Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ne mondj butaságokat! Bekötetlen csillagpont esetén egy háromfázisú rendszerbe elvileg felesleges a harmadik ágba vezérlést rakni. ( Hiszen ott nem folyhat csak olyan áram ami egy vezérelt ágon már átfolyt ) Ha a Robsy mindhárom ágban félvezetőt használ az csak a hozzá nem értést mutatja :- )

fn47xk7ei

Persze felesleges ..kivétel ha rajtad - érthetőbben a testeden folyik át az áram .De látható az adatlapod .. ezzel Pali szokott kiakasztani .. mérnök emberrel vitatkozni ... Pali innen üdvözöllek !![#wave] Remélem rövid voltam .

jani300

Ezt nem biztos hogy kellett volna ...

fn47xk7ei

Akár emberi életről is szó lehet .[#rinya]

jani300

35013 - ban van két rajz . Nézd meg jobban !
Most vissza kellett olvasnom az egészet...

fn47xk7ei

De , hogy hosszabban taglaljam mint hozzá nem értő - nem szabad érintésvédelmi oldalról biztosra venni a szilártest relék zárását - mikor pedig az egyik fázis direktbe van kötve a motorra hát persze , hogy mérhető mindenhol a 230V jelenléte a nullához vagy a földhöz mérve műszerrel . De várnám Pál hozzászólását mint hozzáértő ( és itt nincs jelentősége , hogy nyilvánosan is  "lebuziztuk" egymást meg stb. mert a tudást azért mindig elismerem [#worship]).

fn47xk7ei

Ezt hosszabban kérném kifejteni mert nem pontosan értem a kérdést és nehogy feleslegesen vitatkozzunk .

ywathzay

Ez nem vicces.... annak idején megboldogult nagyapám előrajzolóként (is) dolgozott a Csepel Művekben. Elmondása szerint lehelletfinom vonalakat rajzoltak, majd bepontozták a szükséges helyen a furatok helyét, stb, stb..... akkor a Mazak még nem játszott.
Nóniusszal furatközéppontra állni akkor lehet ha van bázisfelület, nem minden munkadarab ad két egymásra merőleges bázist az egyszerűség kedvéért.
Amennyiben pontozás helyére kerül a furat, vagy egy jól élezett vékony csigafúróval, vagy akár az általa használni akart központfúróval szépen előfúrja (magam is így teszek) majd jöhet a fúrás. Ebben semmi kivetnivaló nincs szakmailag. Valószínűleg azért tört el az előfúrója, mert nagy előtolást kapott kis fordulaton, esetleg már az éle sem volt rendben. Jómagam 1 éve ugyanazt a központozó fúrót használom, HSS, igaz már 2x újraéleztem szerszámköszörűn, és az egymástól külön elkészített munkadarabok esetén is századra stimmelnek a H7-es furatok kiosztásai.

jani300

Én ? Dehogy vitatkozok .
A leválasztást mágneskapcsoló oldja meg , ha jól látom .
A lágyidító már csak üzem közben kap áramot .(feszültséget)

jani300

Te küldtél sms-t ? Nem zavar , de nem lákátos a szakmám :)

J-Steel

Vettem ma két új 2-es HSS központfúrót. (Kobalt nélkülit)
Beállítottam a fordulatszámot a legnagyobbra (2800RPM) és lassan fel-le mozgattam a központfúrót miközben egyre lejjebb fúrtam vele. Most jó volt. Nagyon is jól sikerült.

Szerintem egy korábbi alkalommal megtompult, aztán a lassú fordulat és a nagy nyomás csak jobban eltompította. Én pedig addig eröltettem míg el nem tört.

Ma aztán kiflexeltem a furatot ahol beletört a HSS központfúró hegye jó mély vájút képezve és feltöltöttem 6018-as bázikus pálcával. Kicsit leflexeltem, hogy egyenesebb legyen Most arra vár, hogy újra felpontozzam és kezdjem elölről.

zozo

100%, hogy én kibányásztam volna belőle azt a kis darabot.

000000000

Egy ormótlan, orsómozgatású  marógép asztalon nem tudsz, csak véletlenül a pontozás fölé állni, azaz szinte mindig a pontozástól eltérő lesz a furat középont.

J-Steel

Valahol valaki ezt javasolta, mert ez a legtisztább megoldás. A bányászással az a baj, hogy nehézkes. Másik fúrót ha utánaküldök az is eltörik. Csak köszörű viszi a HSS-t. Ha meg valami Dreemel-lel megyek neki mini köszörűvel, akkor sem biztos, hogy sikerül.

ywathzay

Igazad van, de azt nem mondta hogy beszorította satuba. Ha pontozás után fúrok, (mert nincs tűrés) akkor nem szorítom satuba, ha precízen kell, akkor nincs pontozás, de akkor is van központfúrás.
Vagy ahogy oszlopos fúrógépen lehet, a tárgyasztalt mindaddig lazán hagyni amíg a fúró "beleáll" a pontozásba.