Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

kmajer

Erről beszéltem volna.

svejk

Egyébként meglehet volt ez már itt téma ha nem is ref kapcsoló kapcsán, csak elfelejtettük..
Ha így is van , jó hogy felmerült újra.

000000000

Hát ez az, amit írtam egy abs. előérzékelő
kell, ami maszkol, ezt hívod Te logikai ÉS-nek.
De az általatok is említett orsó-anya hézag,
csavarodási hiba együttesen aligha lesz jobb,
mint egy teljesen átlagos mikrokapcsolóé.

És mi az hogy bármilyen pontatlan kapcsoló?
Annak is legalább +- fél fordulaton belül kell
stabilan működni.
De volna egy keresztkérdésem:
Minek a végállásra pontosan ráálni??
Talán a munkadarab koordinátarendszerében
illik pontosan ref. pontot felvenni, és ott
kell az érintősíkot korrektül felvenni.

kmajer

Hát ez fantasztikus!
A mechanikai hibák adottak, nem?
A minek a pontos gépi ref.pont, azt Te kérdezted
"éjjel-nappal bárhol
leállított gép esetén ebből absolut pontot"

A munkadarab koordináta rendszerének origoja meg (általában) relatív, nem?

svejk

Jogos amiket írsz, de a lényeg hogy életképes és megmozgatta a tekervényeket.
Egyébként meg ha van hézag, meg tekeredik, akkor mindegy hol a kapcsoló, úgy se lesz jó.

Nem végállásról hanem referenciáról volt szó az elejétől fogva...

000000000

Halottál az Abbé féle mérési alapelvekről?
Nagyon nem mindegy, hogy hol mérsz,
(közvetve, közvetlenül) és milyen soros
hibaelemekkel terheled a már eleve saját
mérési hibával is rendelkező mérőelem jelét.

kmajer

Nem.
Igaz.

De azért azt hiszem nekem jó lesz.

üdv.

000000000

PSoft

Olvasd el a "fórum használata" topic-ot,és be tudsz lépni a file-tárba.

fs9s63xkf

Gyakorlatilag csináltunk egy abs. enkódert. Szerinted ez picit sem jobb mint egy mikrokapcsoló? Ezzel a módszerrel, ha veszek referenciát, dolgozok rajta 8 órát majd kikapcsolás nélkül megint veszek referenciát, akkor 1 step jel pontosan ugyan ott fogom felvenni, mintha abs. lenne.  
Egy jobb mikrokapcsolónak a pontossága valahol +-0.01 mm körül lehet. Ehhez hozzájön az orsó-anya kotyogás, a mechanika, a kupung kotyogása stb. Ha egy step jel pontosan meg tudom határozni a referenciát akkor ha még ehhez hozzáadom az előbb felsoroltakat akkor is jobb vagyok +-0.01mm-rel + 1step. Akárhogy nézem kiküszöböltem egy "mikrokapcsoló" hibát.

Na mindegy, lehet hogy nem is működik :) Holnap kipróbálom egy AC szervóval, mert csak azon van Z csatorna...
Mi gyakorlatilag egy hete dolgozunk ugyan azon a munkadarabon, ilyenkor azért jól jön egy pontos referencia gomb.

000000000

Most eset le, miről is beszéltek! Nem kell opto, mert eleve minden bemenete optos (a pontosságba ne feledkezzetek meg az optok késleltetéséről sem)!
Azt kell megoldani (az utolsó fél fordulat maszkoláson kívül), hogy a Mach-nak idő kell a ráfutás után a motor megállítására, majd lassan le kell jönnie róla (na itt látok veszélyt, mert a lefutó impulzus akkor is megtörténik, ha tulfut, vagy iráynt váltva lejön és nem lesz közte külömbség)!
Tehét a maszkolt index jelet addig ki kell tudni tartani, amig a motor megál (biztonsággal), valamint a lefutás jelszélessége (mivel ki van tartva) az index jel elhagyását követve ismét ki lesz tartva, emiatt a lefutó él ideje (és így mechanikája) változó lesz (ezért nem stabil mechanikai pontot fog eredményezni)! ezt csak úgy lehet megoldani, hogy nem fix idővel, hanem mechanikailg tartjuk ki az index jelet!!!
Végső következtetés, hogy csak akkor lesz jó a megoldás, ha tisztán mechanikusan lehet az index jelet addig kitartatni, míg nem tud megálni a motor!!!!!!!!!!!

000000000

És akkor még a mechanikai (tengely) lengés (rezgés/pergés) lekezeléséről nem is beszéltünk (erre is kell megoldás)!

000000000

Szerintem egy optokapuval egyszerübben lehetne nagypontosságú refkapcsolót készíteni (persze tisztán kellene mindig tartani)...

000000000

Istvánnal értek egyet, egy sima optokapuval
meg lehet oldani, és hiszerézises komparátoros
20 Ft-os fogadó IC. Ez is lesz olyan pontos,
sőt mivel így igyekszünk betartani az Abbé féle
elvet is, korrekt is a dolog.
De próbálkozzatok, idő van, nyár van..., sok
sikert Neked is!:)

3vv2btrhv

Kérek mindenkit ,hogy részemre küldjön pént , mert hétfön kikapcsolják nállam a villamyt .  
Csak anyit kérek amit tudtok nélkülözni , legyen ez egy részvény felajánlás az acél ékszer gyártáshoz . Mindenkinek visszafizetem , mert van két telkem amit árulok . ( Gyömrö , és Óbarok ) Cimemet megtaláljátok .A nevemre kattintva .
Tibor