Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Azon a szétkent marón nem látni, de ha center éles akkor az anyagba ne egyenesen enged be, hanem használd a ramp funkciót.
Kevésbé masszív vagy alu vázas gépen is érdemes így használni.
Ilyenkor a nagyobb sebességgel tudod az anyagba belemeríteni a szerszámot és nem rángatja és töri mint mikor szimplán csak a Z nyomja bele.

5kye5guy9

Igen éles, és ramp-ban küldtem bele, csak a ramp alatt 100-al ment.
Egyet már sikerült elérni a maróval, jól elvágtam vele az ujjam, ahogy a nagyobb darabokat piszkáltam le róla. Na ez majd segít, hogy kellően mélyre menjen az élmény, nehogy legközelebb megint ilyen baklövést kövessek el :)

5kye5guy9

Ilyen volt, ilyen lett...

zozo

Ha nincs intenzív hűtés a puha, lágy alu marásakor, akkor elő fog még fordulni. A múltkoriban alu szegecseket szúrkáltam le esztergán, amikor nem nyomtam eléggé a hűtővizes "maci" hasát, akkor ráragadt az alu a késre.

5kye5guy9

Na ja, jobb lenne keményebb aluval dolgozni, de amit rúdanyagként megvehet az ember, az inkább ez a lágyabb fajta.

000000000

Előzőleg kimaradt a NEM szócska, pontosan nem center éles a maró.
Nem az élességére utaltam, inkább az él kialakításra.
Alábbi kép erős túlzással mutatja miről beszélek.

Amúgy hiba center él gyengébb mechanikánál rángatni fogja mikor szimpla befúrással megy az anyagba.
Ilyenkor látni a kész darabon is ott nagyobbat visz, azaz belemar a kész darabba.

5kye5guy9

Na most ebbe kicsit belekeveredtem. Az én maróm, ha jól értem, akkor a másik fajta kialakítás, mert ott a 3 élből egy beér középig. Akkor az ilyet inkább függőlegesen, vagy inkább ramp-ban küldjem bele?

000000000

Az aminek egy éle beér középig lehet befúrásos módszerrel is használni.
A másik típust csak rámázva vagy az anyag széléről kezdve a marást lehet.
Viszont hiába a center él nem fog úgy belemenni az anyagba mint egy fúró és a rugalmasabb gépvázakat képes bemozgatni.
Ennek lehet marótörés is az eredménye főleg kisebb szerszámoknál.
A központban a forgácsolási sebesség zéró bármekkora fordulat is van.
Ezért ajánlom inkább a rámpás módszert.

5kye5guy9

És a rámpázás alatt kell csökkenteni az előtolást? Vagy ugyan azzal a sebességgel menjen, mint amit a normál előtolásra kalkuláltam? (pontosabban nem én, hanem a program)

Ezt ismeri valaki? Mennyire lehet készpénznek venni az értékeket, amit kiszámol?

G-Wizard Calculator

000000000

Spirálban marva nem csökkenti.
Maróra megadott teljes előtolási sebességgel halad, csak a max fogási mélységet veszi alapul Pass Depth.
Például ha kört marsz akkor egy körbejárásra fogja elérni a megadott Pass Depth értéket kezdésnél és nem szöszmötöl a befúrással.  
Utána már minden körbejárásnál ezzel az értékkel választ le anyagot a megadott mélységig.

nwmewgze

Sziasztok!
Van valakinek esetleg olyan post procija Artcam 2011-hez
ami 4 tengelyt-forgatót Y irányban is tudja generálni?
Model master 4axis rotary (Y->A) valami ilyesmi kellene
Úgye alapból csak X->A van..

Köszi!

nwmewgze

Így szeretném használni a masinát nem X irányban.

svejk

Azért van X-A mert ez a szabvány, az Y-hoz a B tengely tartozna.

svejk

De biztos jön majd fórumtárs, aki tud majd neked segíteni az átírásban, gondolom az ArtCam-é sem bonyolultabb mint a többi postproci.

nwmewgze

Köszönöm az infót erre nem gondoltam!
Azért érdeklődöm mert régen megvolt, de sajna már nem találom sehol.Valaki csinált hozzá olyat amin Y->A tengely volt.
Ha megnézed a képet nincs B tengelyes sehol (legalább is nekem nincs olyan sem.Akkor értelemszerűen átraknám B tengelynek a forgatót.

Köszönöm a választ!