Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Most arra gondoltam, hogy a lecsengő áramot kívűlről biztosítjuk. Korábban írtam, hogy egy párhuzamos kondival hangolni valami használható frekire, de ehez kísérletezni kéne. A szórt kapac biztos, hogy kevés lenne. A többivel egyetértek.[#integet2]

s7manbs8

Ennek vajon mi lehet a baja, mi lehet benne leégve ?

A tünet, szikrázik a szénkefe nagyon melegszik nagyon, dadogva forog, gyorsan, erő is van még benne, de túláramot vesz fel bőven.

Szénkefe elég hosszú, csapágyazás is OK, kissé ki volt olvadva a kommutátor felőli oldalon, de nem attól csinálja, hogy beleérne a házva a forgórész.

A tekercselésen nem látok sehol sötétedést ahol leégés látszódna.

ANTAL GÁBOR

Járasd tovább majd megfeketedik [#eplus2]( szerintem a forgórésze ) De ne hagyd felügyelet nélkül mert tüzet okozhat  . A kommutátoros motorok nem az örökkévalóságnak készülnek

B.Zoltán

Egy féléve hasonlóan viselkedett a 25 éves leghasználhatóbb sarokcsiszolóm.
Az egyik állórész tekercs volt zárlatos.
Megtekertem azóta is megy.
Összerakva a motor, vagy legalább a kefékre adj pár volt feszültséget és néz meg, hogy a kommutátor szegmensek között a feszültség mennyire egyenletesen oszlik el.
Ha szakadt vagy zárlatos rögtön kiderül.

A baj ott van, ha ez csak a nagyobb feszültségen jön ki és a menetzárlat is ilyen módszerrel nem minden esetben mérhető, főleg ha csak pár menet.
De valószínűleg már látható lenne a huzal szintén, persze ha alul van akkor nem látod.
A nagyobb tapasztalattal rendelkezők még használhatóbb tippeket fognak mondani tőlem.

VighLajos

Jó reggelt!
Hasonlóképpen jártam, mikor 0,8-as koronggal "alu-szögvasat" vágtam. Lelassult, elment az ereje, szabadon forogva is lassult, majd füstölni kezdett. Mindez kb. az első fél perc alatt játszódott le.
D=115-ös gép volt, 6-8 éves.
Ingyen elvihető, adok mellé egy nem keverő kenyérsütőgépet is.

juhasz

Nincs leszakadva a szénkefe vezetéke? Nálam mostanában járt 2 gép is, amiről leszakadt. A rugón át vezette az áramot, és amikor kilágyultak a rugók akkor hasonló dolgokat produkáltak.

s7manbs8

Mindenkinek, minden ötlet jó, megvizsgálom még, kisebb fesszel is megnézem mit csinál, úgy lehet fog menni, mert lehet a nagyobb fesznél húz át a menet, tudom én is ezek a többféle hibalehetőség miatt, még eldönteni se könnyű melyik része beteg, ha lenne egy jó forgórész, meg tekercs állórész külön stb. jobban lehetne próbálgatni.

s7manbs8

Je elvinném ingyen, múltkor mondtad hogy  jöttök lehet errefele majd autópályán, ha belefér ez is hozhatod. :)

s7manbs8

Ezen nincs vezeték bele applikálva egy rugó nyomja lefele, elég erősnek tűnik.

s7manbs8

Ezt a szegmensek közti feszültséget hogy mérem meg ?

B.Zoltán

A kefékre adsz 5V-ot és a multiméterrel elkezded mérni a szomszédos szegmensek közötti feszültség eséseket.

Ha a helyén van a forgórész, akkor fordítasz rajta és szabaddá válik a kefe alatti szegmensek is és szépen körbe lehet érni a kommutátor szeletek mérésével.
Nagy valószínűséggel a forgórész szokott hibás lenni, de nekem most volt két esetem, amikor szinte biztosnak látszott, hogy forgórész lesz, de egyik esetben csapágy, a másik meg amit most írtam is.

VighLajos

[#eljen]
Ingyen elviszem!
[#taps]
megbeszéltük!

B.Zoltán

Az emberke mintha azt magyarázná, hogy egész jól néz ki a forgórész mégis menetzárlatos, mert a fűrészlap rezeg rajta.

Csak a fordító után mondom, amit mondok, nem biztos hogy jól értelmezem.

B.Zoltán

Még ezek is érdekesek, egyszer kipróbálom.

Lehet, hogy az utolsó a legegyértelműbb.

s7manbs8

Köszi. Majd találkozunk akkor. Megint. :)