Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Csinálok is velük valamit, gyakorlok vagy beépítem.
Az egyszerűbb kis omron vagy siemens relés logika kiváltására vannak.
Múltkori gépátalakításnál is egy LOGO lett beépítve 2 bővítő modullal.
Csak programozó kábel hiányában mindig kölcsön kell kéregetnem ha ilyennel akarok játszani.
A nagyobb PLC-k annyiból jobbak mert 90%-ban RS422 kommunikációval mennek és pikk pakk forraszt az ember hozzá kábelt.
De ezek a picik annyira kis és spec csatlakozóval vannak hogy beszerezhetetlen.
A gyári kábel meg aranyár például a logóhoz.

jani300

Úgyis mindent tudsz !
ASYS vagy elrest néven szoktak itt hirdetni plc ket . Abból van nekem is néhány . Nincs arról véletlenül dokumentációd . Meg hogy hogyan a bánatba kommunikál a számítógéppel .
Az még nem olyan öreg . Hogy kié nagyobb , azt most ne játsszuk , kinőttük már az óvodát :)

remrendes

Van egy talan meg egyszerubben is kezelheto.

ann5b758w

Tisztelt Pál
12v os adapter gyananánt,inteligens mikroprocesszor vezérelt akutöltő,megfelelő lessz?Ha a motor jó,az elektronikát,honnan tudom beszerezni emberbaráti áron?Utólag is köszönöm az utmutatást.

000000000

Nem tudok mindent, sőt minél többet tudok annál jobban látom mennyire is kevés az.  
Így az említett PLC nem sokat mond, de ha konkrét típust írsz utánanézek egy kis tudásbővítés miatt [#finom]

000000000

A mikroprocesszoros akkutöltő szerintem ilyen próbára nem szerencsés.
Akkor inkább érintsed egy akkuhoz a motor vezetékeit.
Ha nem forog akkor meg is van a hiba.
Elektronika ügyben kína mint beszerzési forrás. [#nemtudom]

jani300

Csak egy kicsit kellett meg szorongatni a webmestert hogy legyenek képek, kíváncsi vagyok mit lehet vele kezdeni.

Ha veszed a fáradtságot, és kicsit utána nézel, azt meg köszönöm.

remrendes

Ezek altalaban SMT panelkezelo gepekbol (loader, unloader, coveyor, buffer...) kibuheralt vezerlok. Talan valahol meg megvan hozza a program es a kabelrajz. Ha kell megnezem, vagy elkerem, de sok idot nem erdemes raszanni.

remrendes

99% hogy ez a konkret peldany nem mukodik. Nem szedtunk ki jot a gepekbol [#vigyor3]

uacr7pzm

Nem kell átértékeld. Csak nem kellene elfeledni, hogy a mai NAGY öregek milyenek voltak kezdő korukban. Példának okáért a 80-as években itt Győrben a PÁGISZ-ból kikerült villanyszerelők 99% mára már nem praktizál. Ismerőseim jó része elment benzinkutasnak, parasztnak meg tűzoltónak.. pedig előtte még a rádió-tv műszerész szakmát is elvégezte de nem tudott belőle megélni. És ezek nem általam kitalált dolgok. És akkor még azt is tegyük hozzá, hogy abban az időben volt vagy 3 féle villanyszerelő szakma és slussz! Ma meg szétszedték már minimum 30 szakmára. Tehát na ná, hogy kevesebb a villanyszerelő, de van klímaszerelő, háztartási kisgép szerelő, robottechnikus,erősáramú elektrotechnikus,elektromos gép és készülékszerelő satöbbi.
Tehát mára sokkal több felé aprózódik a kevesebb szaporulat.[#vigyor]
És azt sem kellene elfeledni, hogy a 80-as évek hiperszuper villanyszerelői voltak akik itt Győrben a panelokba a villanyokat szerelték. Tehát egy dolog hogy fórumokon mennyire elméleti szakemberek, és egy másik, hogy a 80-as évek villanyszerelői munkáit ma mindenki rettegi.
Az áramutas rajzról meg annyit, hogy én pl egy amcsi multinál dolgozom. 5 éve nem láttam áramutas rajzot. Először is olyan szintű megbízhatóság jellemzi a mai elektromos rendszereket, hogy már nem használják, lévén sokszor semmiféle elektromágneses kontaktort nem tartalmaznak. Használati utasításból, gépkönyvből állítják be a frekiváltókat, vagy időkapcsolókat. És a PLC-khez is elég a diagnosztikai tudás, nem kell rájuk programokat írjanak. Optikai, induktív vagy kapacitív érzékelők vannak a végállások helyett, és ipari buszrendszerek a 24V-os relés vezérlések helyett. Konkrátan nem láttam már pl csillag/háromszög motort vagy 15 éve...lehet már be sem tudnám kötni. Van viszont léptetőmotor és asszinkron fordulatszám szabályzás.

jani300

Én bontottam , de pont nem léptetős gépek voltak . Egyenáramú áttételes pici kefés motorokkal működött .
A gépről még van dokumentáció is valahol , csak a vezérlőről nincs . Időrelék voltak még azokat tudtam használni . A biztonsági relékkel nem igen tudok mit kezdeni , de rég volt , sietni is kellett mert mindig útban vagyok :) Ha reménytelen akkor marad lomnak a többi közt .

000000000

Első körben lepattantam mivel a gyártó oldalán ezt a típust már nem találtam meg.
Régi ezért dobd el a filozófiája a cégnek. (csodálatos, szerinted is ?)
Programozó kábel meg lehet egyszerűbb mint gondolnád mert az RS232 porthoz csak egy nullmodem kábel kéne megpróbálni.
De szoftver nélkül nem sokat ér.
Én is sokszor belefutok ilyenbe. [#szomoru1]
Talán valakinek megvan még.

remrendes

Igy van, ezekben altalaban nem lepteto motorok vannak (voltak).

000000000

Amúgy ez nem is annyira PLC inkább mint valami mozgásvezérlő.

jani300

Nem vagyok villanyszerelő !
Az automatikát jó középiskolában tanultam ,ment is egyből .
Térelemet is gyártottunk . Pár nap alatt összeszereltük egy segédmunkással a brigád havi melóját :) Elő volt persze készítve ,de akkor is :)
A tudásomat túlhaladta a kor , tudom . Itt a fórumon tudtam valamennyire felzárkózni , legalábbis az újabb technikát valamennyire megismerni .
Épületen csak vezérlések bekötésén dolgoztam . Néha azért 10x100 alusin is volt duplán . Azt nem lehetett rábízni a külsős villanyszerelőkre .
Mindjárt 60 leszek igazából már csak a magam örömére tanulok , nem kell erre fele az én tudásom senkinek .
Itt olvasgatva azért azt érzem ,szinte semmit nem tudok :)