Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Valamit elnéztél a számolásnál.

A ~31800 1/min = 530 1/s
Ezt miért kevés Neked?
Inkább sok szerintem, mert nem bírsz egy tkf anyagú szerszámot ennyivel hétköznapi főorsóval megpörgetni.

Gyorsacél szerszámnál már elég a ~ 33 ... 66 m/min vágósebesség.
Ez pedig akár a hatoda is lehet a számoltnak, azaz 5300 rpm, ezt meg is lehet már valósítani hobby CNC esetén.

J-Steel

Már értem abba gabalyodtam bele, hogy az 1/perc-et nem kell továbbszámolni, mert a fordulat/mp-nek nincs gyakorlati jelentése.

Tehát 31800rpm-et csak valami kis dreemel szerszám tudna.

A gyorsacél 33m/perc-es forgácsolási sebessége 2mm-es szerszám esetén 33m/0.00628=5254rpm-es fordulatszámot kívánna. Majd holnap megnézem mennyit tud a gépem.

J-Steel

Olyan furcsa, hogy a videoban ez az ember kézi fúróval használja a központfúrót, és nem törik el neki.

https://www.youtube.com/watch?v=_uS_8D2K64A

zozo

Sántít az a központfúró törés. Nagyobb a valószínűsége, hogy kopott volt az éle, vagy esetleg balos volt[#nevetes1]

Ezer rpm-en sem szabadna törnie, főleg, ha a munkadarab fixen áll. (No meg ha az előtolás is annak megfelelő.)

J-Steel

Azon gondolkodom, hogy ha a fúrónak két éle van, akkor lehet, hogy kettővel osztható a sebesség. A marószerszámoknál is valami ilyesmi van.

ANTAL GÁBOR

Miskolcon egy tanintézetben levették a diákok az asztali fúrógépnek a tetejét és áttették a szijat úgy hogy nyolcas ( végtelen ) jelet formált majd visszatették a burkolatot . Aztán befogtak egy 6 os fúrót és megforgatva szóltak a tanárnak hogy: Nem fúr !!  Odament a tanár  hát neki sem ment . Majd kifogta és megköszörülte .  Aztán rájött a csalafintaságra.  ( nekem van egy balos  10 es fúróm , én azzal csaltam lépre a kollégáimat )

J-Steel

jani300

Még mindig nem derült ki számomra a használt gép típusa .
Próbáld vastagabb csúcsfúróval . Akkor itt nem is keményfém szerszámról van szó , zavaros ez egy kicsit .

J-Steel

HBM BF 30-as marógép volt.

A csúcsfúró amit használtam az biztosan keményfém volt. A gyorsacél fúrót csak azért használtam, hogy megbizonyosodjak, hogy a 30cm-es anyag amit vettem (és fúrtam) véletlenül nem valami ötvözött dolog volt. De nem.

J-Steel

A HBM BF 30-as az egy multifunkciós gép. Ha a vertikális szánt rögzítem, akkor van egy kerék amivel lehet állítani az orsó magasságát (mint az oszlopos gépeknél). Ha ezt rögzítem, akkor a vertikális szánt lehet mozgatni maráskor a kül. mélységekhez.

B.Zoltán

Volt egy 2-es 5-ös szárú magyar HSS központ fúróm, amit 10-15évig használtam, és elajándékoztam.
Elővettem az új kínai fúrómat pár napon belül sikerült eltörni, szinte mint az üveg úgy tört.
Csak néztem, hogy öregszem vagy mi van, még nem emlékszem, hogy központ fúrót törtem volna.

Sikerült megismételni  a másik végével is, mondom ez már gyanús, ezt lehet nagyon nem sikerült jól beedzeni a kínaiaknak.
Egy másik fúró az jobb minőségű, mert még nem sikerült eltörni,pedig már használom egy éve hobbi szinten.

jani300

Na ugye . Így már egészen más ...
Tibor szerintem elsőre megválaszolta . Nem keményfémhez való az a gép . Az anyagvastagságot elírtad ,nem fogok ezen poénkodni .

000000000

Laptopot felejtsed el , főleg ha valami újabb típus !

J-Steel

Akkor tehát az a tanács, hogy a felejtsem ez a keményfémet.
Akkor holnap rákérdezzek a környező boltokban, hogy van-e HSS csúcsfúrójuk.

svager

Patronba fogtad be vagy tokmányba a fúrót?