Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Én a 100mm-es részre csak a két csapágyat tenném. A 20-as rész végébe fúrnék egy M14-es menetet, és az előfeszítést és a meghajtást pedig egy toldatra tenném. Ahogy nézem a linkelt dolgokat, a szerszám éle legalább  60-70mm-re lesz a csapágytól. Ha a 100 mm-be belerak mindent, akkor garantáltan be fog remegni neki.  
Az én saját készítésű orsómon a két csapágy közepe 110mm-re van egymástól.  A csapágy után pedig van még 65mm az előfeszítésnek és a meghajtó fogazott keréknek meg a rögzítő anyának.  A marófej 70 mm átmérőjű, de az éle csak 30mm-re van a közelebbi csapágytól.  
Persze sok függ attól is, hogy ez az orsó hogyan, és mire (milyen tömegű és merevségű dologra) lesz felfogva. Lehet, hogy az lesz a gyenge láncszem.

3k74cecek

A zsír ugyan nem szokott kifolyni, de a kenés és a porvédelem nehézkessége miatt lehet, hogy jobban járnál két mélyhornyú zárt csapágy használatával.

000000000

Koszi.  
Megindult, nagyon szepen megy.

000000000

Köszönöm a sok tanácsot, nekilátok a dolgoknak. Majd leírom a tapasztalataimat.

000000000

Én is a Szigma #3641-ben leírtat javaslom, sokkal egyszerűbb és a célnak tökéletesen megfelel.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Befog%f3.jpg" TARGET=_fnew>Tovább gondoltam ezt a befogó csapágyazás problémát, mert engem is érint, mint tulajdonost.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/jocsapagy1.jpg" TARGET=_fnew>Vannak hozzá orsócsapágyaim is, de a csapágy hossza, illetve a befogó szárának a rövidsége problémát jelent.
Nem szeretném megtoldani sem, (© Szigma #3640) hátha van más lehetőség.
Ezért kérdezem: Ha a megoldás pénzügyi oldalát figyelmen kívül hagyjuk, szigorúan csak műszaki szemszögből nézve. http://www.ikont.co.jp/global_data/download/pdf_catalog/cat57151.pdf" TARGET=_fnew>Mi a véleményetek a keresztgörgős csapágyak e célra történő felhasználásáról?
Mi szól mellette és mi ellene?

43pbwjg8s

Gyuri!
Én ezeket a fajta fortunákat még nem ismerem.
Segítenél hogy egy kicsit közelebb kerüljenek hozzám?
A patronok méretéről és a fészekről van-e valamiféle szabvány vagy rajz? A patronok szabványosak-e? Lehet-e rendelni külön?

Szalai György

Ez még nem fortuna, csak egy szerszámbefogó szár. Nem egyedileg készült, ebből gondolom, hogy valamilyen szabványnak biztosan megfelel. (Remélem nem AS szabvány szerint készült.) Rendelni lehet befogószárat külön és patronkészletet külön. Egyben huszonezer forint volt az egész, pár éve. Annak örülnék, ha az én példányom nem kerülne sokkal közelebb hozzád, mert céljaim vannak vele. Reményeim szerint egyszer majd fortuna lehet belőle.

A szabványos szerszámkúpokról értekeztünk itt régebben, de hogy mikor és hol az nem rémlik.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Szersz%e1mk%fapok1.doc" TARGET=_fnew>Ennyim van róla.

Van-e véleményed a keresztgörgős csapágy rövid fortunában való alkalmazásáról?

43pbwjg8s

Egye fene! Maradjon a Tiéd! Nem közelítek hozzá.
Köszönöm a doksit. Közben itt is szétnézek a szerszámüzemi konstrukción. Ők tán már csináltak hasonlót.
A keresztgörgős csapágyazásról sajnos semmit sem tudok, így nem is szólnék bele. Azt hiszem ez mindenkinek jobb.

sanka74

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Képet szeretnék feltenni, kaptam már jelszót meg minden, de nem tudom hogyan kell. URL címet vagy mit kell létrehozni. Ha valaki tud légyszi segítsen részletesen. Köszi

3k74cecek

Nagy vonalakban megnéztem ezt a csapágy tipus.
Azt látom, hogy pontosabb mint a normál mélyhornyú, főleg a nagyobb méreteknél.
Kis méreteknél kisebb  a terhelhetősége, mint a mélyhornyúé, de a nagyobb méreteknél már nagyobb lesz.
Viszont nagyon kicsi a megengedett fordulatszáma.
Szóval csak kis fordulatú helyeknél látom értelmét a használatának. Ha az árát is látnám, akkor lehet, hogy sehol sem akarnám használni.

000000000

Ezt olvasd át (ululról kezdve)!
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1128532148" TARGET=_fnew>Fórum használata.

motion

Üdv.
Biztosan volt már ez a kérdés is.
A legújabb verziójú Mac3-at telepítettem fel, és a LazyCam nem tölti be a Machba a g-kódot. Külön mappába sem menti le. A mach még nincsen regisztrálva.
Valamit nem jól állítok be, vagy a reg hiánya miatt van ez?
Köszönöm a segítséget.

Motion

3k74cecek

A LazyCam-et is regisztrálni (fizetni) kell.

pa0n9mw

Üdv
Az a kérdésemlenne, hogy oxigénhez teflont tömitésként lehet-e használni?

végyé