Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

wcshdt8v7

Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni:

Adott egy íves fenekű egyedi készítésű fritőz. Jelenleg 12 db, egyenként 1300 wattos gázra (levegőre) méretezett fűtőbetét szolgálja a fűtést. A fűtőbetétek környezete le van hő szigetelve. Részben ennek is köszönhetően a betétek túlmelegednek, s kiégnek. A betétek az íves fenékhez csak közelítve vannak, hozzáérintve nem, bár már erre is volt próbálkozás. A fűtőbetét gyártó előírása, hogy a betétek 600 fok fölé ne melegedjenek (kb. 650-re megy fel). A fűtőbetétek hőmérséklete jelenleg nincs mérve, csak a fűtendő közegé, az olajé.

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy miként lehetne eme problémát megoldani.

Ha nyitunk a szigeteltségen, esetleg levegő befújással igyekszünk levenni a hőt a fűtőelemekről, az elég pocséklásnak, de könnyen megoldhatónak tűnik.

Más gyári gépen láttam olyan példát, hogy egymás felett volt több ,,réteg" levegőre méretezett fűtőelem, csak abban nem vagyok biztos, hogy ha csökkentem az egy fűtőelem teljesítményt, így több darab lesz az igény, akkor az egyes fűtőelemek felületi hőmérséklete csökkeni fog e? Pl 800 wattos, ugyanekkora fűtőbetét, nem fogja e ugyanígy elérni a kritikus 600 fokot.

Az olajba nem szeretnénk fűtőbetétet, mert volt már rá példa, hogy gyári fritun elpattant a fűtőelem, s meggyújtotta az olajat.

Számomra a leg triviálisabb a levegőn történő hő-közlés kiiktatása lenne. Pl 2 darab 15 mm vastag alulapból a fenékre illeszkedő ívet hajtani, ezután belemarni a felsőbe és az alsóba is a fűtőbetét keresztmetszetét, s máris jobb lenne a hőközlés.

Van olyan aki tudná nekem ezt méretezni, kivitelezni? A hajlítást megoldom, a marásra keresnék jelentkezőt, illetve a méretezésre. Egy kedves ismerős A. Gábor urat emlegette, mértezésben, esetleg gázra történő átalakításra, kérem ha olvassa, akkor keressen fel.

Megtisztelő segítségeteket előre is köszönöm, aki hozzájárul a sikerhez, annak természetesen meghálálom!

Bencze András

Villanyos fejjel gondolkodva a legegyszerűbb, ha a fűtőbetét teljesítményét veszed vissza. Pl. triacos occsó kínai fázishasogatókkal. Esetleg szilárdtest relé PWM-el vezérelve.
PWM frekinek kicsinek (0,1-1 sec) kell lenni.

kaqkk007

Talán próbáld meg párosával sorbakötni a betéteket , lassabban és alacsonyabb hőmérsékletre fűtene fel , nézd meg hogy elég e úgy a teljesítmény (kb az 1/4 esik e teljesítmény de tuti hogy örök élet meg két nap)

kg0sy39yf

Létezik hajlítható fűtőszál!

Olyanra hajtogatod amilyenre akarod!
Fontos: az első fűtés után már nem hajtható!!!

Sokszor használjuk mi is lehetetlen helyekre!
Eddig bevált! ;D

fn47xk7ei

Ismeri valaki a háromlapfejű csavarfejek szabvány méreteit ? [#worship]

ANTAL GÁBOR

Sok A. Gábor van . Többek között én is . Csináltam a Miskolci Egyetemnek egy thermoadhéziós dobot. Ott hasonló problémával szembesültem . Sugárzó hővel kellett fűteni egy forgó dobot . A magnéziumoxid töltésű  fémcsöves fűtőbetéteknél valóban van egy nagyon  betartandó felső hőmérséklet ami fölött tönkremegy a betét . Én egyszerűen egy ( több) K típusú hőelemmel monitoroztam a cső felületi  hőmérsékletét és a nagy teljesítményű ( 3f) SSR el mindig a biztonsági határ alatt maradtam .
Egy gondom akadt annó . Az én fűtőcsöveim hossza kb 1000 mm volt ( sum P >12 kW )  No ott igen tekintélyes a hőtágulás amit komolyan figyelembe kellett venni . ( csak egy oldalon szabad megfogni a csöveket és hagyni kell tágulni ) Természetesen a betápnak is el kell viselni a mozgást
( kerámiagyöngyös betáp)

Csak kerámia véggyöngyös csöveket használj ! Mert találkoztam teflon gyöngyössel is  . No az a Tesco gazdaságos ( eladásra és nem felhasználásra) tervezett kategória .

Rabb Ferenc

szf

Én biztosan tudom, hogy rád gondolt![#vigyor0]

Rabb Ferenc

Már itt is ez a módi mint a bűnügyi hírekben? A. Gábor miskolci lakos...

Tragédia [#rinya]

fn47xk7ei

Köszönöm  .[#worship]Én csak az "MSZ 2477-53"-nál kerestem .

kg0sy39yf

Hát ebben lehet van valami!
Amikor az Amerikai kolléga lent volt nálunk rögtön a "Legény anya" legendás film  jutott az eszembe nem tudták szegények min röhögök!? ("Béláim")[#nevetes1]

Mutogatunk be neki mindenkit.
A könyvelő : GÁBOR
A Webdesinger : GÁBOR
A Csarnok főbérlő : GÁBOR
A szóvivő : GÁBOR

Kedves "JOLT" (így vagyok a telefonjában elmentve) - szólj már Gábornak, hogy holnap beszélni szeretnék vele!

hmmm melyiknek???[#wilting]

Így lett mindegyik a funkciója szerinti Gábor.
(könyvelő Gábor - Desinger Gábor - STB)

És ez mind MISKOLC-on! :D :D :D

Bocsánat de ki kívánkozott.

Ha már ANTAL GÁBOR! (cnc Gábor, vagy Tanár úr Gábor)

6rk75uezn

Egy kérdés,hátha valakinek van ezen a téren némi tapasztalata,csúszófelületnél szerencsés bronzlemezt használlni,de mi a helyzet a sárgarézzel?
Kopása/csúszási tényezője érdekelne öntvénnyel párositva.
Bronz Cusn6 ónbronz és Sárgaréz Cuzn37,egyik ónnal másik pedig cinkel ötvözve,valaki tudna erről valamit mondani?

Szalai György

Jellemzője a ,,mű" súrlódási tényező. (Friction Coefficients) Esetedben a kisebb érték a jobb.
Van külön nyugvó (mű s) és mozgó (mű k) súrlódási tényező.
Talál neked táblázatot a Googleeee.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Van itt valaki aki vett ilyen 3 fázisú mocikat a kínaiaktól?

6rk75uezn

Köszi György,nézelődöm.