Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Miért nem MIA motort használsz? Az, legalább püfög.[#csodalk]

4um5b65d

Használok ilyen motort..... Van belőle 1 db-om.
A legújabb szériából való.... Valami "MANO" névvel megtalálod a neten.

A pontos neve:  MI-A-MANO.....

[#crazya]

43pbwjg8s

Sziporka László!!!! [#wave][#vigyor2][#taps][#nevetes1][#integet2]

PSoft

És az a beígért bólintás...
Megtörtént???
[#awink]

HJózsi

DC szervó motor lesz az, viszont a taho helyett egy encoder kellene rá , akkor tudnánk a step/dir-es vezérlővel és pl Mach3-al megkergetni...
A teljesítmény a feszültség és áram szorzatával arányos, ebből az első relatíve alacsony a második relatíve magas, hogy egy vezérlő kényelmesen meghajtsa... :(  Sajnos a mi köreinkben használatos vezérlők, 20A környékén köszönik, nem feszítenék tovább a húrt ... Vagyis annak ellenére, hogy egy DC szervó a névleges nyomatékának 5 szörösét is leadhatná csúcsban, ehhez a mocihoz nem tudnék hirtelen vezérlőt ajánlani... A 20 A körül limitáló változatok nem hoznák ki ebből a mociból azt a dinamikát, ami benne van ... Bólintsál, ha segített valamit a fejegetésem ... [#wave]

HJózsi

HJózsi

Ja, még annyit, hogy a tahogenerátor  fordulatszámmal arányos feszültséget ad le, analóg szervó vezérlőkhöz jó ...

4um5b65d

[#worship][#worship] Köszönöm Józsi bá.....
Kétszer is bólintottam.... és közben két dologra jöttem rá.....
1- Túl közel van a monitor..
2- A japánoknál ezért tiltották be a köszönést a cseten....sok volt a fejsérülés....
[#vigyor3]

000000000

Így van ahogyan HJozsi is írta! A Quantum (és sok más ismert vezérlő sem) nem tudná kihozni belőle a makxot, túl nagy az áramigénye (110A)! Encoderrel menne, de az áramkorlátja fojton beleszolna a gyorsítás-lassításba.

000000000

Az eddigi válaszok csak részben igazak.
Minden attól függ, mekkora a motorod
nyomatékállandója, és üresjárati árama.
A szervomotornak ugyanis "lelke van", nem
kell "belenyomni" az áramot, csak ha kell,
azt is óvatosan és ésszel.:)
Ha közelebb lennél szívesen megforgatnám
Neked egy tachót is fogadni tudó szervóval.

HJózsi

D.Laci

Nyers önedző anyagot hol lehet beszerezni?

bmejdz9nu

Ezt a motort nem ismerem... de vannak 10Kg-os "súlycsoportos" Baldor szervómotorjaim...
180V-osak és sok-sok amperesek...

Egy ceruza elemről(!) már szépen, egyenletesen forognak üresben !!! (nem túl gyorsan:)

Tehát... kis árammal is lehet hajtani a nagy motorokat... ha olyanok... ha valóban szervómotorok...

Persze a reakcióideje csökkenik a nagy forgórész miatt... de ez természetes...  
de az is valószínűsíthető, hogy nem ez lesz az egész mechanika gyorsítási lehetőségének a korlátozó eleme :)

000000000

15 x 5 mm -s lapos lágy vasra lenne szükségem. A környezetemben sehol nemtudom beszerezni. 3-4 méter kellene akár méteres darabokban is megfelelne. Ha, a talira elhozná valaki az is megfelelne.  

köszönöm ha segítetek.

kmajer

HILFE!
differenciál encodereim vannak Gecko 320-as vezérlőkhöz. Ahogy kell megtápláltam őket kűlső stabil 5V 1000mA táppal. kb 3-4 percig szépen mozogtak a tengelyek, aztán KAMPECA.
Hozzá tartozik a dologhoz, hogy a 470 Ohmos ellenállást NEM kötöttem be az ENC+- közé.
Most egyszerűen nem érzékelik az encodereket.
A tesztpontokon mérve nincs feszültségváltozás a motor tengelyének elforgatására.
Az encoder tápfesz leesik kb 3V-ra.

KINYÍRTAM a gyíkot?