Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Köszönöm azért mindkettőtöknek .

3htrurwv

ha figyelembe veszem azt, hogy van egy 1:10 hajtómű is a motoron, akkor a 100-as enkóder felbontás, már nem is vészes. Nagyon szépen futnak a motorok, de sajnos a majtóművek a kialakításuk miatt egy látszólag fix mértékben de kottyannak.

Lehet a kottyanást szoftveresen korrigálni?

000000000

Mach szoftverekben van ilyen lehetőség a config / backlash alatt keressed
A többivel nem foglalkoztam.

Dezső

Sziasztok!
Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehet működtetni egyszerre három  Xbox Kinectet, hogy valós idejű jelet kapjak  mind a három szenzortól?

ann5b758w

Tisztelt Pál.
Köszönöm az infókat,a probléma megoldódott.
A tanulság okáért megosztom.Az eredeti gyári fotókon külön kiemelt átkötés eltávolításával,működik a dolog.

000000000

Ennek örülök !
Mivel leírást nem találtam így több videót is megnéztem ahol tesztelik ezt a főorsót és szabályzót.
Ha jól láttam ott benne volt az átkötés.  [#nemtudom]
De ezek szerint mikor magas szintű a bemenet akkor működik.
Az is lehet belül Jumper-el invertálható a működtetéshez szükséges jel.
Mondjuk ezeken a kinai cuccokon semmin nem csodálkozom már ! [#nevetes1]

zozo

A linuxcnc-ben is van backlash korrigálási lehetőség.

3htrurwv

Eznézést, de kissé fogalmatlan vagyok. :/
Milyen DC servó vezérlőre lenne szükségem szerinted, szerintetek, illetve mire érdemes figyelni? A motor adatlapját nézve szép nagy induló áramerősség szükséges neki, viszont menet közben már nem vesz fel sokat.

Egyébként az is felmerült bennem, hogy építek hozzá valamit (az UHU szervokontrollerrel szemeztem, de nincs a legjobban dokumentálva).

Valóban, autómata ajtóból bontott darabokról van szó. Összeállítva szépen el is indul a motor, tenné amire a vezérlő egység be van programozva... :) Megvan hozzá a teljes mechanika, és vezérlő elemek is amiből reményeim szerint további elemeket is fel tudok majd használni.  4A 30v toroid trafók vannak a motorokhoz.

Amúgy még az áttételen is módosítanom kellene, mert 1:10-el az elméleti max azaz 3350 fordulattal és egy 2mm menetemelkedésű golyós orsóval is 670 mm/s lenne a max. Persze ezt esélyteleen, hogy valaha is elérje, de egy 2500-as max fordulatot feltételezve is 500 mm/s lenne a sebessége, ami még mindíg nagyon sok.

Mennyire lenne érdemes tervezni a max tengelyenkénti sebességet?

D.Laci

"Amúgy még az áttételen is módosítanom kellene, mert 1:10-el az elméleti max azaz 3350 fordulattal és egy 2mm menetemelkedésű golyós orsóval is 670 mm/s lenne a max. Persze ezt esélyteleen, hogy valaha is elérje, de egy 2500-as max fordulatot feltételezve is 500 mm/s lenne a sebessége, ami még mindíg nagyon sok. "

Nem számoltam de ránézésre sántít valami.. levezetnéd a számításod?

3htrurwv

Valóban /60 azaz az 500 mm/perc a valós. (Nem hevertem még ki a meleget :)) Szóval a számítás:

Motor fordulat: 3300 RPM
Hajtómű: 1:10
Fordulat a hajtóművön: 330 RPM

2 mm-es menetemelkedésű golyosorsóval: 660 mm/perc azaz 11mm/s Ami viszont már szinte kevés, Mennyire lenne érdemes belőni szerintetek?

D.Laci

Sok ismeretlenes egyenlet...
1:1, 1:1.5  max 1:2. szíjas áttétel.
Számold ki:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Tudomany/Servom%C3%A9retez%C3%A9s1.8.2.xls

zozo

2mm emelkedésű golyós orsó még floppy meghajtóba is karcsú lenne. :)
A sebességet a jól megválasztott golyós orsóval is belőheted. 20mm emelkedés sem ritka.

3htrurwv

Hú ez nagyon jó! Bárki rakta össze le a kalappal, illetve neked is köszönöm a linket Laci!

gaben

Sziasztok,

hol a bánatba lehet találni LCD-s (lehetőleg világítós) vízhőfok-mérő panelműszert?

ui: Conrad-nál csak simát találtam, de az nem tetszik,
valami hasonlót keresek, mint a képen:

köszi [#wave]