Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

dtb

Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben:
Fa (inkább kemény fa) megmunkálásához 800W spindle elég, vagy kell a 1,-1,5Kw motor? Ilyen irányú tapasztalat nélkül ezt nem tudom eldönteni, de nagyon elgondolkodtatott, hogy egy 500W-os fúrógép a bonamid megmunkáláshoz bizony épp, hogy elég volt...
Tudom, hogy egyik oldalról ott a megmunkálás sebessége, de annak azért a fogyasztásban ára is van!
Fa megmunkáláshoz ki milyen erős motort használ? Tapasztalatok? Köszönöm előre is a hozzászólásokat!

000000000

A kérdés korrekt megválaszoláshoz hiányzik pár adat még, hiszen sok tényezős a dolog.
Pl. nem ismert a forgácsolás jellege (esztergálás, marás, ...), a gépeden használatos fogásmélység, az előtolási sebesség, forgácsoló sebesség, valamint hogy a főorsóhoz mechanikus áttételed van, vagy elrontod egy frekiváltóval a dirket hajtás kapcsán a kivehető P szempontjából.

jani300

"vagy elrontod egy frekiváltóval a dirket hajtás kapcsán a kivehető P szempontjából"
Ez tetszik !
Ezek szerint nem vagy híve a mindenáron csak  frekiváltóval történő  főorsó hajtásnak .

dtb

Ez egy összetákolt cnc maráshoz, tanulási céllal. A Z pl. SFU1605, az X sima TR10, az Y bordás ékszíj. Ez csak egy "tanuló-gép", tapasztalat szerzés céljából, de közben már nézegetem a szóba jöhető komolyabb alkatrészeket az "igazi" géphez.
Igen, a leírtakban teljesen igazad van, de ezeket meg is lehet fordítani, és a motor teljesítményéhez, fordulatához igazítani a mechanikus paramétereket, ezért kérdeztem, hogy ki, milyen teljesítményű marómotort használ fához, és azzal milyen tapasztalata van?

000000000

Tegyük fel, hogy a CNC mechanikád 10 mm átmérőjű maróval telibe mar 5 mm mélyen 300 mm/min előtolással közepesen kemény fát (ettől többet valószínűleg nem tud az "összetákolt" mechanikád, ezért írtam ilyen példa adatokat).

Ehhez a maráshoz ~50 W forgácsolási teljesítmény szükséges.
Egy 1 kW-os marómotor esetén a már említett hajtás körülmények miatt méga legrosszabb esetben is csak-csak marad a forgácsoláshoz 50 W, hiszen ez csak a huszada a maximumának.

000000000

Nem rossz az, és a híve is vagyok bizonyos esetekben, csak felhívtam dtb figyelmét a frekiváltós hajtás egyik nagy hátrányára a marómotor P kihasználtsága kapcsán.

000000000

Ilyen nincs:
"bordás ékszíj"

Van bordás szíj meg fogasszíj és ékszíj.
A fogas szíjon keresztbe vannak a bordák. A bordáson hosszában. Úgy is szokták hívni, hogy hosszbordás szíj.
Csak, hogy a helyén legyenek a szíjak.  

Az ékszíjat most kihagynám a magyarázatomból.[#nevetes1]

somma

Már pedig van, ha létezik betontalpfa [#csodalk] gömbvas [#csodalk] sőt LED dióda [#wilting] és LED izzó [#eplus2] is ![#nyes]

VighLajos

...és alumínium szögvas is...
[#taps]

RJancsi

Márpedig gömbvas létezik a középkor óta. Úgy is hívják, hogy ágyúgolyó! [#nevetes1]

RJancsi

A fogazott vagy fogas ékszíjat kihagytad. Pedig egyre gyakoribb a "teli"-hez képest.

000000000

[#eljen]
Igen. "Süllyedhettem" volna bele mélyebben is.[#nevetes1]
Gondoltam, a konkrét esethez elég lesz ennyire is.[#integet2]

vadember

És a "gömbvas" helyett mit szoktatok használni?

Csuhás

Csapágygolyót. :- ))))

rx80bs30x

Találtam még egy képet, amit a hétvégén készítettünk. Ennyi az összes elektronika a villanymotorhoz!
A kék piros, és a fehér fekete vagy egyben kihozva. (A fehér kábel letört onnan, úgyhogy csak összecsíptettük ideiglenesen, hátha az a baja.) De semmi feszültséget nem tudtunk mérni, mindegy melyik kábelt néztük, kondit levéve, külön-külön.
Ellenállások 1,5-3,5 ohm között, mindegyik párosnál lehet mérni valamennyit.