Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

nyiszi

AOMEI Partition Assistant Pro Edition pogival csináltam eredménytelenül.
Amit Te írsz az máshogyan csinálja?

MoparMan

nem elég egy partíciót másolnod.
neked a "disc clone" kell, hogy vigyen mindent cakkpakk (MBR+Boot manager particio+a többi, pl C,D meghajtók partíciója).
ha esetleg a régivel azonos méretűre csinálná, akkor utána majd a tieddel kiterjesztheted a klónozott partíciót a diszk teljes méretére

RJancsi

Sziasztok! Nem CNC, de még arra is felhasználhatom ... talán... Több videót láttam a Youtube-n, ahol a számítógép monitorán folyó eseményeket mutatják be. (Szoftver telepítés, program futás stb.) Nyilván nem kamerával rögzítik a monitoron látható dolgokat, hanem egyből videóra veszik ami a képernyőn megjelenik, de hogyan? Minden építő ötletet előre is köszönök!

w0hgtwf3w

Van hozzá ingyenes softwer.
Még talán magyarul is.

Keress rá.

RJancsi

Köszi! A google az én barátom is, de ezek szerint nem jó keresőszavakkal próbálkoztam...

kart emg

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok lineáris sín- és mozgatás témakörben. Építeni szeretnék egy műszermozgató szerkezetet: az alap egy aluprofil keret, magassága olyan 300mm, ennek a tetejére kéne rakni egy x,y irányban mozgó munkaasztalt. A munkaasztel egy aluminium lemez M6 furatokkal, melyek 50x50 négyzethálót alkotnak (boltban megveszem), mérete olyan 300mmx600mm, vastagsága 12,7mm. Abban kérek tanácsot, hogy hogyan lenne érdemes megoldani a munkalap mozgatását az alukeret tetején x,y irányban. A mozgástér 100mm,100mm (3/. 50mm mindkét irányban). A lényeg a nagy pontosság. Ezen kívül féket is raknék rá, hogy minimális holtjátéka se legyen, ha beállítók egy pozíciót. Nem tudom, hogy milyen lineáris sínt érdemes erre a feladatra váéasztani ? Azt sem, hogy hogyan lehet ez a hornyolt aluprofilra úgy szerelni, hogy két sín párhuzamos legyen ?  A mozgatást golyósorsókkal és léptetőmotorokkal oldanám meg. A szerkezet teherbírása nem nagy, néhány kilót (<5kg) kell az asztalnak elbírnia. Ez így nem hangzik soknak, de viszont a lehető legnagyobb mértékben rezgésmentesnek kell lennie. A szerkezet egy mikroszkóp alapja lesz.

Minden tanácsot előre is köszönök !

Üdv.

Szalai György

"lényeg a nagy pontosság"
Ezt határozd meg légyszíves valamilyen mértékegységben.

Egy hasonló célra készült gyári mozgató asztal adatait nézve, a motor teljes lépéshez tartozó megtett egyenes út 2,5um.
1/8 lépéshez 0,31um tartozik.
A megvezetés kosaras golyósor két V sin között. (Mint az írógép kocsija, de nem keresztgörgős.)
A golyósorsó 0,5mm emelkedésű!

svejk

Vannak lépetőmotoros komplett THK aktuátorjaim vagy mi a szösz a neve.
1 mm-es emelkedésű golyósorsóval vannak szerelve és ténylegesen lelépik az 1 um-t.
Meg van hozzá a gyári meghajtója is.
márőgépet akartam csinálni belőlük,

Úgy emlékszem a 100 mm úthosszt tudják.

kart emg

A lineáris sines megvezetés és golyósorsós mozgatás arra kell, hogy "durván" ráálljak a mikroszkóppal egy olyan 3mm átmérőjű minta egy pontjára. Tehát akár 5um pontosság is elég a pozicionálásban. Viszont a beállítás után a kézi, csavaros fékekkel lerögzíteném, és ekkor már legalább 0.1 um (!!) pontossággal tartania kéne a helyzetét. Lökdösni nem fogom, de "magától" ne is kóvályogjon el ebből a helyzetből. A helyzetbeállás ismétlési pontosságára is elég 5um - 10um. A megnézendő mintát lézersugárral tapogatom le, a letapogatást két kis ún. galvotükör végzi (ez egy konfokális mikroszkóp lesz). Tehát a nagy pontosság nem is igazán a mozgatásban, hanem a lerögzített állapotban a merevséget jellemzi. Azt persze elvárom, hogy a golyósorsós mozgatás során a szerkezet ne szoruljon meg, és ne is lötyögjön a sínen.

Üdv.

svejk

A stabil állást szerintem bármelyik lin kocsi, golyósorsó páros tudja, ha kicsit is elő van feszítve.

kart emg

Szia!

A szerkezet alapja egy kb 300x600x300 (sz x h x m) alu profilból összerakott téglatest. Ennek a tetején mozogna egy 300x600 méretű asztal. Tehát a sinek hossza 300mm és 600mm. Az aktuátorok ha jól tudom önmagukban egy kész lineáris sines rendszerek, amikre rá lehet rakni valamit. Én a sineket és kocsikat a vázra, az alu munkalapra és a kettő közé szerelt lemezre vagy keretre szerelném. Így a kocsik jó messze esnének egymástól. Viszont kelleni fog egy függőleges pozicionáló is, ott szóba jöhet egy pontos aktuátor. Tudnál küldeni képet ?

Üdv.

svejk

Holnap elküldöm a pontos típust, de kb. ilyen, jól  gondolod:

svejk

Értem, akkor keress egy kis emelkedésű orsót, aztán akár egy csillapítás nélküli gézrugóval is finoman előfeszítheted a hajtást, így biztos nem lesz kottyanás.