Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

cipk5xtny

hát nem volt egyszerű....
de megvan.[#papakacsint]
pofon egyszerű így visszagondolva
Túl nagyot fogtam s mikor az éllek irányába ment akkorát fogott hogy kitámastotta a lineárt a motr itt lépéstvesztett ,majd innen akarta folytatni..
ma többször kiprobáltam. köszönöm az ötleteket

Csuhás

Urak egy gyors kérdés: Egy alu tömbbe 200mm hosszú d40 furatba illesztenék egy műanyagperselyt aminek a falvastagsága 2.5mm
Kérdés mennyivel legyen nagyobb a persely a furatnál ha azt szeretném hogy kézzel, esetleg egy kis fadarabbal való ütögetéssel a helyére menjen, és télen hidegben se essen ki belőle? Saccra 5 századot gondoltam, de erősítsetek meg ebben.

Szirtimorc

Én hagynék rá egy tizedet, pici vazelinnel be fog menni :) Pici élletörés kell majd az elejére.

remrendes

Esetleg az egyiket a napra a masikat a fagyasztoba tennem egy rovid idore.

zozo

Ha teljes hosszában (200mm) perselyes, akkor lehet, hogy az egy tizeddel már nem fog végigmenni. POM keménységre gondolva, én hagynám a 0,05-öt, de anyagi felelősséget nem vállalok [#nevetes1]

szf

Ha az Alu tömb befogható a tokmányba akkor hideg/meleg eljárással beletolnám a műanyagot .Majd utána méretre forgácsolnám.

Rabb Ferenc

Én is a 0,05mm mellet voksolnék. A besajtolást egy akármilyen anyagból készített peremes csappal javaslom az "összegyűrődés" megelőzésére. Ennek az átmérője pár tizeddel legyen csak kisebb a persely belső méreténél. A pereme az egyenletes erőelosztást biztosítja a helyére toláskor

Csuhás

Elkészült a +5 század talán egy picit sok is. Most egy menetes szárral szépen behúzható a helyére, és egy vastagabb csővel ki is húzható onnan. Az alu tömböt elég nehéz volt forgácsolni, mert egy oldalon befogott kés az berezgett. Elsőként a szánra lefogott tömböt a főorsóba dugott kiesztergáló fejjel próbáltam megmunkálni de akárhogyan éleztem a kést rezgett. Végül egy félméteres 30-az rúd közepébe tettem egy betétkést, egyik végét tokmányba fogva másik végén csúccsal támasztva már szép felületet tudtam esztergálni, de így a betétkéssel kell fogást venni ami minden csak nem kényelmes megoldás. ( Persze ha gyakran volna ilyen melóm akkor lehetne valami csavaros állítást ráépíteni )

Szalai György

Ha mehet egy gyors kérdés visszafelé is.
Miért kell végig perselynek lennie a furatban?
(Csak a két végén kopik, középen nem.)

keri

A felesleget úgy is lehántja az alu [#hehe]
Szerintem is elég az 0.05mm én csak 8-as perselyt csináltam, de ott gyakorlatilag nullás (~0,02mm) illesztéssel is sajtolni kellet.

Másik hogy utólag kellet dörzsárazni mert összenyomódik. Vagy a szokásosnál lazábbra kell illeszteni a csapot.

Én úgy vagyok ezzel hogy hasraütés, ha nem jó újat csinálok. Műanyagot gyorsan ledarálja a CNC-sített kínai eszterga is.

keri

1. Nem drága a műanyag.
2. Egytengelyűség.
3. Teljesen igazad van. Én is csak a végére raktam, mert úgy volt egyszerű számomra, de nem mindig van ez így.

b4nm7gjvr

Segítség, béna vagyok, avagy kicsit láma is ehhez!!!

Nah szóval azt szeretném kérdezni a csapattól, hogy mit javasoltok az üveg gravírozás után eme képhez háttérvilágítás gyanánt? Mivel lenne célszerű megvilágítani a képet? Esetleg olcsó beszerzési forrásnak örülnék! Nem 1-2db-ról lenne szó!
Kedves Sógornőm kért meg, hogy oldjam meg, na de tanácstalan vagyok mint egy kisközség!

Hogy legyen kép is ilyenre gondolt:

gaben

Szia,

ezekhez a plexi lemezekhez, LED szalagot használnak és élvilágításként alkalmazzák.
Millió videó a YouTube-on.

Csuhás

Az egész szerkezet egy szerszámélezőhöz való maróbefogó kísérleti csapágya lesz. Úgy képzelem hogy felesztergálom a belsejét  is kb 5 tizedes ráhagyással Majd kívülről kap három három kb zeeger gyűrűnek való beszúrást a hossz negyedénél és felénél. A két szélső gyűrűbe fúrok három .5-ös furatot 120 fokra majd az egészet beragasztom az alu házba. A két szélső gyűrűhöz sűrített levegőt vezetek. Ami a két vég illetve a közpső gyűrű nagyobb furatain a szabadba távozhat. Ha sikerül akkor egy légcsapágyat kapok ami szinte súrlódás mentesen engedi a rudat  mozogni forogni, és így tudom majd kis marók spirálját is élezni.

Ilyen csapágy volna a cél: Darex  Weldon

Ha elcseszem és nem működik a légcsapágy akkor két rövidebb műanyag persely lesz a tömb két végén enyhén kúpos furatban úgy hogy egy gyűrűvel beljebb tolva pár századdal össze lehessen nyomni, és így remélem beállítható lesz egy könnyen mozgó de szinte kotyogás mentes csapágy.

2nbj3n5m

A pexi alsó oldalát fől kell polirozni (ott fog a fény belépni)A többi oldalt fekete szigetelő szalaggal le ragasztani, hogy a fény csak a gravírozott felületen lépjen ki.Polirozás:finom csiszolóvászon vizzel,de gázöngyujtó lágjával is probálkozhatsz.A plexi legyen legalább 8mm-er.A leírtak nálam mindig beváltak.

Mfg. Janko (száraz jános)