Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez most kérdés vagy hogyan értelmezzem ?
Mivel ez és a legtöbb régi iparban használt cucc analóg vezérlő, így plusz külső egység nélkül ilyen megoldás NINCS amivel egyből összehozható PC-vel !
Linux alatt is kell egy MESA kártya.
Windows és Mach-nál meg analóg step dir átalakító kell, tengelyenként 1-1 azaz 3 darab.
Ez nem az a vezérlő ami egyből hadra fogható és a végeredmény a lomha reagálása miatt is kétséges.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a cucc iszonyat régi.

fektiforg

Van egy ilyen hajtással lévő gépem.
Vezérlője agyhalott lett, muszájból kellett step-dires -re alakítanom...
Mi kell még a motorokon és a hajtáson kivül ?
Megfelelő teljesítményű 2x140 voltos transzformátor (mert kétpulzusú hajtás, 100 pulzus/sec)
Minden tengelyre egy előírt fojtó tekercs, a motorok és a hajtás közé ( ha bontottad, benne volt a trafó és a fojtó is ).
Tengelyenként egy step-dir -> analóg átalakító.
A 3TRM2 hatás vezérlő jele +- 10 volt.
Összehangolás az már más tészta... ( hajtásban is van PID )

ecp4rs0md

Ha nem is ezzel de valami mas megoldassal ami stabilan mukodik, pl. leptetomotor v. Dc servo teljesen mas mind ami nekem van.

3htrurwv

Sziasztok.

Úgy alakult, hogy hozzájutottm 4db ilyen brushless servo motorhoz.

RE20-2-100ST encoder van rajta.
A motor adatai:
 itt. a 24 voltos változat.

Szerintetek lehet erre építve gépet építeni? Milyen vezérzővel tudnám meghajtani?

designr

Lehetni lehet , de ez nem brushless hanem kefés dc motor.
A dc szervó motorok nem legnemesebb családjába tartozik. Ajtónyitókban,mozgató hajtóművekben használják inkább.Neten fellelhető ezzel épitett marógép,meghajtani pedig a teljesitményéhez illő dc szervó vezérlővel,van pár fajta ebay,de itthon is.
Encoder felbontása is kevés ,meggondolandó a felhasználása.Ha már dc szervó hozzá lehet jutni direkt erre a célra gyártott tipusokhoz :Sanyodenki..stb

ecp4rs0md

A kérdésem Pálnak is szól! Ha veszek ilyen vezérlőt (http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=459) ez egyszerűsíti a dolgot? Ebből mennyi kell, motoronként kell vezérlő? A trafó amit lentebb képpel felraktam az tuti,hogy a motorokat hajtotta, ehhez kell még fojtó is? Abból 3db van? A fojtótrafók mellett van 3db kis rúdszerű valami az a fojtó?

000000000

Erős kompromisszumokkal meg lehet próbálni, de a meglévő trafó feszültsége túl magas és ezek a vezérlők mellé egy fékáramkör sem ártana.
Például egy ilyen http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=400
Mellesleg ebben a motorokban benne van az enkóder is vagy csak a tahogenerátor ?
Mert ha külön volt vagy mérőléchez vezérelt akkor a motorra még egy enkódert is fel kell operálni.

fektiforg

A linkelt vezérlő eredeti trafóval nem jó, mert azt egyenirányítva majdnem 200 volt, a DGS4S 16035  pedig 160 voltig ajánlják ... és még kellene motoronként enkoder , mert mostani állapotban tacho generátor van ráépítve, a beillesztett képen B1, B2, B3.

000000000

Mintha ugyanezt írtam volna, minek még egyszer átfogalmazva ? [#nemtudom]

fektiforg

Nem olvastam... közben képet szerettem volna feltölteni de nem megy..

2f428kduf

A harmadik, remélem az utolsó, gépemet építem, a léptetőmotorok számára vinném az áramot 4 eres árnyékolt vezetéken. Találtam is a Kláviónál 0.25- és 0.5 négyzat-mm-eset. A 0.25-re írják, hogy 4 a,pert bír, no itt vagyok meglőve. Tekintve, hogy a nyolcadik X-et taposom, kicsit sokallom. Nem tudom a 4 vezetékre összesen gondolják, vagy erenként. Próbáltam Őket drótpostán, de nem válaszoltak.
Itt biztos akad hozzá-értő: a 3.25 A-es stepper motort hajhatom-e ilyen vezetékkel?
A3.25 A nem biztos, hogy kell.
Köszönöm a tanácsokat.

000000000

0.5mm2 vezeték alap esetben 7 Amper terhelhetőséget biztosít.
Ez egy szálra vagy érre vagy ahogy nevezzük vonatkozik.

ecp4rs0md

A fékező ellenállások megvannak, ill. a fojtók is szerintem de a képeken látható dolgokból lehet még csemegézni. A trafót áttekertetni kell? Mennyi lenne a jó kb. 100V, a motor 200V de annak nem számít ha kevesebbet kap max. lassabban forog nem? Közben fektiforgtól kaptam rajzot.

000000000

100 Volttal 140 volt DC feszültséged lenne.
Kevesebb feszültséget kap a motor kevésbé pörög.

ecp4rs0md

A trafón 380-as csatlakozási pont van de nem háromfázisú a trafó?? Ez hogy van?? Milyenre tekertessem? Ha letekerek akkor a feszültség csak emelkedik?