Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm a segítséged. Jó ötletnek látszik. De, én nem akarok a vezérlés elektronikájának építésével foglalkozni.
Kész megoldást keresek.

dtb

Akkor olvasd el még egyszer amit írtam! :-) NEM KELL építeni, csak összekötni a léptetővezérlővel.

J-Steel

Lehet, hogy Danibá még összekötni sem akar?

fn47xk7ei

Jelzem "főnök" én már összekötöttem a léptetővezérlőkkel (MK1).[#pias] Mikor tudná a szemét rávetni személyesen ?[#wow1]

ANTAL GÁBOR

intenzíven oxidálódik és szétporlad stb .  . Egyszer egy felragasztott mágnest hővel kellett leszednem és lejött a bőnyeg ( a nikkel )  Zárt szobában is elkezdett tönkremenni  ( bebarnult és kaparható volt
A mágneseket nikkelezik cinkezik vagy műgyantába öntik . A nikkelezést rezezés után csinálják   Ha nem megfelelő tiszta a környezet akkor idővel   "bőrősődik"

ANTAL GÁBOR

Megfogalmaztam mintegy 4 órája de elhívtak és J-steel megelőzött mert nem küldtem el
 ( Ö a netről szedi én meg a fejemből )  De én azt is tudom hogy Zn bevonattal is csinálják [#kacsint]
(A beavatottak tudják hogy időnként gyártok örvényáramú  szeparátorokat )
 Az eddigi beépített mágneseim ára meghaladja a 7 Misit [#kacsint]

svejk

És ha most lezárom valamilyen réteggel?
Gondolom először tökéletesen le kellene takarítani.

ANTAL GÁBOR

Le kell pucolni és valami vékony műgyantával bevonni

J-Steel

Csak kíváncsiságból kérdem, miért kell lepucolni? Epoxynak még jót is tenne ez a szétporladt valami.

ANTAL GÁBOR

Azért mert a kis kínai nem pucolta le anno és pl savmaradék lehet a felületen de lehet hogy egyszerűen zsíros ( mert összefogdosta a a csikehúsos kezével amikor ebédelt )

Szalai György

Dolgozott ez a motorka idő közben, vagy álló helyzetben érte ez a szerencsétlenség?

svejk

A tesztek után bekerült egy fiókba, száraz a sufnim.
Ami még érdekes a csapágy körüli rozsdaszerűség, ez csak most a képen tűnt fel igazából nekem is.

Szalai György

Megfogott ez a mágnes téma.

Vezeti e jelentős mértékben az áramot a NdFeB mágnes, vagy nagy elektromos ellenállású.
Az világos, hogy a fémes védőbevonata jó elektromos vezetőképességű. De a belseje?
Menyire különbözhet a mágnes és a védőbevonat hőtágulása?
Indukálódhat a motor üzeme közben örvényáram a mágnesben?
Fűtheti az annyira, hogy ez miatt leválik a fémes bevonat?
Nem lehet, hogy valami okból ezek a mágnesek fémes bevonattal nem alkalmasak a tárcsa DC motorba, csak még nem tudjuk, hogy miért?
Esetleg a műanyag bevonatú lehet oda alkalmasabb?

Van egy pár darab DC tárcsamotorom 5-600W teljesítmény környékén és gondoltam már rá, hogy jó volna feljavítani őket erősebb mágnesekkel.
De most elbizonytalanodtam és inkább az újramágnesezés felé görbülök.

Szalai György

Most rémlik csak, hogy valahol olvastam egyszer, hogy a NdFeB mágnesek nem alkalmasak hosszú időre készült berendezésekbe, mert 8-12 hónap után elkezdődik a leépülésük.
Sose törődtem ezzel, mert számomra nem volt jelentősége. De most megint eszembe jutott.
Lehet ez igaz, vagy biztosan kacsa?

svejk

Ne tedd!
Nem az előzőekért, hanem talán ha  20 %-al erősebb a nodímium mint az AlNiCo.
Ebből következően ennyivel csökken a motor névleges fordulata és ami a legrosszabb, hogy nagyon nehéz lesz szerelni a bazi nagy erők miatt.

Az AlNiCo-t szétszerelés előtt egyszerűen lemágnesezed és kézzel szétválasztod a feleket, majd összerakás után visszamágnesezed.

Mint látod a képen ezt a kis motort is elég hosszú csavarokkal kellett széthúzatni, hogy ezek után már éppen kézzel szét bírjam választani a feleket.