Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Te csak kukacoskodsz, gömbvasat is mondanak, mégis mindenki tudja miről van szó. Kevesek nem.

jani300

Nekem a gömbölyű reszelőt nem akarták érteni :)
De azé is gömbölyű  ! :)

RJancsi

Persze, hogy tudják. A gömbvas az a vasgolyó pl. ágyúba. [#nevetes1]
Egyébként nem kukacoskodtam, elég régóta vagyok műszaki, de még soha nem hallottam, hogy tükröt raktak volna a pajzsba, vagy a sötétzöld üveget tükörnek hívták volna. Erre írtam, hogy mindig tanul az ember. Ha mást nem, hát elrettentő példát.

000000000

Tükörböl hegesztünk pajzs mögül lesekszünk?[#lookaround]

PSoft

Azok tesznek tükröt a pajzsba, akik nagyon tudnak hegeszteni.
zozo nagyon tud!:)

'anno mikor vettem a Hetrámat, pajzsra már nem futotta.
Magam csináltam, alumínium szögvas volt a váza, fekete műanyag kartonpapírból volt maga a pajzs. A tükörnek is alu szögvasból csináltam keretet.
Emlékszem, épp gömbvas hegesztés volt, kerítésbetéteket csináltam.
A kerítés lábazatba, betontalpfákat tettem, így tudtam spórolni kicsit a cementtel.

zozo

"Ha a pajzsba teszed a tükröt, olcsóbb egy darab karton. Azon se látsz át... "

Azt tettem volna bele, de nem volt itthon DIN 9-es karton :)

Amúgy bocsánat, ha értelmetlen marhaságot írtam, tudod a 70-es évek elején még keskenyek voltak a színes pajzsüvegek, a bevonatuk pedig szinte zavaróan tükröződött. Teljesen bele kellett bújni a pajzsba, hogy ne csak magadat lásd benne, hanem át is láss rajta.

Talán azért hívták akkoriban pajzstükörnek, úgy az oskolában, mint a cégeknél. Innen ragadt meg bennem az elnevezés.

Olyat pedig, mint hegesztő tükör, akkoriban talán nem is árultak boltban, a csőhegesztő elzárta az oxigént és bekormozott egy darab ablaküveget :)  Persze az amatőröknek volt zsebtükör is a melósruha felső zsebében.
De olyat is ismertem, aki benézett a fal felől a cső mögé, aztán "emlékezetből" meghegesztette, hibátlanul.

PSoft, ez hatalmas volt! Jól összeszedted [#nevetes1]
[#nevetes1][#nevetes1]

PSoft

Én meg olyat ismertem, aki bebújt a majdnem a falra simuló csőbe,és...belülről hegesztette.

Jaaaa, neeem! Nem bújt be!
Ablakon át hegesztett a falnál, aztán...becsukta az ablakot.:)

jani300

Azt is lehet !
De azért az már kicsit ciki :)

PSoft

No igen, de...látványos!:)

jani300

Na nem mintha bajnok lettem volna tükörből :)
Az ablakos ott jó ahol nem nagyon látják :)

PSoft

A kazán mögött, a visszatérőn van az ablak.
Ott, nem nagyon kukucskál senki sem. De még ha kukucskálna, akkor se nagyon látszik.
Kisflex, meg legyezős, már akkor is volt!:)

jani300

Ott tök jó . Egyetemista (karbantartó )-ként gondolkodtam .
Jártam azé én is egyetemre ... :)
A fiatalabb számítógépen nevelkedettekből nem olyan sokan érthetik ,mit zagyválunk itt össze :)

PSoft

Sebaj!
Én se mindig értem Őket.:)

isygg24rb

helló! segítség kellene !  nem tudom a jelszavam a gép megjegyezte de telefonon nem tudok be lépni !

zozo

******      [#nevetes1]