Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen a tengelyen leadott teljesítmény a nem szimmetrikus 3 fázis miatt csökken le.

svejk

"...alapból adott az egyik tekercs 220 V-on 1,25 A-es árama..."
Nem! Ilyenkor deltába van kötve, azaz az 1,25 A nem egy tekercs árama, hanem a háromszög komplexumé.

Csillagban viszont a 0,71A valóban egy tekercsre adható áramot jelöli, hiszen ilyenkor az egyik tekercsen biztosan ennyi folyik/folyhat.

Tehát nekem a kondis háromszög üzemmódnál egy tekercsre fix 230V-kerül, ebben 0,71A folyhat, de azzal nem vagyok tisztában hogy a kondi miatt a másik két tekercsben mekkora áramok folynak és ennek a kondis háromszög komplexumnak hogy kell kiszámolni az össz áramát.

A kérdés inkább elméleti volt, mert majd kitapasztalom.
A motorvédőt mindenféleképp cserélnem kell, mert az eredeti csillagkapcsolás miatt 0,6-1.0 A-es volt benne, ez nem fogja bírni.

fn47xk7ei

Szerintem tévedsz - te adtad meg a motor adatait - 380/220 V és 0.71/1.25 A ami az jelenti ha nem 3X380 V( ma már 400 V) a háromfázisú hálózatunk feszültsége hanem 3x220 V akkor kellene deltába kötni a motort és akkor tekercsenként 220 V-ot mérnénk a kapcsok között és 1.25 A-t . Mivel viszont a jelenlegi hálózatunk 3x400 V-os így csak csillagba lehet bekötni és akkor lenne valamivel több mint 0.71 A  a fázisonkénti áram a motoron . Mivel te deltába kötöd mint írtad akkor egy tekercs kap 230 V-ot így biztos lehetsz hogy azon 1,25 A-től valamivel több áram fog átmenni (arról ne is beszéljünk , hogy a motor teljesítmény csökkenés miatt az állandó szivattyú teljesítmény igény mellett csökkenni fog a fordulat egy cseppet így az is áram növekedést okoz ) .A mások két tekercs pedig sorba van kötve ( persze ezek közül egyikkel párhuzamosan a kondenzátor ) amik ugyancsak csak 230 V-ot kapnak .De próbáld ki mert biztos vagyok benne (fórumos életed láttán is ), hogy van kézi műszered és meg tudnád mérni s . De az adatok alapján és a deltába kötés infó után , hogy a "fő" tekercsen 1,25 A-tól többet fogsz mérni abban biztos vagyok .

fn47xk7ei

Még annyit - de gondolom ezt te is tudod , hogy ez nekünk csillag motort jelent azaz nem lehet deltába kötni nálunk 3 fázisra kötve .

fn47xk7ei

...és elnézést ha néhol a tizedes vessző helyett néhol pontot teszek - nem tudom miért és hogyan mégis gyakran félre ütöm . Tudom van akit zavar de nézze el nekem .[#worship]

fn47xk7ei

Talán még annyit fűznék hozzá , hogy szerintem  akkor hibázol amikor csak elektromos szemmel nézed az egészet nem mechanikusan  azaz a szivattyú teljesítmény igénye alapján ami visszahat az áramfelvételre .

fn47xk7ei

Végül - valószínű , hogy igazad van mert rákerestem egy 250 W-os egyfázisú keringető szivattyú adatlapjára és ott kerek 1 A van megjelölve így tényleg valós lehet az 1,5 A-es max áram háromfázisú motor bekötése esetén egy fázisra - mivel a gyakorlat "NAGY ÚR " így elnézést a hibás okfejtésemért ![#worship]

szf

kb 8 éve üzemeltem be egy kísértetiesen hasonló paraméterekkel bíró keringető szivattyút.A motor deltába kötve kondival a segédfázis. A motoráramokat egy analóg lakatfogó segítségével kondenzátorok cserélgetésével közel hasonlóra állítottam be. A hőkioldó 1,5A-os volt. Kb egy éve kapott egy frekvenciaváltót addig is szépen üzemelt.

PSoft

Ha csinálnám, én is így csinálnám.
A névleges delta motoráram(ez esetben 1,25 A) környékére állítanám be mindhárom fázis áramát. Törekedve a legjobb szimmetriára.

svejk

A #35545-nél kicsit elveszettem a fonalat, de lehet én nem írtam le jól a kérdésemet.

No majd rajzolok nektek...

svejk

Egyébként nem keringetőről hanem egy kis 3 lépcsős centrifugálról van szó, de ez esetünkben talán nem is annyira érdekes.

svejk

Ismeretlen teljesítményű motornál, -ahol nem tudjuk alkalmazni a  kilowattonkénti 70 uF- ökölszabályt valóban a szimmetriára kell törekedni, elég a kondis háromszögpont feszültségét a két betáphoz mérni.

fn47xk7ei

Én variáltam túl az egészet de utána néztem - tényleg nagyon sok lenne az a 1,7 A-es áram .

PSoft

Kicsit pontosítanám a [3551]-ben írtakat.
Az 1,25 A ugye, a motor névleges árama 3x220 V deltába kötve.
Vagyis, a szivattyúval terhelve, ennyi lehet a max. motoráram.
(erre az értékre kell-ene állítani a védelem megszólalását)

svejk

No rajzoltam és azt hiszem meg is oldottam, vagy legalább is rájöttem, hogy én eddig tévesen azt hittem, hogy a teljesítmény csökkenés kondis egyfázisú üzemben főleg a nem 120-fokos eltolás miatt van.

A rajzok alapján viszont inkább az derül ki, hogy a két kondival táplált "segédfázisban" valószínűleg ki sem tud alakulna a tekercsre megengedett 0,71 A és inkább ez miatt van a teljesítmény csökkenés.

Az eredeti kérdést megválaszolva most már egyre valószínűbb, hogy az egyfázisú kondis üzemben a betáp árama inkább kevesebb lesz mint a deltakapcsolás árama nem hogy több mint tegnap feltételeztem.

A teljesítménycsökkenést tegnap elengedtem és csak a tekercsek terhelhetőségére koncentráltam.

Természetesen ezek után depláne ki fogom kísérletezni/mérni, ha nem is ezen a konkrét motoron.