Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ecp4rs0md

Igaza van az előttem szólónak, a hossz szánra jutó terheléssel nem érdemes foglalkozni, ami megszabja a gép határait: főmotor teljesítménye, főorsócsapágy állapota,keresztszán, és a kéziszán állapota ha ezek közül bármelyik sántít akkor berezeg és ott a vége. Normális felültet nem tud csinálni tördeli a kés élét stb...

6rk75uezn

Igaz,hogy gyárilag 5Kw os és ha jól tudom 3,6Kw os motorral szerelték,jellemzőbb/gyakoribb az 5Kw.

Az egész kérdésem innen indult ki "hány kg hat az egész hossz szánra" hogy miért,csupán a hossz szánra felragasztott bronzlemezek ragasztásának a terhelése szempontjából indult a kérdés.
Ennyi.

jani300

Ha a szán mozgórészre ragasztod akkor nem kell aggódnod ,bármennyit bír nyomásra :)

tdhia5pc5

Sziasztok ismét!

Szerintetek mekkora teljesítményű motorokat kell / kellene használni a x, y, z, tengelyekre? Mi az alap értékek amiket minden szempontból be kell tartani? Milyen motorokat alkalmaznátok és miért? Stepper, servo, hybrid stb.

Üdv: T

ecp4rs0md

Gyárilag többsége 5,5Kw-os motorral készült, apámnak is tettünk kisebbet azt a 3,6kw-os motort de már azt nagyon észrevenni a menetvágásnál ill. a magasabb fordulatoknál, aki dolgozott rajta előtte az érzi a különbséget. Nem hiába az E2N-be raktak 2,2kW-ot. Nekem volt E2N de eladtam mert az E400 után nagyon pici,hiába ezeknek a gépeknek lejárt az idejük, csak erős kompromisszumokkal lehet őket használni, puha ágyazat,bronzperselyes főorsó ezek a múlt.

designr

Én szervót javaslok,X és Y-ra nagyot..Z-re kicsit kisebbet.

Motoros

Kicsit ide vágó téma, mert gyakran felbukkan a kérdés, hogy milyen gépet vegyek, ---> mekkora erők hatnak majd a késemre, mekkora legyen a gép mérete? hány KW-os a motor?
 Van egy olyan érzésem, hogy szeretjük kicsit túlméretezni az esztergánkat, biztos ami biztos alapon.
Pedig, ha belegondolunk abba, hogy főleg műanyagokat aluminiumot, rezet és jól forgácsolható acélt használ a hétvégi hobbi esztergályos, és a munkadarab  átmérője nagyon ritkán megy 30 mm fölé, és a hossza tipikusan maximum 100..150 mm és az ettől eltérő méret és minőség aránya talán még az 5... 10 százalékot sem teszi ki, akkor bizony a gépeink túlsúlyosak, a főorsómotor többszörösen túlméretes.
Amikor próbálgattam, hogy mekkora erők hatnak a késre a valóságban akkor elcsodálkoztam.
Ez a kérdés eddig csöppet sem érdekelt, de mikor véletlenül hozzájutottam a már ismertetett cerkahegyezőmhöz akkor felmerült, hogy mire is jó ez az asztali csoda?
Ugyanis én is olyan vagyok, hogy hiszem ha látom, ahelyett, hogy kiszámolnám..
 Bevallom kicsit leesett az álam, hogy egy gyakorlatilag 20 kg tömegű asztali ceruzahegyező is ki tudja elégíteni akár a hobbista fenti igényeit, és bizony ezzel is lehet "termelni" nem csak 0.5 mm fogásokkal kapirgálni a vasat.

A lenti képlet alapján ha a két fontos paramétert betartjuk, mármint a kés ékszöge megfelelő az adott anyaghoz, és a forgács vastagságot sem akarjuk túltolni azaz jól megválasztjuk, akkor egy 500 Wattos kis motor kiszolgál és akkor már a 230 V- egyfázis is elég.
Ha nagyritkán adódik komolyabb feladat akkor azzal úgy is szakemberhez kell fordulni gép és szaktudás hiánya miatt..tehát erre kár hegyezni a beruházást.
Ha első gépvásárlásnál sikerül egy olyan kis gépet szerezni ami nem MÉHtelepi szökevény hanem esetleg olyan kis asztali gép amely értékét megőrzi 1-2 évig, és amin ráérezünk a forgács ízére, és megtetszik a téma akkor eladva válthatunk nagyobbra, de ha úgy döntünk, hogy ez nekünk nem fekszik, uncsi a téma akkor kiszállhatunk belőle veszteség nélkül mert a kis gépek elég szépen tartják az árukat, sőt...

000000000

ra8nsmk6w

Bronz lemezt szeretnék felület kezelni homogén kávébarnára.
(A kénmáj jó lenne, de az foltos felületet eredményez)
Köszönet minden segitségért!

kbsnemh57

Sziasztok! Most vettem egy kis kék lézert egyik fórumtársunktól. Ott nála szépen müködött, hazahozom ch340 driver telepít és nem kommunikál a számítógéppel. Próbáltam frissebb drivert letölteni azzal se beszélget. Ötletek? amúgy win7 64bit. SOS.

6rk75uezn

Némileg igazad van,minden felett eljár az idő,jönnek helyette korszerűbbek "jobbak"

Én mégis azt mondom inkább a mult.

"puha ágyazat,bronzperselyes főorsó ezek a múlt."

Az edzett ágy nagyon jó dolog (én úgy tudom az e400 asok is mindegyike kapott lángedzést),a bronz csúszócsapágynak pedig kifejezetten örülök és pártolom.Könnyebb kicserélni 20 év után   egy hengergörgős csapágyat 1-2 nap alatt de az ára borzasztó a normálisaknak és mennyit és meddig is birják a bronz csúszócsapágyal szembe,igaz az meg kényesebb érzékenyebb,nekem ez a véleményem.

Igaz hogy 2,2Kw al nem egy erőbajnok de szerintem elboldogul minden feladattal,vettem nagyobb fogást nagyobb előtolással és meg sem érezte a motor,legnagyobb (1500) fordulaton kicsit megdolgozik a motor mire belendit ekkora forgó tömeget de azt meg ritkán használja az ember szerintem.(főleg ha van mellette egy kis pad)
Én igy látom a dolgokat,lehet valamit tévesen.

ecp4rs0md

Igazad van, arra a célra,hogy legyen egy pad otthon, barkácsolni, arra jó.

y580keijn

Üdv.

Előkerült a fiókból néhány 10db balos fúrószár. 9-10-15-18 körüli méretek. Mind új. Ennyire sosem lessz szükségem. Eladnám a felesleget,de nem igazán láttam még itt ilyet. Vagy ritka és nem láttam.

Segítenének a beárazásában?
Azt néztem,hogy az üzleti ára elég borsos.

Köszönöm.

Kappann

Vetesi75

Üdv! ? Én utoljára központfúróban vettem balost, azt pont annyiba került, mint az ugyanolyan jobbos...

cipk5xtny

Sziasztok kis segítségre vola szügségem.
Építettem egy kis gépet, most egy komolyabb marómotort raknék rá. 10 es plexiböl martam hozzá konzolt az volna a kérdés hogy milyen tanácsokat tudnátok adi a továbblépéshez. Leginkább műanyagokat és fát marnék vele..
Jó a ha a motor direktben hajtja az er11 es szárat vagy álmodjak meg valami áttételt?
Motor kb 19000 ret forog.(minimum) terhelhetőnek is gondolnám.. minden tippet,ötletet,tanácsot szívesen fogadok.
kÉPEK: