Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Alapesetben 13-as láb +24 V-ra.
16,17, (POT,NOT) láb 0V-ra
14-es láb (SON) 0 V-ra húzásával engedélyezed.

3. és 4. lábra kötött analóg feszültséggel vezérled

bznc93pf5

sziasztok,
kellene egy nagy segítség!!

közületek használ valaki ilyet ami a képen van?

valamikor jó pár évvel ezelőtt használtam, azóta többször is pc-t cseréltem, most szeretném megint használni ha már egyszer van, meg most épp jól is jönne de nem tudom miért nem műxik, biztos valami beállítás de már nem emlékszem a több évvel ezelőtti beizzításra de lehet hogy akkor is valaki segített, vagy egy youtbe link?

köszi ha segítesz

pv6cdvuc7

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Eza fajta leválasztó kártya jó lenne diódás lézerhez?A lézer bekapcsolását valamelyik PWM kimenetre lehet kötni?

zozo

Ez 0és10V között szabályoz (frekiváltóhoz), de ha egy osztótagot beteszel, akkor működhet 0-5V között.
Én a 2-es PIN-ről vettem le a PWM-et, amit persze a PC LPT-ről kapott, a  linuxcnc-ből.

000000000

Kinézetre a megszólalásig hasonlót használok, de az vezetékes.
Annál csak a Mach3 driver-t kellet felrakni és minden működik egyből.

zozo

....hogy is tanították anno?
-akkor önzáró a trapézmenetes orsó, ha az emelkedési szög kisebb a menetprofil szögének felénél?  -vagy valami ilyesmi?   Nem találok hirtelen a neten sem erre okosságot.
De Ti biztosan tudjátok, akár tapasztalati úton.

TR26x5-ös orsóval tervezek emelőt (menetemelkedése kevesebb mint 4 fok) de a megrendelő szerint az visszaenged. Gyakorlatból is tudom, hogy ez nem lehet, de kéne neki valami bizonyíték, mert kételkedik.

Legfeljebb holnap előveszem a régi könyveimet, valamelyikben volt erre valami matekozás is...

Devecz Miklós

ANTAL GÁBOR

Minthogy a surlódás rengeteg dologtól függ ezért aggódik a megrendelőd. A powerbelt árul ilyen orsókat szerintük :
79.007.102    26x5    2000    Jobbos    C45    Részlegesen önzáró

remrendes

...ha a surlodasi felkupszog nagyobb, mint a menetemelkedes szoge. Legalabbis nekem igy remlik.

pv6cdvuc7

Köszi Zozo! mivel nem értek annyira hozzá, de ott alul is van 1 PWM kimenet.az nem jó ? vagy az is 10 voltos?Ha te a 2-es pinre tetted,ami az x tengelyhez tartozik akkor mivel mozgattad a tengelyeket? Vagy lehet úgy is hogy kivezetem    pl. a B tengely dir, vagy step kivezetéséről?.Vagy volna 1 másik hasonló interface kártya amin van digitális kimenet a lézer be ki kapcsolgatásához?

zozo

Köszi mindenkinek, közben én is találtam anyagot, majd este számolgatok. :)

ANTAL GÁBOR

A MÁV nál volt szólásmondás :" homok + zsír oszt szorul"  ( a súrlódáshoz fűzném hozzá )

zozo

Bocs, elírtam, nem PIN2-t, PIN1-et használtam fel a PWM-nek, de nincs jelentősége, mindegyik jó lenne. A kimenetek/bemenetek PIN-jei átkeresztelhetők, csak a másik oldalon is ugyanaz a funkciója legyen.

Visszatérve, a 0-10V-os kimenet az leválasztott analóg jel, míg az alul lévő PWM kimenet csak átfut az illesztő kártyán, valójában a PC adja ki a PWM-et.

Gyakorlatilag a motor sebességével, vagyis a G-kód S értékével tudod szabályozni a lézer teljesítményét.
100% kitöltöttséghez rendeled a max fordulatszámot, ez a max. lézer teljesítmény.

zozo

Ja, a kenésről jut eszembe.

Régebben, ismerős kapott egy gyakorlatilag halott, öreg Skodát.
A motorja szétkopva, nulla olajnyomás, semmi kompresszió.

Másnap autózott vele. Azt mondja, megy ez, csak "mobilgrízzel" is kell etetni.
-Az meg mi a fene?
-Hát 4 liter olajba másfél doboz csapágyzsír. [#nevetes1]