Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

(a 380 és 220 V-ot direkt írtam a pontos adatok miatt)

fn47xk7ei

Én is erre a rajzra gondoltam . De meg fogsz most kövezni ![#worship] Akárhogy gondolkodom rajta mindig oda jutok ki ., hogy az a 0,71 A az nem annyi . A motor árama a terheléstől is függ és a szivattyú teljesítmény igénye adott . Egy fázisra kapcsolásál kisebb teljesítmény várható a motortól - így lejjebb esik a fordulat a névlegestől ebből következtetem azt , hogy tovább emelkedik az áram + romlik a cos fi is mert torz a fázisok elrendezése azaz nem 120 fok . Ne legyen igazam de kis bugyuta számításom megint 1,7 A környékére jött ki ( pontosabban 1,65 A ) . De kérem senki ne húzza fel magát ha hibás a számításom mert tényleg csak kíváncsi hobbista vagyok így természetesen nem tenném tűzbe a kezemet az általam leírtakért csak szeretek beleokoskodni némely dolgokba . [#worship]

svejk

Az evidens, hogy változik a motoráram a terheléstől, de itt esetemben a lényeg a motor védelme és a motorra mindig az az áram van írva amit átlagban nem léphet túl, e fölött be kell hogy avatkozzon a hőkioldós motorvédő.

A napokban majd végzek méréseket is akkor kiderülhet pár dolog.

fn47xk7ei

Tudom , hogy jobban értesz az elektronikához mint én . Általában csak azokba a témákba szólok bele ami érdekel vagy legalábbis érdekes számomra persze azért ez nem azt jelenti , hogy értek is hozzá . Én a te mostani esetedben sajnos mindig arra a következtetésre jutottam magamban és tulajdonképpen ezért is nyekergek itt , hogy a főfázisnak kinevezett-bekötött tekercs túlárammal fog üzemelni szerintem .

jani300

Amit én kitaláltam az az hogy az egyik főfázis tekercset,bent a motorban ,le kell párhuzamosítani áramirány helyesen . (négy pólusnál ,ugye két tekercscsoport van sorba kötve fázisonként )
Egy teljes főfázis tekercs és a felezett sorba kötve adja a megfelelő menetszámot egyfázisra . (két fázistekercs párhuzamosítva már túl sok gerjesztés). A harmadik tekercs a segédfázis .
Így egész jó paraméterekkel ment így egyfázisról a háromfázisú tekercselés .  A delta egyfázis nekem nem tetszik , rosszabbul indul ,melegszik .Utána már az unformer variációk szinte tökéletes eredményt adtak ,azóta nem bohóckodom ilyesmivel .
Ezt csak leírtam ,senkire nem akarom ráerőltetni a gondolataimat .
És akkor itt a fórumon ért a nagy meglepetés , hogy az általam "újra feltalált " unformer itt másoknak is ismerős!
Addig mindenki csak lehülyézett vele :) (Mérnökök is)
Vagy csak sejtelmesen mosolyogtak ...
Na egyszer azért két nagyeszűnek megforgattunk egyfázisú konnektorból egy E2N-t . De azoknak már csak egy dobozt mutattam ,amibe egyfázis ment és arról forgott hibátlanul az eszterga .

jani300

Valószínűleg azért , mert egyharmad horonyszán viszi szinte az egész teljesítményt . Függetlenül a menetszám méretezéstől .  Míg ugye egyfázisra a főfázisnak kétharmad horonyszám van betekercselve .

fn47xk7ei

Ez már magas nekem - már mint a "horonyszán " . Most találkoztam életemben először ezzel a kifejezéssel .

szf

Horonyszán=horonyszám

fn47xk7ei

A mai világ sokkal egyszerűbb mert mindenre van megoldás . Ha nem áll három fázis rendelkezésre és a szivattyút a max. teljesítménye közelében kell üzemeltetni akkor pár ezer forintos beruházással már könnyű hozzájutni egy kis frekvenciaváltóhoz és azzal üzemeltetni . Így nincs az a kockázat , hogy a motor egy tekercse túl terhelődik .

jani300

Ezt most nem mondod komolyan ?
Képes lennél belekötni abba hogy elírtam egy betűt ? :)
Észre se vettem egyébként .

fn47xk7ei

Ohhh !! Látod már vénségemre meg is hülyültem .[#rinya]

fn47xk7ei

Dehogy kötöttem bele csak a gyors olvasatomban úgy értettem mintha valami specko kifejezés lenne .

jani300

40 éve bohóckodom evvel az egyfázis témával . (legalább )
Volt már több mint egy talicska frekiváltóm is azóta :)
Talán még jó is van ,még nem tudom :)
Pár ezer az ugye 2 . Néhány tíz ezer inkább :(
Igazából még mindig nincsen szükségem frekiváltóra csak illene már tudnom bánni vele ...
Nyomorult rezesbanda miatt ,a motorhoz jutok nehezebben hozzá ,lassan . De kidumáltam magam mára , főzök vacsorát :) [#integet2]

fn47xk7ei

Na látod én meg pont annyi éve köttettem be először a háromfázist  még a szüleim lakásánál ahol az első garázsomat építettem és abba lett beszerelve a mérőszekrény . Azóta is mindig mindenkit győzködtem azokat akik szeretnek barkácsolni , hogy mennyi előnye van a háromfázisnak . Volt egy esztergályos ismerősöm anno az üveggyárban és őt sem tudtam évekig rávenni 3f. bekötésére így állandóan tekercseltette a háromfázisú motorjait egyfázisúra (volt pénze bőven mert mindig maszekolt ) mert ugye neki nem volt jó a sima kondenzátoros átkötés .Végül vagy 15-20 év elteltével köttette be ő is a háromfázist  . Én amikor elkezdtem építkezni már akkor is rögtön azzal kezdtem , hogy háromfázisú legyen a mérőhelyem és belső villamos hálózatom is és soha nem bántam meg az ezzel járó plusz költséget .

jani300

Nem használok egyfázisú motort , esztergára nem is jó ! Van ugyan néhány kis egyfázisú gépem ,de azok gyárilag ilyenek . Nem kötök már semmit át a gépeken ,a 3 fázist "csinálom".