Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sufnituning

fn47xk7ei

Például rákötöd a graetz két váltóáramú bemenetére a két szélső zöld vezetéket és a pozitív kimenetet használva a negatív pedig a trafó középső közös vezetéke lesz .

fn47xk7ei

Ez neked nem jó . Gondolkodj úgy ahogyan az első rajzon látod .

jani300

Mondjuk a 4 es pontot nem kötöd be , és úgy ahogy Csikarc rajzán van .
Ha kevés az áram két híd mehet párhuzamba .
Ez a rajz nagyon bonyi :)

sufnituning

Itt a kép csak a voltot írtam el, de az lényegtelen.

jani300

Akkor elvileg a két kék között 60 volt körül kellene mérned .
Csikarc rajza szerint jó lesz az .

fn47xk7ei

Nem bonyolult az csak éppen nem jó mert az már kettős táp és a kimenetén már kondenzátorral pufferelve  valamivel több mint 100 V-ot mérnél a pozitív és a negatív pont között .Nem is értem , hogy egyszerű dolgot miért kell agyonbonyolítani . [#nemtudom]

jani300

A Graetz 4 es pontját pl nem kell bekötni , és mehet a kétutas kapcsolás két diódával .
Mi az bonyi rajz valami feszültség kétszerező ?
Az tuti hogy én ezt most nem fogom végigbogarászni :)

fn47xk7ei

Ezen a képen már csak 27 V van feltüntetve . No mindegy egyenirányítva és kondenzátort rákötve 37 V környékén lesz a kimenő feszültség . Egyszerűen a graetz két váltóáramú bemenetére kösd rá akét kék vezetéket és a pozitív kimenete lesz a tápod pozitív pólusa . A negatív pedig a tekercs középső vezetéke . Ne variálj hanem kösd be , tegyél még rá egy puffer kondit és egy 60W-os izzót ( lehet az 230V-os is csak legyen valami terhelés) és mérjél feszültséget - kb. 37 V-ot fogsz mérni .

PSoft

Pali toroidos képét nézve, azon gondolkodom...
Vajon a trafón belül, fizikailag hogyan/milyen módon van megoldva a középleágazás kötése.[#nemtudom]

jani300

Rá van forrasztva a kivetetés a folytonos tekercselő drótra :) Szerintem

fn47xk7ei

Nem is írtam sehol , ismerem és használom is ezt a megoldást . Viszont nem tökéletes mert a trafó a kétutas egyenirányításnál jobban melegszik mintha párhuzamosan lenne kötve a két tekercs és rendes graetz rákötve egyazon terhelő áramot számolva mind két esetben .

fn47xk7ei

Ez a "több mint 100 V"  természetesen csak a 36+36 V szekunder feszültségnél lett volna igaz ( még mielőtt valaki belekötne ) . Mivel kiderült , hogy 27+27 V-os a szekunder így persze csak 75-76 V lenne a kettős táp + és a - közötti feszültség .

sufnituning

Hú akkor eszembe jutott a legegyszerűbb megoldás, csinálok két áramkört az egyik szélső kékkel és középső feketével,
a másikat meg szintén csak a másik szélső kékkel és feketével, mindkét áramkör megkapja a kis gretz hidat
kondit.[#nemtudom]

jani300

Ki merne belekötni a hozzászólásodba  ! :)
(meg minek , ott a voltmérő )
Még mindig nem látom át azt a kettős csodát , de nem is akarom :)
Segíteni próbáltam szerény tudásom  szerint , de még gyorsabb is voltál . Jókedvem van most biztosan nem kötekszem :)