Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Kedves György,

Köszönöm a választ, a következő a helyzet:
Egy esztergára való oszlopos maró építésébe kezdtem, mely első sorban alumínium öntvényeimet hivatott nagyolva megmunkálni, síkba marni, hogy én már utána a kis CNC-vel tudjak vele azt csinálni, amit akarok. Egy patronos befogót rendeltem (ER25), tehát max 16-os ujjmaróval, vagy ilyen tárcsamaróval fogok majd dolhozni, és szinte csak alumíniumot.
A meghajtómotor egy háromfázisú asszinkronmotor, frekvenciaváltóról járatva kb. 6000 1/min fordulatig tudom felhajtani, ez az orsó fordulatszámán 2000 1/min maximális fordulaszámot eredményes.  
Nem marok fát, műanyagot, és semmi mást, ez egy fémeszterga, és egy ilyen célú marógép épül hozzá. Ez kézi vezérlésű, nincs benne semmilyen elektronika.

Az élettartamszámítással tisztában vagyok, el is tudnám végezni minden faktort figyelembe véve (olaj, zsírkenés, erőkomponensek, terhelés fajtája, hőfaktor...) ilyen-olyan számítási segédletek is rendelkezésemre állnak, de nem találom értelmét, mivel nem tudom milyen forgácsolóerők lépnek majd fel. A szakirodalom erre vonatkozóan ad ugyan információt, de az mind elmélet.  

Nekem gyakorlati tanácsokra lenne szükségem, pl. hogy "bizony egy gyári BF20-ba 72xx ferde hatásvonalú golyóscsapágypár van, ilyen és olyan elrendezésben", vagy hasonl. Azért gondoltam a kúpgörgős csapágyakra, mert olcsóbbak tudtom szerint.  

Eléggé konkretizáltam a helyzetet, hogy már el lehessen legalább dönteni, hogy milyen fajta, és milyen elrendezésben lenne ideális egy 20-as tengely (100mm hosszú) csapágyazására? Köszönet!

3k74cecek

Erre a célra tökéletesen megfelel ha a tengelyt két darab kúpgörgős csapággyal megfogod. Lehetőleg minél távolabb legyen a két csapágy egymástól. Legalább 80-100 mm-re legyen egymástól, de 150 mm-nél többre nincs szükség. Kontraanyás finommenetes állítást csinálj az összeszoritás finom állítására.
A szerszám megfogást olyanra csináld, hogy a szerszám éle minél közelebb kerüljön a csapágyhoz. A hosszan kilógó szerszám könnyen berezonál. Ha valamiért mégis kell a hosszú (3-4cm-nél több) kilógás, akkor viszont a 20mm-es tengely lehet hogy vékony lesz.  
Síkmaráshoz én nagyobb (70mm) átmérőjú sikmaró fejet használok. Ez sokkal termelékenyebb, és szebb felülette ad mintha 16-ossal járod végig a síkot.

000000000

Szia Szigma!

Köszönöm a tanácsokat, valószínű hogy akkor kúpgörgős csapágyakat fogok első körben használni, O-elrendezésben. Miért lenne kevés a 20mm-es tengely? Direkt rendeltem ilyen vaskos patronbefogót, eredetileg egy vékonyabbra gondoltam, de meggyőztek.  
Lehet esetleg olyat kérni, hogy megmutasd, milyen az a síkmaró fej? Váltólapkás, vagy hogyan képzeljem el?

ra8nsmk6w

A 20mm tengelyt én is kicsinek találom a max 16 maróhoz. Egy edzet köszörült orsó is határeset szerintem ebben a méretben.A beállitásnál, a kúpgörgős csapágyakat elöszőr túlhúzni lassú forgó mozgás közben, hogy a gyürűk elnyerjék végső helyüket. Majd visszaengedni könnyű forgásig. Munka közben figyeld a melegedést és asszerint korrigáld.Ilyenkor jól jőn ha az orsónak van saját tömege (nem csak egy vékonyfalú csődarab). 3000 n/min max-nál hosszú ideig jó és viszonylag olcsó megoldás.Egy csapágyszerelő katalógusban ez alaposabban van leirva ha van módod nézz át egyet.

3k74cecek

Én csak akkor tartom vékonynak, ha a maró dolgozó éle messze van a csapágytól. Ha kb. 3cm-en belül van, akkor elég. Persze ha a csapágy nem kotyog!
Mivel a 16-os maró nem hiszem, hogy bedugható a 20-as tengelybe, így minden bizonnyal nagyon ki fog lógni.
Ha pontosabb véleményt akarsz, akkor csináljál valami méreteket feltüntető skiccet az elképzelésedről, mert az írott dolgot nem könnyű elképzelni, viszont könnyű félreérteni.

Igen váltólapkás a fej. Egyszerű 70mm átmérőjű 10mm vastag tárcsa, aminek a kerületénél kb. sugárirányban áll 4db. betétkés.

000000000

http://cgi.ebay.de/New-C20-MM-100MM-Straight-Shank-ER25-Collet-Chuck-UK_W0QQitemZ160246360876QQihZ006QQcategoryZ98641QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262" TARGET=_fnew>Ebben és http://cgi.ebay.de/New-15PCS-ER25-SPRING-COLLETS-CNC-Mill-SET-2mm-16mm-US_W0QQitemZ160293255728QQihZ006QQcategoryZ58250QQtcZphotoQQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>ebben gondolkodom, ezt ajánlották, talán http://cgi.ebay.de/Bulk-HSS-8pcs-Of-8mm-10mm-12mm-16mm-End-Mill-4FLUTE-US_W0QQitemZ160294538938QQihZ006QQcategoryZ25260QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262" TARGET=_fnew>ilyen szerszámokkal. Ez lenne vékony? Nem lesz nekem szerintem soha ilyen váltólapkás marófejem, ez egy kicsit szerényebb kivitelű gépezet, főleg alumínium oldalazására és síkba marására használnám.  

