Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Véleményem szerint nem az asztallal van a gond hanem a vezérlésével. Ott keresd a hibát, illetve készíts róla fotót, mert kíváncsiak vagyunk, no meg esetleg lesz valami ötletünk.

nah5a9frh

230/110voltos trafó + diódahíd a trafónak van még 42 v-os kimenete de nem volt rákötve semmi.Gyanítom,hogy kiszerelték belőle a lényeget.A felfogatásból ítélve a trafó se gyári.Legjobb lenne vásárolni hozzá egy komplett vezérlőt,de szerintem teljesen reménytelen.

nah5a9frh

A doboz nagyságához képest biztos nem csak egy trafó lehet bennük.Az is biztos ahány voltosok annyi fajta a vezérlő!

Vetesi75

Hasonló méretű, pólus kialakítású van melóhelyemen használatban. Ma délután megpróbálom kideríteni, hogyan mágnesez le. (Gyanítom, csak simán váltóval, mert véletlen számú gombnyomásra adja magát könnyen a vas. Van mikor elsőre o.k., van hogy csak tizedikre - ha o.k. volt és véletlen még egyet rányomunk, tuti, hogy újra ragad.)

Szalai György

Két lehetőséget gondolok a lemágnesezésre.
AC áramot hajtasz a tekercsein, amit folyamatosan leszabályozol nulláig. Nem lekapcsolsz.
Manuálisan, vagy elektronikával.
Ha az elektromágnesek magja nem lemezelt, (amire jó esély van) akkor óvatosan, mert az örvényáramú veszteség melegíti.

Vagy.
Időzített, kikísérletezett hosszúságú, a felmágnesezővel ellentétes polaritású DC impulzus.
Épp kiolt, de még nem mágnesez jelentősen ellenkezőre.

J-Steel

A másodikban én nem hiszek.

Az első viszont jól hangzik.

fektiforg

Most volt időm megnézni a síkköszörűm mágnes asztalát, és mérni. Van rajt egy három állású kapcsoló, jobbra fordítva a kart rögzít csatlakozón DC 60 voltot mértem, közép állás 0 volt, balra fordítva AC 28 volt, viszont a bal állás rugó ellenében van, ha elengedem a bal állást visszaugrik középállásba.
Munkadarab levétele: húzom egy irányba kézzel a darabot közben a kapcsolót pöcögtetem balra, ha megmozdul  befejezem  a pöcögtetést. Ez egy JUNG síkköszörű Kb. 30 éves technika...

Szalai György

Jó kis szerencsejáték. Ha az AC 28V szinusz pont megfelelő fázisszögénél sikerül elengedned a pöccintőt, akkor leveheted a munkadarabot.
Minden más esetben: Nem nyert.

Tehát a lemágnesezés harmadik módszere lehetne, a szinusz null átmenettől időzített kezdetű, és következő null átmenetben megszűnő lemágnesező hullámszakasz.

fektiforg

Gyári berendezés, de a lényeg, hogy gyakorlatban jól működik !
[#kacsint]
Ha véletlenül sok volt a pöcögtetés, akkor mágnesasztal bekapcs és megint pöcögtet. Én biztos nem épitenék elektronikát...
Van egy saját készítésű demagnetizálóm. 3db HGL fojtó sorba kötve, vasmag mindegyik fojtóban  két helyen átvágva, résbe kb 3mm -es rézlemez, beletettem egy 100x100 as zárt profilba,
mindegyik fojtó átvágott vasmagjának ablakot csináltam profilban,és profil síkjában rögzítettem, sikkőszőrűn felcsiszoltam. Úgy néz ki mint egy mágnesasztal. 230 AC  rákötve,ezt mozgatom a munkadarabon, vagy kisebb mdarabot ezen.
Gyönyörűen demagnetizál ! Kb 20 éve csináltam és használom a munkadarabok demagnetizálására.

fa4igtzhp

Sztm a kapcsolo rosszul mukodik. Az AC-nal ha elengeded a kapcsolot sztm valahogy egy lecsengo szinuszt kellene generalnia. De mivel nem teszi igy feltehetoleg csak folyamatosan atmagnesezodik es ha szerencsed van epp akkor engeded el a kapcsolot amikor a magneses tererosseg nulla. Ez sztm nem kell hogy pontban a nullatmenetben tortenjen mert a magnesezesi gorbe hiszterezises.

rf9bvbym0

Sziasztok, műhelytakarítás során felleltem jópár menetmetsző,fúró,formázó,etc szerszámot.. kb 70-80db. Újak, 0 km-esek.
Ezeket szeretném itt eladni lehetőleg egyben mind a vevő, mind pedig az eladó számára értelmes áron.
Segítenétek az árazásban?
Köszönöm.

s7manbs8

sasi

A ferromágneses anyagok elemi mágneseket (doméneket) tartalmaz. Ha ezek a domének rendezetlenül helyezkednek el az anyagban, kifelé nem mutat mágneses tulajdonságot.

Amennyiben mágneses tétbe helyezzük, a domének egy irányba rendeződnek és mágnesként viselkednek. Anyagminőségtől függően ezt az állapotot különböző mértékben megtartják a gerjesztés megszűnése után is.

A demagnetizálás során a váltakozó irányú, és gyengülő mágneses tér hatására egyre kevesebb domén vesz fel határozott irányt, ezért egy idő után kifelé semleges lesz az anyag, mert jó nagy rendetlenséget csinálunk közöttük.

Hajdanán a mágneses vizsgálat után a demagnetizálás a következő képen végezték:
 2-3 méteres sín és rajta kis kocsi textibakelitből.  A sín egyik végén, arra merőleges légmagos tekercs, melyre váltakozó feszültséget kapcsoltak. A kocsiban elhelyezték az alkatrészeket és tekercsből indulva, a dolgozó előre-hátramozgás közben kihátrált a mágneses térből.
Ma már a tekercsben állítják elő a lecsengő mágneses teret.

Szalai György

Ha nagyjából a fele domén jobbra, a többi meg balra mutat, az eredő kifelé akkor is zéró közeli.
Ugyanabban az anyagban, ugyanolyan körülmények között, a mágneses doménfalak terjedési dinamikája is azonos.
Megállítható-e a domének átfordulása nagyjából a fele menyiségnél?

Vetesi75

Ma értem rá felderíteni. A nyomógomb egy öklömnyi méretű  huzalellenálláson és a DC mágneskapcsolójának két bontóérintkezőjén keresztül kapcsol váltakozó feszültséget a tekercsekre.