Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm a válaszokat.
Olvasok.

sanyi84

Meglátjuk, minden esetre hétfőn be kell szereznem a régi helyére az új kábelt. Mivel az idei költségvetésbe nem volt betervezve a maróm felélesztése minőségi keretek közt maradva de számít az ár. Most is olyan történt kábelcsatorna vásárlásbál hogy az agyam eldobtam. Magyar képviseletet is vállaló kiskert is üzemeltető cégtől drágábban jött volna mint ugyan az a helyi boltból jött. Na de ez is nyögve-nyelve érkezett meg 3 nap késéssel.
Az encoder kábeleket és a 0-10 V kábelt hagyom, a többi "egyszerűbb" meg csatlakozót is kukázni kell, azt így cserélem.  A 18 ér is már olyan megalkuvás, "jó van az, elég annyi"

sanyi84

Ám köszönöm, meglátjuk mi lesz. Minden esetre sulykolom magamba hogy hétfőn megoldom, hátha az segít. Azért a végfok fetjeiből rendeltem egy marékkal, remélem nem megy a büszkeség "nyakláncomra" de az ördög nem alszik.

Egyújabbgépépítő

Régebben készítettem Pap Jenőnek ilyen elektronikát.
Megkérdezem maradt-e neki.
Felhős időben óra alapján tartja irányba, napos időben 2 fototranzisztor.

000000000

Köszönöm előre is. Kérdezz rá kérlek. Igen, ilyen egyszerű vezérlésre gondoltam. Amihez nem kell PC. és más hasonló dolog.
Várom az eredményt. Üdvözlöm Jenőt.

sanyi84

Megoldódott. Jövő héten jön is az áru. Ildiversotól rendeltem. Bár 36 ér kellene de ennyi sose lesz használva. 24 erest rendeltem. Meg motor frekvenciavaltó közé kábelt meg még egy egy tekercs 0.5 mm² kábelt.A tme nél a 24 eres került volna annyiba mint itt minden. Pedig van vágási költség is. Sajnos ennél a felújítasnál a sok kicsi sokra megy alap jött be. Kapavágás nélkül már jó pár 20 as benne van.

dtb

Szia Danibá,
A napkövetős projektedhez én az arduino-t javasolnám, méghozzá a naptári, óra szerinti pozicionálással, így nem kell foglalkozni a felhős éggel. Kész, működő projektek vannak, csak rá kell keresni a neten, pl. igy: Arduino follow sun
Költségvetés oldalról pedig egy Uno $5, egy clock modul ~$2, esetleg, ha nagyon csecsázni akarod, akkor még teszel bele giró-t is, szintén pár dolláros tétel, az egész kb $10. Az sem elhanyagolható, hogy az arduino képes lekezelni a léptetővezérlőket mindenféle hókuszpók nélkül.
Egy példa prjekt itt találató, ez nagyon jó kiindulási alap: Arduino Sun Position Program

svejk

Úgy 7-8 éve kísérletből raktam neodímium mágneseket egy tárcsamotorba.

Ma meglepődve tapasztaltam, hogy szorul, dörzsölödzik benne valami.
Forgács nem kerülhetett bele.

Széthúztam és ez a kép fogadott, a mágnesekről felhólyagozódott a bevonat.
Találkozott már valaki ilyennel.
A mágneseket újonnan vettem valamelyik mágnescégtől.

xg2w6ib9x

Igen, én is tapasztaltam már ilyet, de nem tudom mi lehet az oka.[#nemtudom]

svejk

Gondolom a keleti olcsóság. :(

s7manbs8

A mágnes azért még erős maradt ?

svejk

Igen, de az álmoskönyvek szerint bevonat nélkül a levegőn erősen oxidálódik, lassan-lassan szétporlad.

s7manbs8

Aha, értem, akkor valami olyannal kell bevonni, ami rugalmas, és jól tapad.

J-Steel

Most olvastam utána itt. ("Splintering of coating" rész)
 Azt írják, ha a nikkel-réz-nikkel bevonat megrepedezik vagy eltörik - ütközés vagy nagyobb felületi nyomás miatt, akkor ez sérülékennyé teszi nedvesség és/vagy oxidációval szemben.

Tehát ha egy pontban meggyengül, akkor ez egy öngerjesztő folyamat.
 Kérdés, hogy apró karcolások vezethetnek-e ide? Mert ha igen, akkor érdemes mindegyiket epoxigyantával körbebugyolálni.

J-Steel

Itt pedig arról írnak, hogy milyen bevonatokat lehet rendelni.

- Ni-Cu-Ni - ez a leggyakrabban használt
- Ni-Cu-Ni-Au - lényegtelen inkább szép mint hasznos
- Ni-Cu - ez is dettó mint az előző
- Ni-Cu-Ni-Cr - a króm miatt jobban ellenáll mint az első, fakó szürke szín
- Ni-Cu-Ni-Epoxy - Műanyag kinézet, viszont jól ellenáll