Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Igen, emlékszem, hogy lézereztél is ilyet, egyszer majd kipróbálom én is.

nyiszi

Van arra lehetőség, hogy egy régebbi hirdetésemet bemásolva az akkor linkelt képekkel együtt feltegyem.
Ne kelljen újra megkeresni a képeket.

5kye5guy9

Ez a maró lúgozás bevált! 20 ml tömény NaOH oldatba tettem bele, másnapra a zöldborsónyi ALU gombóc úgy eltűnt róla, hogy csillog-villog, gyakorlatilag nem tudom megkülönböztetni az újtól.

ANTAL GÁBOR

Én ilyenkor az ötletadót  jelölném meg a "válasz erre"rovatban [#gun]

ANTAL GÁBOR

pontosítok : "előzmény " rovatban

5kye5guy9

Ne haragudj, nem akartam elvenni a babérokat, Te vagy az ötletadó, csak azért arra a hozzászólásomra "válaszoltam", mert ott látszik a fotón, hogy miről van szó.

ANTAL GÁBOR

Ok, köszi ( tudod gyűjtöm a piros pontokat mint a kisdobos a bélyegeket az iskolai takarékban [#vigyor4])

6rk75uezn

Valaki tudna nekem segiteni ezt érthetőbbé tenni? [#wink]

Szóval van az e400 as gépkönyvébe egy olyan adat hogy:
"Legnagyobb főforgávsoló erő 1200kg"
"Legnagyobb forgácskeresztmetszet 7mm2"

Igazából azt szeretném megtudni hogy kb egy adott forgácsolással hány kg hat az egész hossz szánra.
Ugye ha jól gondolom az egyértelmű hogy ezt nagyon sokminden határozza meg,pl lassab fordulat=nagyobb forgácsolási erők.

Valami olyasmi érték érdekelne (ha egyálltalán számolható ez valahogy) hogy pl 300-as fordulat,0.1mm előtolås,50mm es anyagátmérő (pl 800N/mm2),5mm es fogásmélység esetén milyen erők/hány kg hat a hossz szánra.

Jót kérdeztem mi? [#csodalk]

vadember

Ez kevés adat, mert kellenek a szerszám ékszögei is.
Miért vagy rá egyébként kíváncsi az E400-nál? A gyakorlatban úgysem fogod használni semmire, mert ha ki is számolsz valamit azt nem biztos, hogy a géped tolerálja a szánok vagy a főorsó kopása miatt.
Illetve ez az adat csak abban segíthetne, hogy mi az a leválaszható maximális forgácsmennyiség amit kibírna a géped. De azért épeszű ember még nagyoláskor sem feszíti túl a gép határait. A többi esetben pedig úgyis bőven ez alatt fogsz megmunkálni.
Sokszor van a gyakorlatban, hogy úgy adódnak ki az erők, hogy még kis fogásvételnél is beremeg az anyag mert éppen mér egy kicsit kopott a kés. Ekkor pedig dobhatod a sutba azt amit előre kiszámoltál.
számítás

000000000

Onnantól kezdve, hogy kg-ot írkálsz az erő mértékegységeként te is, komlytalanná válik minden, hiszen ez a tömeg mértékegysége.
Kérlek használj N-t, ha erőről beszélsz.

Alapvetően pedig a forgácsolási kereszmetszetet megszorzod az adott anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erővel, és annyi a főforgácsoló erő.
Ezt kell még késtípustól függően szánkomponensekre felbontani.

Esetedben pl. egy közepes keménységű acél forgácsolásakor a fentiek alapján F=~0.1*5*3000=~1500 N (~150 kp) főforgácsoló erő keletkezik.

6rk75uezn

Köszönöm,csupán azért irtam kg-ot mert a gépkönyv is azt irt,nekem is szúrta ez a mértékegység a szememet.
Köszi.

ywathzay

Esetedben nem vonatkoztatható érdemi információ a gépre, mert a motorteljesítményt ha jól emlékszem leszorítottad 2KW-ra. Azt, hogy mit tudna ha... vagy mit fog tudni, csak a gyakorlati alkalmazás fogja megmutatni.

6rk75uezn

Igen jól emlékszel,2,2Kw os motor hajt.
Nem arra vagyok kiváncsi hogy kb mit fog tudni a 2,2-vel,csupán a hossz szánra ható erők érdekeltek.

zozo

A hossz-szánt érdekli a legkevésbé a forgácsolási erő.
A főorsó a "kritikus keresztmetszet", egyrészt a forgató nyomaték miatt (motor terhelés) másrészt gyakorlati okból, ha kopott a csapágyazás, emelgeti az orsót, töri a kés csúcsát, rezonálhat stb.

ywathzay

Akkor kérdezek: ha tudod hogy mekkora erők hatnak a hossz szánra, mennyivel vagy előrébb forgácsolási szemszögből? Ez most tényleg érdekel.
Úgy gondolom, ha már a hossz szánra ható erőket vizsgálod, azok visszahatnak a motorra, mivel onnan ered minden hajtás a gépen. Tehát te elindulsz a gyárilag megadott terhelésből, holott a géped már az eredeti felére sem képes (ha jól emlékszem 5KW a villanymotor).
"Igazából azt szeretném megtudni hogy kb egy adott forgácsolással hány kg hat az egész hossz szánra. Ugye ha jól gondolom az egyértelmű hogy ezt nagyon sokminden határozza meg,pl lassab fordulat=nagyobb forgácsolási erők."
Adott forgácsolás- vegyük a leszúrást, olyan nagyon megterheli a hossz szánt?