Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

jajj, de gyors akartam lenni, oly annyira, hogy nem is vettem észre, hogy ez 25-ös tengelyre való, és nem 20-asra. Ejj, de sajnálom. Egyébként mibe kerül két ilyen?

43pbwjg8s

A postaköltségbe. :)
Azt adsz érte amit gondolsz.
Ez nem nagy tétel.

Teaway

Zsírozni.  
Az olaj kicentrifugálódik belőle.

s7manbs8

Belenyúltam én is egy dobozba, emlékeztem, hogy mintha lenne nekem is ilyesmi csapágyam, az egyik 20-as belsejű,  a másik 30-as.

Már csak valami eszterga főorsó rajzot kellene keríteni, hogy is kell ezt megépíteni, meg annak milyen anyagból kell lennie ?

000000000

Azt tudom, hogy az esztergámon kúpgörgős csapágyak vannak, O-elrendezésű hatásvonallal, kontraanyás ráfeszítéssel. De nem tudom, alkalmaznak-e kúpgörgős csapágyakat főorsókba is? Megnéztem egy csapágykatalógust, összehasonlítottam a 7204-et (ferde hatásvonalú egysoros golyóscsapágy), Cdyn = 7.7kN nmax=12000, egy 30204-el (kúpgörgős) lényegesen nagyobb terhelést Cdyn=27kN de alacsonyabb fordulatszámot nmax=8500 bír.  
Igazából fogalmam nincs melyik lenne jobb, milyen fordulatszámok szükségesek a hétköznapi életben marási munkákhoz. Szívem szerint tennék kúpgörgőset, ha néha kisebb átmérőjű marónál most ha túlhajtom (frekvenciaváltóval) egyszer-egyszer pl. 10000-re akkor sem hiszem hogy szétesik a csapágy, csak rohamosan csökken az élettartama, de hederítek rá. Majd ha kotyog, utánállítom. :)

s7manbs8

Kisebb átmérőknél nagy fordulat kellhet, persze az anyagtól is függ amit marni kell.

43pbwjg8s

Én ebben a témában már megsem merek szólalni. :)
Valahol a fortunáknál, vagy a főorsó motoroknál volt erről némi csevej.

3k74cecek

Tudni kellene, hogy milyen anyagot, mekkora átmérőjű maróval akarsz megmunkálni. Enélkül nehéz bármit is mondani.

f2266unib

Sziasztok!  
Kérdésem lenne: Van egy precíziós golyósorsóm. Ha csapágyazás nélkül csak simán az anyában fut, akkor olyan mint a villám. ha kicsapágyazom a 2 végét akkor is megy csak nehezebben (kézzel lehet tolni rendesen, akadni nem akad) Normális dolog ez a lassulás, vagy nálam nem jó valami?

7gsdrbw03

Szia kanegér!
Szerintem nincs egy vonalba a két csapágy,és az anya,és feszűl.

88nwcf22d

Igen én szerintem is az van hogy valami nem egytengelyű.

Szalai György

Kúpgörgős csapágyat főorsóban alkalmazni csak alacsony fordulatszámon érdemes. Ahhoz pedig a rezonanciamentesség miatt hatalmas tömegű gép, lassú munkatempó és sok élű szerszám tartozik. A csapágykatalógus adatokat hobby körülmények között megközelíteni sem tudod. (Kenés, hűtés.) E nélkül a csapágy élettartam rendkívül rövid. Hogy a hétköznapi életben a marási munkákhoz mekkora fordulatszámok tartoznak, azt neked kell majd eldönteni, és szerszámot választani hozzá. Minél magasabb fordulatszámú főorsó motort vagy fortunát fogsz használni minél intenzívebb hűtés mellett, annál alacsonyabb géptömegre és kevesebb szerszám élre lesz szükséged, azonos hatékonyság mellett. Azért piszok drága az orsó csapágy a mezeihez képest, mert nagyobb fordulatszámon, nagyobb terhelést visel el. Jobb a hőelvezetése. (Bronz golyókosár, jól kitalált golyószám és golyóátmérő, magasabb minőség. Esetleg két ferde hatásvonalú belső gyűrű és golyósor egyetlen külső gyűrűben.)  

„Majd ha kotyog, utánállítom” Holnap megint. Esetleg egy CNC feladat alatt többször. Azután keresel orsócsapágyat.

A csapágy katalógusban megnézted a határfordulatszámot és a terhelhetőséget. Ez csak az igazságod töredéke. Az élettartam számítást is vedd figyelembe. Azt már nem teheted a hűtési és kenési módszerek deklarálása nélkül.

s7manbs8

Ilyenkor látszik, hogy kevés ismeret birtokában mennyire álomszerűek tudnak lenni az elképzelések. Szépen rávilágítottál pár fontos dologra.

3k74cecek

Az az egyik gond, hogy ugyan majd mindenki hobbystának vallja magát, de azért ég és föld a különbség a képzettségben, gyakorlatban és lehetőségben.
Lásd csak vbodit vagy Varsányit. Ők már jóval közelebb vannak a profihoz mint hobbystához.
Aztán a feltett kérdések nagyon általánosak. Rengeteg körülményt nem ismerünk, de a kérdező szeretne pontos választ kapni. Ez sajnos így nem megy.  
Az alkalmazásokban is olyan szélsőséges viszonyok fordulhatnak elő, hogy azt nem lehet egyetlen dologgal lefedni. Az univerzális dolgok általában semmire sem jók.
Hogy érthető legyen mire gondolok: Ha fát akarok marni pár mm átmérőjű keményfém maróval, akkor 30000-es ( vagy még nagyobb) fordulatszám kellene, viszont a forgácsolóerő nem lesz túl nagy. Ha viszont műanyagot akarok marni, ugyanilyen kisméretű maróval, akkor nem szabad ekkora fordulatot használni, mert kenődni fog az anyag. Ellenben ha  fémet akarok síkba marni, akkor célszerű a nagy átmérőjű szerszám, pl 40-60mm ármérőjű. Ezt viszont nem kell és nem is szabad 30000-el megpörgetni. Itt elég 500-1000 körüli fordulatszám. Jó hűtés esetén max a duplája. Ehhez tökéletesen megfelelhet egy kúpgőrgős csapágyazású orsó. Itt viszont már nagyobb lesz a forgácsoló erő, tehát masszívabb orsó kell hozzá.
A két dologhoz nem lehet ugyanazt az meghajtó orsót használni. Sajnos aki sokféle munkát akar végezni, annak fel kell szerelnie magát többféle orsóval, szerszámmal, meghajtó motorral, stb.
És ez mindössze egy kis ízelítő volt a dolog összetttségének illusztrálására.