Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

noctiluxx

Urak!
Szerszám ügyben (vagy nem) szenvedek kcisit. A mellékelt képeken látható réz nyomószerszámokat csinálom.
Artcam, mach3, kis marógép kínai motorral. 6 és 3mm a nagyolás, utánna 24 és 30 fokos gravírral megyek, 1 és 0.2 hegyűvel.
Az a gondom, hogy a vágóélnek körben 0.1mm-nek kellene lennie, de teljesen kiélezi.
Ameddig eljutottam:
Amikor nagy a munkadarab, nyilván meggörbül nagyoláskor, ezt elfogadom.
A motor futása jó, 0,01 maximum
A z beállítás érintővel történik, ezzel nincs gond.
A szerszámokat a pcbcnc-től rendeltem, veleleztem már velük, elméletileg a szögek és a hegy átmérője is rendben van.
Artcamben a szimuláció jól mutatja, a szerszámok ott is jól vannak beállítva. Az igaz, hogy ott lapos a gravírszerszám alja, az enyém pedig szögben vágott..

Szóval mit csinálhatok rosszul? Illetve készít e még valaki ilyen gravírszerszámokat itthon?

Szalai György

A jelen esetben ez a szükséges pici légrés is okozhat nehézségeket, mert a műanyag hőtágulása még az alumíniumétól is kb. egy nagyságrenddel nagyobb.
Ha jól emlékszem.

keri

Igen. Bár szerintem házilag amúgy sem a szükséges precizitásra törekednék.
A furatot szétszedném három szegmensre, mindegyik külön légpárnát generál, és kettőt rugóval feszítenék. A levegő szépen elemeli a rugó ellenében a szükséges mértékben és nincs gond a precizitás igényével.

https://www.youtube.com/watch?v=lOTWx69mghM&index=3&list=PLE5139023F70C6600

Csuhás

Nos erre nem gondoltam, a hőtágulások különbözősége miatt el is bukott a házi légcsapágy ötlete. Következő kísérlet a műanyag persely lesz állítható házban.

svejk

Csak nem hozott a kedvenc csapágyboltosod neked tetsző perselyt?

Csuhás

Hozott perselyt, kb olyan réteg van a lemez gyűrűben mint a régi teflon lábas bevonat, szóval remekül csúszik. viszont a mérete no szóval a hasítékot teljesen összenyomva is lötyög a tengelyen pedig az csak mínusz 5 százados. Ki kell bővíteni a hasítékot hogy használni lehessen. Plusz jött az Igus-tól két minta, ami szintén lötyög azt is fel kell hasítani. Valami spéci műanyag, de látszatra sima keményebb hőre lágyuló anyagnak tűnik. Talán a hétvégén tudok velük foglalkozni.

svejk

Az imént megmértem egy DEA 3D mérőgép hídjának emelkedését.

Az ezredes óra 2 egységet mozdul ha rányitom a levegőt.
Az órának is van némi hiszterézise, Így a 0,002-0,003 mm lehet a valós légpárna.

Ez ugye sík grániton mozog, forgó tengelyeknél lehet más ez az érték.

svejk

Van két hasonló vezett mukahengerem.
25-ös a két rúd, szétválasztva nagyon precízen forgatható és tologatható.
Alu blokkban a két végén bronz hüvelyek és egy csepp olaj.
BŐven elég lenne szerintem ahhoz a köszörűhöz ez az elv.

000000000

Segítség kellene!!! milyen hosszan lehet átfúrni egy köracélt 15 -ös fúróval ,hosszában gondoltam.Mert egy nagynyomású légtartályt akarok majd csináltatni valakivel.

ANTAL GÁBOR

A Perfor katalógusában a kommersz átmérő 15 ös  hosszú fúró munkahossza 144 mm . Ha légtartályt csinálsz akkor két oldalról is fúrhatod  tehát 290 mm is lehet a hossz .  Hosszú pontos furatokat un " ágyúfúróval" fúrnak  ( Remélem ez nem egy trükkös kérdés volt)....
  Mire kell a légtartály ???  El sem bírom képzelni hogy miért nem jó egy kereskedelmi vastagfalú varrat nélküli  cső  Ha kiszámolod a Mollier féle ( kazán ) képlettel akkor 1000
( ezer) barra 300N/ mm2 es szigmájú ( pucu !! ) vasnál 2.5 mm falvastagság adódik ( elméletileg ) tehát egy 5-6 os fal bőven elég . Az ezer bárt elrettentésként írtam .

000000000

Köszönöm az információt.Nos egy pcp légfegyver másolatát szeretném elkészíteni,szóval mindenképp kell majd esztergálni az alkatrészeket.Aki kicsit jártas vagy utána néz az látja majd hogy milyen is egy ilyen fegyver és hogy egy jobb már elég drága,ami persze a szabályoknak megfelelően nem lépi át a 7,5 J - os energia határt,szóval csak otthoni célba lövésre használható.Én csak olyan 40-60 bar -al számolok ennél a légtartálynál.Fő a biztonság ,ezen az elven vagyok.

ANTAL GÁBOR

Akkor süllyedt talált . Több infót nem közlök ....[#vigyor4]   (Még rám jönnek a TEK  esek )

000000000

Ettől még semmi problémája nem lesz senkinek.Millió és egy légfegyver közül választhatnék amit törvényesen tarthatok itthon és használhatom célba lövésre.Pusztán a kíváncsiság hajt hogy hogy is lehet több száz ezer ft ot elkérni egy olyan fegyverért aminek az igazi hatóerejét ki sem használhatjuk a törvényi szabályozás miatt ,és így miért is van a kereskedelemben ilyen.Szóval érdekelne hogy tudnék e hasonló szerkezetet építeni,persze ez csak nagy vonalakban a pneumatikus részére értem mert ugye egy jó fegyverhez azért jó huzagolt cső is kellene meg persze azt egybeépíteni az egész rendszerrel.tulajdonképen egy egyszerű lefúvó szeleppel is könnyedén lehet barkácsolni hasonló szerkezetet ,csak ugye a névleges maximum nyomása ezeknek 10 bár körül vannak ,így e fölött már veszélyesebb a dolog.

ndpkrup8z

Üdv  
   Ha ez a téma jobban is érdekel, akkor az Index (sárga)
    fórumon a " Légfegyver javítás, tunning topikot
    keresd.Sok hasznos ötletet találsz.[#integet2]
         Üdv.: Péter

000000000