Köszönöm kedves Gyula a tanácsokat, megrendelem a csapágyakat, csak annyit hadd kérdezzek még, hogy hogyan lehet egyszerűen letömíteni a tengelyt, illetve hogyan szokás ez, mivel a kúpgörgős csapágyakre nem lehet porvédőt kérni, egy szimmenring gyűrű pedig nem férne el. Elég egy fedőlemez, bár így kifolyhat a zsír...
Van egy NSK csapágykatalógusom, de beszerelésre vonatkozó információ nincsen benne. Milyen katalógus ez? Hátha be tudom szerezni...

Szalai György

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/BF20%20marogep%20es%20Tarsai/Sajat%20kepek/BF20_csapagy.jpg" TARGET=_fnew>Hogy a BF20-ban miféle orsó csapágyazás van, arról egy képet itt láthattunk.
Sajnos semmi több 2007. márc. 23. óta.
Üzemelő marógépen mért, valós erőadatokkal még sehol nem találkoztam. Sajnos.

Öntött alumínium, 16mm élkör átmérőjű négy élű maró, 2000n/min fordulatszám, házi építésű viszonylag könnyű marógép (nem gyári öntöttvas) esetén 0,4m/min előtolás körül gondolok jónak, ami 0,05mm egy élre jutó előtolás. Egy milliméter fogásmélységgel és fogásszélességgel ez 0,0125 négyzetmilliméter közepes forgácskeresztmetszetet eredményez.  
Öntött, nem öregbített alumínium k=750N/mm2-rel számolva az 9,4N forgácsoló erő igényre adódik. Erősen idealizált adat, nincs figyelembe véve például a szerszám él tökéletlensége, a kenés hiánya, tehát könnyen lehet a többszöröse is. A nagyobb erőigényt kiszolgálni, a motorodnak valószínűleg nem jelent problémát. A házi építésű gépváznak, még elfogadható remegés mellett, nem biztos, hogy sikerül. Ezért választottam kicsire az előtolás értéket.

Az NTN csapágykatalógusában 20mm belső átmérőjű kúpgörgős csapágyak közül a legkisebb külső ármérővel rendelkező (4T32004X) 9500n/min határfordulatszámra és 24900N dinamikus terhelésre méretezett. Hobby elvárásokra (alacsony munkaóraszám) 2000n/min fordulaton 50-100N alatti terhelésen szerintem biztosan beválik.

Szalai György

Egy másik korlát a linkelt befogód csapágyazásánál, a marószerszám kilógó hosszához képesti rövid szár. A 100mm hosszon meg kell oldanod a csapágypár rögzítését, előfeszíthetőségét, és még a meghajtásnak is kell helyet hagynod. A két csapágy ezért közel kerül egymáshoz. A befogott marószerszám végén nagyobb lesz a kis csapágykopásból eredő oldalirányú kottyanás, sűrűbben kell utána állítanod. Ha lehetőséged van több típusú kúpgörgős csapágyból választani, részesítsd előnyben a rövidebb nyomásközéppontú típusokat, amiket direkt rövid tengelyekhez fejlesztettek. Pl: Kerékagy (hub) csapágy.

000000000

Sziasztok,

Nagy segitsegre lenne szugsegem.  
Van egy H1 Compact vezerlom ami kitunoen mukodik a 6 kivezeteses motorjaimmal, ami a meg kiserleti szintu gepemet mozgatja.  
Sikerult szereznem nagyobb es erossebb motrokat (Sanyo Denki 103h7126-07d1) viszont ezeknek csak 5 kivezetesuk van. Keresgeltem a neten de sehol nem talaltam hogy kell az ilyen motrokat bekotni ha a vezerlomon 6 kijovetel van. A kozos szalat sikerult megkapnom, de tobbre nem jutottam.
Kerlek segitsetek, mert nagy erolepes lenne ha be tudnam inditani a motrokat.
Koszi.

000000000

Valószínüleg a motoron belül közösítve van a tekercsközép (a 6 kivezetéses motorok tekercsközepe 2db, ez lehet belül már összekötve és csak 1 szállal kivezetve). Sajnos adatlap nélkül csak egy Ohm mérő és sok kisérlet hozhat eredményt!

000000000

A kozos szalat ohm merovel azonositottam a kozos szalat. A tobbi negy kozott ugyan azt az ellenallast mertem.
Mivel kiserletezhetek? 6 bementelem van es csak 5 kijovetelem. Kettevalaszthatom az egy kozos kijovetelt es rakotok egyet egyet a vezerlo kozos bemeneteire, a masik negyet meg kikiserletezem? Ez karosithatja a vezerlot?
Koszi.

Devecz Miklós

Esetleg http://www.stepperworld.com/Tutorials/pgUnipolarTutorial.htm" TARGET=_fnew>ez segithet. Itt rfehér vagy fekete szin jelzi a közösített szálat

s7manbs8

Innentől pofon egyszerű a dolog. Összesen 2 próba kell és megvan, vagy még attól is egyszerűbb.

s7manbs8

Ha már mérni tudsz Ohm-ot, akkor már nem kell megijedni a feladattól.

3k74cecek

A vezérlőn a két tekercs közös pontjának kapcsa szinte biztosan össze van kötve, tehát a te motorod közösét a vezérlő bármelyik közösére kötheted.