Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

kart emg

Kösz a tanácsot, de mivel nem értek ehhez a technikához, ezért nem is értem, mi az a gézrugó, hova kel tenni, stb...

svejk

:)  gézrugó=gázrugó

Mint ami a ferdehátú autók csomagtartóajtaját tartja.

Kinyúlástól szinte alig függő állandó tolóerő a jellemzője

s7manbs8

Az a gázrugó úgy működik, hogy van egy nagyobb űrméretű tartálya, ami miatt pl. egy adott hosszon mozgatva a rugót, az relatíve nem sokat változik benne a nyomás így nagyjából azonos erővel fogja tolni a cuccot, egy állandó nagyságú erőt tud kifejteni.

Szalai György

"mozogna egy 300x600 méretű asztal. Tehát a sinek hossza 300mm és 600mm"

A munkaút gondolom akkor rövidebb mint 300 és 600 mm, de mekkora?

kart emg

Szia!

Igen, rövidebb, az első posztban a szöveg közepén benne volt, 100,100mm, azaz +/- 50.

Szalai György

Azért van jelentősége, mert a kis emelkedésű golyósorsók és végcsapágyazásaik beszerzése egy sarokpont lesz a vállalkozásodban. Ritka kincs az ilyen.
De erre a mozgáshosszra Svejk aktuátoraiban lévő épp jó lehet.
Gondolom a végállás érzékelők és ütközés csillapítók is benne vannak. Így már csak a sin kocsi párokat és a kis lépésszögű motorokat kell külön beszerezni.
Az már jobb eséllyel akad valahol, a többi meg apróságnak tűnik.

kart emg

Szalai György

Ilyen ki úthosszú precíziós mozgatáshoz még a piezo lineáris motorok jutnak eszembe, mert az egyből fék is.

A golyósorsó alternatívája lehet, de én még hobby kézben nem láttam. Lehet, hogy dugdossa valaki.

kart emg

Köszönöm. Amiket eddig írtál (és a többiek írtak) mind nagyon hasznos, de az alapkérdésemre még nem kaptam választ: Hogyan lehet lin. sineket egyenesen felszerelni ? A sima, alsó tartóprofil nélküli sín elég hajlékonynak tűnik. Egyébként a leírt méretre és terhelésre milyen keresztmetszetűt érdemes vásárolni ? Ha egyszerüen lacsavarozom, akkor nem lesz girbe-gurba ? Ha a sínt pl. a felső munkalap alá szerelem, akkor abba tudnék maratni egy hornyot, ami megvezeti a sínt. De ez csak ötletelés, ti hogy szoktátok csinálni ? Másrészt a sineknek párokban párhuzamosnak kell lennie, ezt hogy érítek el? Az egyiket beállítjátok egyenesre, a másikat meg mérőórával hozzá igazítjátok ?

Motoros

Kérdezd meg ŐKET hogy az általuk forgalmazott alu lapoknak milyen a síklapúsága.
A multkor vettem itt 30 vastagot ami fóliázott, síkbamart.
Lehet, hogy hornyot sem kellene marni, annyira jó.

kart emg

Köszi, fel fogom hívni őket!

Csuhás

Ha precízen megmart lépcsős felületre fogod fel akkor az egyik sínt csavarokkal nekitolod a lépcsőnek, majd leszorítod, azután a kocsira fogott órával igazítod a másik sínt. Ha nincs lépcső akkor meg lehet próbálni kifeszített húrhoz igazítani, mondjuk érintkezővel letapogatva, vagy időlegesen odarakott hántolóléchez lehet órázni. ( Iparilag optikai autókollimátorral mérnek )

kart emg

Szia! Köszi. Már kezdtem nézegetni a HIWIN szerelési útmutatót, ott is u.ezt írták. Maratni tudok, van CNC műhely is a telepen. Motoros vastag alulemez forrása pedig jó kiindulás lesz az alaplemezekhez (2db kell az xy mozgáshoz, a munkalap gyári lesz).

r5y7cufaj

Mivel nincs méréssel kapcsolatos topik ide írok.
Milyen megbízható tolómérőt ajánlotok?
Mitutoyo-t néztem ki 33.000huf-ért.
Esetleg tudtok olcsób de megbízhatóbbat ajánlani? (Pl láttam wiha-t az edigitálnál 25.000ért, bár műanyagnak tűnik)

kuner

Ismeri valaki a JAPAX LUX3 névre hallgató muzalszikrát?
Bármi nemű dokumentációja van hozzá valakinek?
Hajtás problémás a gép, látni még nem láttam, csak elmondásból tudom, hogy nem megy egy tengely.