Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Szép napot Urak!

Olyan bajom van, hogy marógéppel próbáltam S235-ös, tehát alacsony széntartalmú 30mm vastag anyagot csúcsfúróval előfúrni. Az anyag felülete oxidos volt. WD40-el nedvesítettem.
 Ahogy próbáltam belefúrni nem ment. Ekkor kicsit több erővel próbálkoztam, ekkor beletört a hegye.
 A fúró biztosan központos volt, tehát nem az imbolygás miatt történt.
 Ha sima HSS fúróval csinálom akkor nem törik bele, szépen belemegy.

Miért ilyen törékenyek a csúcsfúrók, és hogyan kell eljárni velük?

000000000

"Miért ilyen törékenyek a csúcsfúrók, és hogyan kell eljárni velük?"

Azért, mert nagy a keménységük, ezáltal rideg anyagok, kicsi a rugalmasságuk. Emiatt merev, pontos, kottymnetes CNC gépet kívánnak.

A másik fontos dolog a HSS szerszámokhoz képest a nagyobb forgácsolási sebességük, emiatt a vágósebességet állítsad be legalább 150-200 m/min-re a főorsódnál.

remrendes

Az ilyet sem ertem meg igazan. Amennyit belefektetett abbol szerintem kapott volna nehany eves ipari gepet.

remrendes

Nem mondom, hogy jo az irany, de en igy latom. Pl a 8-10 eves SMT gepek egyszer gazdat cserelnek. Aztan a kisebb cegeknel meg futnak egy ideig, de azoknak csak az a fontos, hogy egyszerre ne legyen nagy beruhazas.

000000000

Win7 alatt csinálom a lézeres melókat, tehát megy az LPT port Win7 alatt !
Viszont 64 biten nem fog működni a Mach Pulseing Engeine!
Ennyi !

000000000

Annyira nem kezeli, hogy ennek is a stencil-e is Win7 alatt készült LPT portal Mach3-al !
Igaz maga a PC egy erőmű és mivel nincs rajta se billentyűzet se monitor így 50 méterrel távolabbról, távoli asztal eléréssel van kezelve, irányítva.

KBalázs

Win7 nálam is kezeli az LPT-t, ott valami tévedés lesz.

000000000

Mivel esik és így nem volt kedven szétázni, így távolról indítottam a gépet majd futtattam egy Driver tesztet.
Ennyire nem fut Win 7 alatt [#nevetes1]
Szerintem sokan megirigyelnék az ilyen időzítést XP alatt is !

w0hgtwf3w

Hol kell az op rendszerben beállítani  a párhuzamos portot ?
Mert alapból nem kezeli.

000000000

Ha nincs az alaplapon LPT port akkor nem is fogja kezelni !
Csak fel lett telepítve az oprendszer aztán a Mach 3 és működik.
Akkor azzal a rendszerrel valami probléma van !

D.Laci

Alaplapi vagy PCI-os?
BIOS-ban engedélyezvevan?
Driver telepitve?

000000000

Amúgy meg Startmenü / Számítógépre jobb click és ott tulajdonságok / eszközkezelő.
Utána Műveletek fül  / Régi típusú hardver hozzáadása. ( ha ott nem jelenne meg akkor először valamelyik hardverra kattincs )
De XP alatt is pontosan így működik, tehát felesleges tovább írnom !

J-Steel

Robsy azt írja, hogy 200 m/perc.

Nekem egy D=2mm-es csúcsfúróm van.
A fúró élének külső pereme egy fordulat alatt 2*pi=6,28 mm-t tesz meg.
Ha 200m-t kell megtennie, akkor ahhoz 200m/0,00628= 31847 fodulat kell. Ha egy perc alatt kell megtennie ennyi fordulatot, akkor másodpercenként 31847/60s = 530 fordulat kellene.
 Nem túl kevés ez? Vagy nem az él külső pontját kell a forgácsolási sebességkor számítani?
 Ha pl. az él közepét ami az átmérő felén fut, és ezt veszem figyelembe, akkor a duplája 1060 fordulat jön ki.

Antal úr azt írta, hogy amikor HSS fúróval dolgoztam, biztosan nagyobb átmérőjűt használtam közel azonos sebességgel ezért futott jól. Ez igaz valóban nagyobb átmérőjű volt (2,5-ször nagyobb) viszont mielőtt behatolt az anyagba a fúró először a kúpos felével kezd neki ami először kissebb átmérőjú, a HSS ezen túl tudott jutni, a csúcsfúró nem.

jani300

Hagyományos gép ,vagy cnc ?
A hagyományos csúcsfúrónak más az élkiképzése mint a csigafúrónak , rövidebb tömörebb is .
Ha cnc ,nem is szóltam ...

w0hgtwf3w

Holnap előkaparom a laptopot.
Alapból van rajta párhuzamos port, fel van telepítve a mach de semmi.
Megnézem az instrukciók alapján.