Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

"-DC szervó motor tápkábelének árnyékolását hova kössem?"
A CNC GND-re (amit megtalálsz a 4db Power csatikon középen 2db tüske formájában). A CNC-t meg földeld le.
A kérdésed másikrészét nem értem...

kmajer

Az encoder Z csatornája motor-körülfordulásonként egy jelet ad.
Ha ez a jel a teljes gép-úthosszon belül csak egyszer fordul elő, felhasználható nagyon pontos
referencia-pozíció meghatározáshoz.
Úgy gondoltam, ha ennek a csatornának a vezetékeit a gép-úthossz egy motorfordulatnyi részén NEM szakítom meg, akkor kapok 1 jelet.
Felhasználható-e ez a jel a Báziskártya bemeneti
sorkapcsán direktbe kötve?

fs9s63xkf

Nem rossz ötlet, én egy optocsatolóval leválasztanám biztos ami biztos. Egy próbát megér, ha működik, akkor szerintem egy normál kapcsolónál pontosabb lesz. Probléma még azzal lehet, hogy a programok általában megnyomják a referencia gombot, majd elengedik a másik irányban. Mivel itt nincsen csak egy jel, nem tudom ezt hogyan értékelik.

svejk

Ez tényleg tök jó ötlet :)))

svejk

Egy bistabilt kellene működtetni a Z-vel, akkor olyan mintha ráfutna a kapcsolóra és úgy is marad.
Csak ugye azok a fránya bistabilok olyan (zavar) érzékenyek :(
De biztos lemodellezhető elektronikusan a mechanikus ref. kapcsoló.

fs9s63xkf

Utánajártam, az IHC3808-as enkódernél például a Z jel hossza 1T. 1T pedig:
http://t2cnc.hu/images/encoder.jpg" border=0>
Csalóka a kép, mert lehet olyat is kérni, ahol a Tz = 1/2T, 1/4T... de az alap az 1T.
Mivel mi mind a négyszerezés hívei vagyunk az 4 step jel, tehát még jó is lehet mindenféle plusz elektronika nélkül. Persze nem tudni, hogy az adott szervó motoron mennyi a Tz, ezt meg kell mérni.

kmajer

Ezek szerint ha 400cpr-es encoderem van direkt 5-ös orsón és a Tz hossza 1/2T
akkor elméletileg 0,00625mm-en belül lesz ref.pont pontossága.
Szerintem leteszek a mikrokapcsolós megoldásról.

000000000

Szia!
"Úgy gondoltam, ha ennek a csatornának a
vezetékeit a gép-úthossz egy motorfordulatnyi
részén NEM szakítom meg, akkor kapok 1 jelet."

Ezt így könnyű leírni, de valamit nem
értek...Ezek relatív ref. jelek,
hogyan is csinálsz éjjel-nappal bárhol
leállított gép esetén ebből absolut pontot?
Külön aksis számláncot tartasz életben?
Netán egy másik abs. érzékelővel maszkolsz?
De akkor meg minek ez az egész, ha már ott az
abs.érzékelő?

000000000

A file tárba hogy lehet belépni??????

svejk

Nekem tetszik még mindig, kár hogy nem én találtam ki :)
Igen maszkolni kell, de az a maszk érzékelő lehet bármilyen silány, pontatlan is egy menetemelkedésnyi hosszon belül.

000000000

Saját profilt használok,xml.-t meg nem tudok feltenni a file tár-ba,mert nem tudok belépni!!

kmajer

Szia,
NEM értek az elektronikához.

"Úgy gondoltam, ha ennek a csatornának a
vezetékeit a  
-------gép-úthossz egy motorfordulatnyi-----
részén NEM szakítom meg, akkor kapok 1 jelet."

Olvasd így:  
---lényeg---

Így már teljesül az absolut pont, amiben kételkedsz?
üdv.

fs9s63xkf

Nekem is nehezen esett le, így ahogy Ő írta, de szerintem erre gondol:
A Z csatornával sorba köt egy kapcsolót, ami csak akkor engedi a Z csatornát a referencia bemenetre amikor meg van nyomva... Ha a kapcsolót a gép csak akkor tartja nyomva, amikor az utolsó kört teszi meg a motor az adott tengely vége előtt, akkor kapunk egy fix helyen lévő jelet. Csak egy lesz hiszen ha a gép elmegy onnan, akkor elengedi a kapcsolót és nincs több Z jel. Persze így nem mindegy hogy milyen helyzetben kötjük össze a motort a tengellyel, valamint ha megcsúszik a kuplung akkor a referencia pont is odébb kerül.

000000000

Félek tőle, elvi hibás az ötleted.
Az absolut és relatív mérőelemek közti
különbséget nem gondoltad végig...

svejk

Jó lesz az, csak rosszul fogalmaz..
Gyakorlatilag ÉS kapcsolatba hozza az indexjelet és egy a referencia környékén elehelyezett bármilyen pontatlan kapcsolót.
Így a pontosságot az index jel határozza meg míg a vacak kapcsoló csak a körülbelüli helyet határozza meg.
Persze ehhez az kell hogy ne legyen lineár egység és a golyósanya közt holtjáték valamint amit Psychobilly is írt a kuplungról.
De ezeket feltételezzük egy precíz gépnél.
Már csak a Mach-el kell összehozni a jelet, mely azt kívánja hogy ráfut a kapcsolóra majd kisebb sebességgel lejön róla - és ez lesz a ref. pont.