Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

A visszahúzó rugó, ott van(volt?) a gép bal oldalán, a nóniusz alatt.

Csuhás

Nem, ennél egy spirálrugó van ami a fogaskerék oldalában levő furatba és a kar felőli dekni furatába csatlakozik. A fogaskeréknél egy furat van, a dekniben pedig négy. Legalább is az enyémben így volt.

PSoft

Valószínű Neked van igazad, hisz ilyen géped van kéznél.
Én emlékezetből írtam, a tévedés jogát...:)
Ahhoz hogy korrigáljak/pontosítsak, megerősítselek,(esetleg fotózzak) autókáznom kéne, kicsit arrébb van a gép.
Most...nincs kedvem.:(
Elfogadom amit írsz![#worship]

jani300

Úgy van ahogy Csuhás írja , de ennek a gépnek más a fogaskerekes tengelye . Még képet is tettem fel , régebben .

smalla

valaki mondja már el, hogy a

[#t19p78662#]

"rugós szerszámacél" mégis milyen anyagot takar.

mert akárhogy túrom a katalógusokat, nem találom benne ezt a megnevezést. :))

jani300

Esetleg gugli fordította ?
Rúgóacél is lehetne akár[#fejvakaras]

2f428kduf

Segítség kellene. Vagy egy éve csinálok egy marót, odáig jutottam, hogy a motorok mennek, de a végállásokkal nem jutok dűlőre. Az első gépem egy H1-es meghajtóval megy, ott a végállások és az E-Stop GND-re zár, ha rajt a kocsi, vagy nyomom a gombot.
Most úgy csináltam, hogy egy 470 ohm-mal felhúztam a bemenetet +5V-ra, a végállás-kapcsoló zárja testre. A kapcsolókat átkötöttem egy 2k2 ellenállás és led-del. Normál állapotban a ledek világítanak, a bemeneten4.5V van, ez magas szint, a kapcsoló ha záz a bemenet test lesz, a led elalszik. Eddig működik is a dolog, a Diagnostics képernyőn látszik is, de a gép tovább mozog.
A kérdés: mit kell a configbe beírni???
Előre is köszönöm

dezsoe

Melyik programot használod hozzá?

2f428kduf

dezsoe

OK. A diagnosztika ablakban csak a bemenetet látod változni, vagy a megfelelő home és/vagy limit pilácsokat is? Mert ha csak a bemenetet, akkor nincs beállítva a bemeneteknél. Illetve lehet még active low probléma is.

2f428kduf

Van a Diagnostics panelon jobb oldalon egy les sor:Port1Pins Current State: ott, ha nyomom a végállásokat, egyik másik led elalszik, az X-Y-Z Home kapcsolókat nyomva, alább X=M1Home,Y=M2Home. Z=M3Home led is kigyullad. A másik oldali végállások a 11. pinre mennek, ezen van az E-Stop is: erreis elalszik a 7. ld, de más nem.

dezsoe

Akkor csak a home-nak van beállítva, limitnek nem. Ha jól értem, amit írsz, akkor az egyik végén levő kapcsolók egyszerre home és valamelyik limit, a másik végén levők csak limit + e-stop kéne legyen. Ha kézzel mozgatod (jog) a gépet, akkor nem fog megállni, ha home-hoz ér, csak akkor, ha limit-hez, tehát oda is be kell állítanod. Home-oláskor tudja, hogy ugyanaz a bemenet, tehát nem kell vészleállni, hanem elérte a home-ot.

2f428kduf

Azt gondoltam, hogy a Configban kellene okosnak lenni, de ez nem megy. Valójában csak 5 kapcsoló van:a Home: X a bal oldalon, az Y elöl, a Z-nek csak felül, ez a Z home.
Azt nem tudom minek kell elneveznem ezeket, gondolom Activ Low-nak kell jelölnöm őket, de mejeket?. Ezt szeretném megtudni.

2f428kduf

Az X-nek van:X++;X-- és X Home, ugyan ígx az y és z is.
Ebből csk az X Homét sejtem.

dezsoe

Ha az X balra (negatív irányba) home-ol, akkor az X-- -hoz ugyanazt tedd, ami az X home-ban van. Az Y elöl negatív irányt takar, akkor az lesz az Y--. A Z felül az pozitív irány, tehát a Z++ lesz ugyanaz, mint a Z home. Így tudnia kell home-olni (a Z-nél be kell jelölni, hogy pozitív irányba home-ol), és egyúttal meg is áll, ha rájogolod a tengelyeket. Ha jól értem, akkor a másik végeken levő kapcsolók is egy bemeneten vannak, azt beállítod az X++, Y++ és Z-- -hoz.