Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A kapcsolási rajzon is jól látni, hogy az egy fázisú trafó.
Fázis fázis között van 400 volt, az ennek ellenére csak egy fázisú marad mivel másképpen nem tudod 400 voltal meghajtani.
A szekunder oldala meg bifilárisan van tekerve középleágazással.
Ezért is a reagálási ideje csak a fele amit okostóni mérnök barátunk nem tudott megérteni. azaz 1 fázis esetén 50/másodperc
Esetleg ezt a trafót 230 voltal táplálnád meg akkor a 80 volt AC ami egyenirányítva pufferelve 112 volt körüli DC feszültség lenne.

ecp4rs0md

Oké. Így lesz megtekertetem már beszéltem a tekerő emberrel és mondta semmi akadálya mondjam mekkora feszt kérek és tekeri  is, mekkora A-ert kérjek? Első lépésnek ez így megfelelne? Utána kell ha jól sejtem a vezérlő. A vezérlőnek egyenfeszültség kell? Mivel egyenirányítsam?

000000000

Mielőtt sokat költenél erre próbáld ki egy motorral egy vezérlővel, hogy egyáltalán elég lesz az a 35 Amper csúcsáram a gépet mozgatni.
A trafót meg hagy úgy ahogy van csak a 400/400 bemenet helyére 230 voltot köss azaz 1 fázist és egy nullát.
Multiméterre utána tudsz már mérni mégis mekkora lesz az üresjárati feszültséged.
Ökölszabály AC/DC számításra AC x 1.41 = DC  
Esetedbe ennyi is elég egyenirányításra.

2f428kduf

Köszönöm,számomra soknak tűnt.

000000000

Érdemes a 0.5mm2 vezetéket használni a kis feszültség miatt, hogy ne legyen nagy a veszteség ha nagyobb hosszról van szó.
Amúgy is a 4x0.5 LIYCY kábel köpenyátmérője csak 6.2mm
Tehát nem egy páncélszigetelésű földkábel [#nevetes1]

fektiforg

"Ezért is a reagálási ideje csak a fele amit okostóni mérnök barátunk nem tudott megérteni"
Kedves Pál,nem tudom kinek címezted ?

A hajtásban kétutasban vannak a tirisztorok, mint a képen a diódák, és minden félhullámban vezérelve vannak !
Másodpercenkét 100-szor !

000000000

Nem neked volt címezve, de akkor egy irányba hányszor is tudd reagálni ?

Még a hangján is hallani az nem 100Hz

ann5b758w

Üdv uraim.
A problémám tárgya,egy Ázsiából rendelt 500w os marómotor+táp,beüzemelése.Elvileg a bekötés okés,220 be,led világit,motor kimenetnél zéró.[#falbav]
Tiszafüred környéki,max Debreceni,Egeri szakik segitségét kérném,akár személyesen is.Ismeretlen vizekre tévedtem,de tanulni sosem késő.[#wow3]

000000000

Esetleg típusokat írnál akkor utána lehetne nézni mi hiányzik a vezérlőnek.
Lehet csak valami triviális hiba okoz fejtörést.

ann5b758w

Machifit ER11 Chuck CNC 500W-os orsómotor 52mm-es

000000000

Erről a vezérlőről van szó ?
A bekarikázott átkötés benne van ?

ann5b758w

Igen,a vezérlő stimmel,és a kapcsoló bekötés is át van kötve.220 ra kötve,a led világit,bizti jó,poti csatlakoztatva,de a motor kimenetnél semmi.A meló a nyakamon,az idő kevés ujjat rendelni,3-4 hét.Tudnom kellene mia baj és ittholról pótolni.Egyébként mikro eszterga meghajtásnak szántam,és ennyi hiányzik.0,5-5 átmérők faragásához,bőven elég lenne.Természetesen külön főorsó,csökkentő áttétel,stb.[#miaz]

000000000

Az átkötést kikötve sem működik ?
Mert kínaiknál vannak agyament hülyeségek mint a kék lézernél is.
Ha a bemenet össze van kötve nem működik. [#nevetes1]

000000000

Youtubon találtam több videót is erről a főorsó motoros megoldásról és ott is benne volt az átkötés miközben működött.
Tehát hibás maga az elektronika vagy a motor esetleg maga a potméter.
Találkoztam már olyannal miközben felszuszakolták a potméterre a működtető gombot azzal a lendülettel tönkre is tették és a csúszóérintkezője többet nem igazán akart hozzáérni a szénréteghez.  
A motort egy kis 12 voltos adapterre kötve ki tudod próbálni.
A többihez meg nem árt egy multiméter és minimális elektronikai ismert.
A műszert ellenállás mérés állásba kell tenni és a potméter sorkapcsán a középső és a szélső érintkezők között kell mérni.
Két végkitérésnél megközelítőleg 0 értéket kell mutatni a középső és az egyik szélső csatlakozás között, majd másik végkitérésre tekerve a másik szélső csatlakozási ponton is.
Ha ez is a leírtak szerint van akkor az elektronika lehet a hibás.

ecp4rs0md

Jut eszembe ezen a marógépen szerintem egy dc motor van ami az előtolásokat adja fokozatmentesen és a kezelőről vezérlem egy potméterrel. Nézz rá a képre szerinted ez így jó is lehet a Z tengelyem mozgatására,(tudok erre vezérlőt és enkódert csatlakoztatni) jelenleg minden tengelyt ez visz akár egyszerre ha akarom.A végén van egy tacho. az adja vissza a műszernek a sebességet és így látom az mozgási sebességet.Akkor nem is foglalkozok tovább az Indramattal mert az X, Y irányokra pedig léptetőmotor kerülne talán így egyszerűbb az egész.