Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Az játék :) Voltak nálunk szép nagyok , és nem mindig bírtak ki egy évet , hiába volt mindenhol kettő párhuzamosan .

jani300

Köszi ! De volt benne részem . Citromsavat nem használtunk , hanem a sószerű zöldes valamit , amit bele kellett keverni a vízbe .

szf

Nemrégiben cseréltünk egy hőcserélőt a régi 3255Kg volt. Az új 3200Kg .  Maga a hordozó szerkezet miatt volt nehéz.
De a lemezek 2 emberesek voltak.

szf

A forrasztottaknál használunk citromsavat (megrendelő kérése)
Rozsdamentes szereltekhez salétromsavat. (megrendelőnek hegyekbe áll)

jani300

Ok ! Feladom :) De a salétromsav az azért kemény ,ezt még nem is hallottam .

szf

Nincs mit feladni .
Salétromsavat és a nátronlúgot az élelmiszeripar a CIP berendezések segítségével üzemszerűen a technológiai vonalak tisztítására használják.
Ezeken a helyeken a vizet köbméter számra melegítik fel 140fokra .Evvel  "sterilizálják" a vonalakat.
Gondolhatod mi vízkő képződések vannak.

Vagy légkompresszorok hőcserélőkön keresztül előmelegítik a kazán tápvizet. Borzasztó pazarlások mennek mivel nincs megfelelő mennyiségű visszatérő kondez emiatt folyamatosan pótolják.

jani300

Talán tíz év után derült ki hogy telepítéskor rossz helyre kötötték a gázmotor höcserélő kondenzvezetékét a kazánházban(csatornába) .  Na ott durván 10 milla kezelt vizet számoltam (lehet évente) . A lukadásokat hagyjuk . Ott rám is szólt a főgépész hogy jó lesz ha befogom :) De mentségére legyen mondva , mindig kereste hova tűnhet el a sok víz :)

szf

jellemző ez mind a mai napig

jani300

Meg a távfűtés vize télen nagyobb nyomású mint a hálózati víz . Ott is kussolni kellett ,mikor kiderült hogy lyukas a hőcserélőnk ...

B.Zoltán

Köszönöm a hozzá szólásokat a témához szf és Jani.

Most egy mosógép szivattyújával keringtettem.
A kazán leeresztő csövén menet a szivattyúba, az nyomta egy 5 literes kannába, amiből újra folyt vissza a kazánba, de nem ment folyamatosan a szivattyú és nem fűtött volt a foszforsav.

Most beépítve meglehetne próbálni újra, a kazánégőjével fellehetne melegíteni is.
A foszforsavtól jobb lenne a citromsav?
Lehet, hogy nem a vízkő, hanem a leülepedett szutyok a gond, már nem tudom, hogy merre induljak el, de kellene lépni, mert zavar a hangja a kazánnak.

B.Zoltán

Grunfos szivattyú van, keringeti rendesen igaz a legkisebb fokozaton megy, de csak 1,5 métert kell neki emelni.
Még gravitációsan is megy, persze nem annyira mert a szivattyú is korlátozza  az áramlást.

A szivattyú folyamatosan megy a legkisebb fokozaton.
Gondoltam, hogy amikor fűt a kazán akkor egy fokozattal nagyobbra állítom, be már az sem segít a kazánnak.

jani300

A szivattyú nyomóoldala menjen a kazánba  , és mehet folyamatosan a szivattyú .
Azért a kazán keringető szivattyújába is belenéznék . Ha grundfos akkor nagyon egyszerű szétszedni . Csak az imbusz csavarokat kell kiszedni .
Nagy a szám , de az én apríték égetős vegyesemnél is túl nagy volt a hőlépcső a próbaüzemnél . Kézzel adagoltam ,mert valószínűleg szakadt a csigamotor mágneskapcsolójának a tekercse .De nem keringet rendesen ,pedig megy a szivattyú a legnagyobb fokozatban .
Mindha Gábor is azt írta volna nemrég ,hogy nem keringett rendesen a rendszere első indulásra .

szf

Azt mondja a kollégám, hogy ő először átszokta mosni mosogatószeres vízzel. Majd jó átöblíti.

Házilagos melegítés:
Először átöblíted forrásba levő vízzel, felmelegíted a vasat. Majd belerakod a savat és adagolsz hozzá forróvizet.
Nem szoktam használni foszforsavat így én nem ismerem a hatását. De sósavat, salétromsavat, forrasztott lemezes hőcserélőnél nem használunk.

jani300

Tedd nagyobb fokozatra , próbára legalább ,segítenie kell .
Volt hogy csak ennyi baja volt egy gázkazános rendszernek .
Nem tudták ott fogadni a betegeket a nagy hidegekben .
Mindent légtelenítettem ,ott akartam hagyni , de annyira elkeseredett volt a főnővér hogy visszamentem , a szivattyún egy fokozatemelés megoldotta a problémát Pedig ment már évek óta [#nemtudom]
De a dugulásnak is a hőlépcsőt kellene emelnie az előremenő és a visszatérő közt . Nem tud átáramlani megfelelő mennyiségű víz .
Vagy csak nem volt kilégtelenítve rendesen a kazántest , az is egy lehetőség !

B.Zoltán

Szerintem jó a keringtetés, és sajnos a legnagyobb sebességen sem javul a kazán hangja, most próbáltam.
Megfogom nézni a szivattyút, ha leállítom a fűtést.

A rendszert elég hamar felfűti, ezért nem lehet olyan rossz a keringés.

Köszönöm a tanácsokat mind kettőtöknek.

Megpróbálom a meleg vizes mosószeres mosást, de gondolom valami hatékonyabb szivattyú kellene.

Egy Grundfos szivattyúval megkeringtetném a meleg mosószeres vizet valószínű az is jobb lenne mint a mosógép szivattyú, csak a savat nem tudom merjem-e ráküldeni?