Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Levegő (szobahőmérsékleten) azaz gáz halmazállapotban 1,012 kJ/kg fajhője.
Tehát ez azt jelenti, hogy 1kg levegő 1 fokkal való felmelegítésére 1 óra alatt 1,012 Watt kell.
1 m3 levegő légköri nyomáson 1.2kg-al számolható
Viszont a lehűtéshez tudomásom szerint 3x annyi energia szükségeltetik mint a felmelegítéshez.
A Peltier elem hatásfoka állítólag megközelíti a kompresszoros hűtést, hogy ebből mi igaz ezt passzolom. [#nemtudom]  
Tehát ezekkel az értékekkel számolhatsz.
Az aluminium csődarabot meg telepakolnám valami rozsdamentes fémgyapottal a jobb hőátadás érdekében.
A kondenzvíz elvezetésről se feledkezz meg !

svejk

Sok esetben kuplungcsúszás az ilyen dolgok okozója.

Dakota25

Komolyan kérdezem:
"Viszont a lehűtéshez tudomásom szerint 3x annyi energia szükségeltetik mint a felmelegítéshez."
Ezt hogy érted?

000000000

Fűtéshez elég egy ellenállás hűtéshez már kicsit komolyabb berendezés kell.

Dakota25

Vagyishogy a hűtőberendezések hatásfoka jellemzően 30%-körüli, míg fűteni 100%-körül tudunk?
- OK. Kicsit megijedtem első olvasásra.[#integet2]

000000000

Kicsit elszámoltam magam ha a vizet vessük példának.
A viz fajhője 4181,3 J/kg ennek a felmelegítésére 1°C-al 1.161 wattóra kell.
Ezt úgy kapjuk meg hogy elosztjuk 3600 másodpercel,
Tehát akkor a levegő  1012 J/kg /3600 = 0,281 wattóra kell 1°C való megemelésére.
Elméletileg, de a tévedés joga fenntartva! [#nevetes1]

idr4n47nh

Igen elméletben kizártam a kotyogást,vagy is a motor nem kotyog. Összejeloléssel az a baj hogy nagyon kicsi kb 0.01 körüli lehet a pontatlanság,nem látnám. Viszont ötletet adtál egy réz lapot ha megérintek vele akkor világit egy led,aztan jaratom ide oda és visszakuldöm 0 pontra,ha nem éri el és nincs fény akkor feljebb van,ha kicsit nyomot hagy akkor lejjebb. Holnap kipróbálom

fn47xk7ei

A kondenzvíznek természetesen külön tartálya lesz és külön ellenáramoltatásos hővisszanyerőt építek elé-mögé is . A fő problémám , hogy ekkora felület mekkora teljesítmény tud leadni azaz nem akarom feleslegesen telepakolni a külső felületét peltier elemekkel . A fémszivacsot kerülném - én műanyag és alumínium harangot helyezek bele ami arra készteti az átáramló préslevegőt , hogy csak a belső hengerpalást mentén áramoljon mert ugye máshol úgy sem lenne hőleadás .Mivel sajnos adott ez a hengerméret itt nem is tudom figyelembe venni az átáramló levegő mennyiségét másik nagyobb pneumatika hengert meg nem akartam elbaxni ilyen célra mivel még tervem van vele .A delta T-t pedig egy kicsit fölé lőttem be biztonság miatt .

fn47xk7ei

A hűtő hengerbe már valamennyire hűtött levegőnek kell érkeznie - 3,6 m hosszú 10 mm-es rézcső feladata a levegő előhűtése ill. újbóli felmelegítése .

000000000

Pedig valami fémszivacs pontosabban szinterbronz szűrő nem ártana bele ami érintkezik a belső palásttal amin így áthaladva a levegő átadná a hőt.
Mert ennek a kis alu darabkának a felülete édeskevés lesz lehűteni a kellő mennyiségű gázt.

fn47xk7ei

Gondolkodom ill. rágódom még ezen amit írtál egy két napot .Én is érzem , hogy elég halovány méretű egy felület de valami megoldás kell a préslevegő hűtésre és hűtőkompresszoros-gázos verziót meg bonyolultnak tartottam .A pneumatika henger azért tetszett meg mert a külső felülete sík viszont a kialakítása miatt nyomás hatására sem deformálódik erősen így alkalmas a peltier elem felrögzítésére is .

000000000

Én csak hőcserélnek használnám azt az alu házat amibe belenyomni egy szinterbronz szűrőt annak a belsejébe egy hengertestet amivel rákényszerítve, hogy csak a szűrön áthaladva tudjon menni a levegő.
Alatta meg egy szigetelt kondenztartály amiből a viz eltávolítható egy szelepen keresztül.
A másik megoldás meg egy alu tömböt telefurkálni a furatokba alu lemezt hosszában megtekerve belehúzni ami megforgatja a levegőt hogy átadja a hőkülönbséget
A tömb alját és tetejét meg úgy kimunkálni amik a furatokat sorba kötik.
Tehát egy csöves hőcserélőt építeni tömör anyagból.

fn47xk7ei

Hőcserélőm van is - épp most találtam meg a sok lom között bár ez sem nagy teljesítményű de a lényeg , hogy valamennyire működjön és már akkor nyertem vele . A plazmavágó igényli a száraz és szűrt levegőt ezért annak kiszolgálására tervezem . A száraz levegő puffer tartálynak egy kitakarított PB gázpalackot tervezek és ez a kis hűtő-hőcserélő és szűrő egység is a plazmavágó mellett lenne távol a kompresszortól .A tápon és a peltier elemek vezérlésén még nem gondolkodtam , az még ráér mert még meg sem rendeltem őket . Még egy kérdés : a fényképen látható hőcserélővel találkozott e már valaki ill. valami adat kellene róla mert nincs rajta semmi jelölés de persze majd még én is túrom ez ügyben is a netet .

ANTAL GÁBOR

Csak beleugatok ( mert most nincs időm mindent visszaolvasni ) Szerintem a fotón egy víz- víz hőcserélő van. Egy 20-30kWos hőcserélő csonkjai min 1/2 collosak ( inkább 3/4") Ez sokkal kisebb csonkkal rendelkezik . Saccolom hogy víznél tudná a 5-6 kW ot.
Szerintem  nem levegőre tervezték ....

fn47xk7ei

Szerintem meg nem vízre tervezték bár a vizes kazán hőcserélők is pont így néznek ki csak jóval nagyobb csatlakozó csonkkal . Anyaga rozsdamentes acél .Nekem kb. 600W-ot kell tudnia mivel a hűtőegységnél is kb. ennyit tervezek (hat darab 100 W-os peltier elem ... de valójában ez sem teljesen mérvadó ).