültségre van méretezve a szekunder keresztmetszet a trafó teljesítménye alapján ?
Ha ez a problémád ,akkor rosszul van méretezve , két diódás ,középmegcsapolású trafóval ellátott kétutas egyenirányításhoz a trafó , szerinted .
De ez egy nagyon egyszerű módon megoldható , semmi köze a villamos kapcsolás elvéhez .
Az áramok pedig tök egyformák .
Az már nagyon kevéske vigasz hogy a graetzhez dupla párhuzamos tekercsre hivatkoztál ,az sem gyakorlat .
Nem értem miért erőlteted [#nemtudom]

sufnituning

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Egy nap alatt egyetemi végzettséget szereztem trafóból.[#nevetes1]

jani300

Csak hiszed arról nem is nagyon értekeztünk :)
Na , és melyik megoldást választod ?

svejk

El ne menj az első szemeszter után!
Lehet még csak most a jön a java, pl. az any...s. :(

fn47xk7ei

Jani , hagyjál békén . Azt hittem megértettél ! Befejeztem !

sufnituning

Egyenlőre a 2 diódás megoldást választom, de még konzultálok az adjunktusommal.[#wave]