Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

kiváncsi voltam lehetséges e :)

000000000

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Az ablaktörlő motor azért nem volt jó nekem, mert ott oldalt van a hajtás kivezetése a hajtóműn. De így hogy tudjuk a nyomatékot és forgási sebességet már tudok is egyenes hajtóműt beszerezni.
Még egyszer köszönöm nektek.

Kisamotors

Ez talán a megállított motor nyomatéka lehet (nem tudom mi a szakszerű kifejezés). Tudhat annyit, csak nem használható ebben a tartományban.

őrülT-Tudós

A kis alu tömb az elsődleges, másodlagos lenne a polisztirol marás. De így belegondolva jobban, a költség csökkentése érdekében megelégednék kisebb alapterülettel.

Kisamotors

Ahhoz teljesen más felépítésű gép kell.
A kérdésed talán jobban illik a Mechanikai ötletek topicba, de olvasd a különböző épül a gépem topikokat, na meg mindent.
Annyira általános a kérdésed, hogy válaszolni nemigen, csak újabb kérdéseket lehet feltenni.
Írj le egy elképzelést, hogy pontosan mit szeretnél vele marni, milyen szerszámokkal, milyen pontossággal, felületi minőséggel, milyen darabszámban, mekkora kapacitással...stb.

YT-on nézegess amatőr építésű gépeket, aztán amelyik "tetszik" arról kérdezd meg a fórumot, hogy mit szólnak hozzá, így egyszerűbb és konkrétabb.

ra8nsmk6w

Ha gépet épitesz a költség legyen észzerűen másodlagos.
A legfontosabb eldönteni mit akarsz megmunkálni, mekkorát és mennyit.
A polisztirol és a fém marásánál a gép szempontjából a nagyobb igénybevételü alkatrészeket kell betervezni.
Egy 800x800 gép hobby körökben nagynak számit. Hosszú erős sinek, combos golyós orsók a merevség érdekében komoly váztömeget kell épiteni és itt nem kilógrammokról van szó. Egy ilyen gép megépitése nagyon komoly és szép feladat, de sok pénzt és mégtöbb kitartást kiván.

Szalai György

Alumínium gépváz felejtős. Csak acél öntvény, pár évre pihentetve, normalizálva, precíziósan megmunkálva és feszültségmentesen beállítva.
Alumínium építőprofil nem erre való.
Megbízható öntöde, sok idő, precíziós forgácsoló műhely és egy jó tervezőmérnök csapat kell hozzá.
Átmérők 40-60mm.
Szívesen. [#vigyor2]

000000000

Igaz, igaz, de nem kell átesni a ló túlsó oldalára !
Aki gépet épít az elsőt az ellenségének a másodikat a barátjának a harmadikat pedig magának készíti !

Devecz Miklós

Akkor én a magam barátja és ellensége is vagyok egyszerre.
Nyolc éve müködik az első gépem, azóta is meg vagyok elégedve vele.

Egyszer kell jól megépíteni.

000000000

Kivétel erősíti a szabályt !

Messer

Első gépemet (1991) hasonló mozgástartománnyal, 100x50mm-es vastag falú zártszelvény vázzal, Ø40mm-es SKF lin. cuccokból raktam össze. Plexihez még épp, hogy elég volt a merevsége. Egyik ismerősöm akart ennél nagyobb gépet alu építőelemekből. Mondtam neki, hogy ha habvágáson kívül másra is akarja használni, vegyen hozzá egy hegedűvonót is. Egy évtizede gyűjtögetem az információt, alkatrészeket és a bátorságot, hogy nekiálljak egy komolyabb gépnek. Rajtam kívül még vannak páran itt így vele. [#nevetes1]
Szóval, gyűjtsd az infót, de ne sokáig, mert egyre kisebb lesz a bátorság. (Érvényes ez alu megmunkálás és felette)
1200x800x400 mozgástartományhoz én beszereztem egy 2000x1600x300-as gránittömböt,(több mint 2,5 tonna) 40-50mm széles hengergörgős lin. vezetékeket, Ø40-50mm golyós orsókat, 1-2kW-os szervókat... Ha nem akarok "kétszer örülni", akkor most már ideje lenne nekiállnom. [#confused]

vadember

Valóban úgy gondolod, hogy ezzel segítettél neki?
A hobbi CNC masinák vajon hány százaléka teljesíti a feltételeidet?

Szalai György

Egysem.
Nincsenek is feltételeim.
Az építőjük elvárásait kéne teljesíteniük.
Ha az sikerül, akkor minden rendben.
Vajon hány százalékuk teljesíti?

jani300

Sváger gépét ha megnézed , abban lehet hogy teljesülnek György feltételei , akár maradéktalanul is .
Lehet azért jó példát is találni :)

000000000

Ismerős is épített gépet aminek a vezérlését csináltam.
Csak a mozgatott asztal tömege 1.1 Tonna. (max sebesség 6400mm/perc)
Egyetlen lineáris vezető nincs benne, de ez miatt nem is rezonál ! [#nevetes1]
Nincs is jobb a 30-40 éves öntvény gépváznál ha valaki gépet akar építeni !
Alu profilos vagy hegesztett zártszelvény anyagból gépet csak az ellenségnek, vagy játékra építenék !