Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Nem tartom rossznak a torlónyomás mérést .
 delta p= (vnégyzet*ró)/2   ha 3 m/ s a hajó sebessége akkor 4500Pascal a detektált nyomás .    ( köznapibban 450mm vízoszlop)   Azt könnyen meg lehetne mérni valamilyen olcsó szenzorral . Sajnos a karakterisztika négyzetes  ( 1 m/s nál a kapott nyomás csak a kilenced )
 Majd a fiatalok  Arduinóval megoldják a linearizálást

000000000

És mi van a vízhőmérséklet okozta sűrűség kompenzálással ? [#nevetes1]

svejk

A propelleressel mi a baj, összeszedi a dzsuvát?

A fordulatszám mérése nem igényel drága érzékelőt.

RJancsi

A propelleres sem lineáris. Kis sebességnél még csak-csak, de ahogy nő a sebesség egyre nagyobb lesz a szlipje (csúszása) a vízhez képest. Egy 6-10 mm-es menetiránnyal szembe fordított torlónyomás mérő csőhöz képest meg nagyságrendekkel nagyobb ellenállást kelt és még az uszadékot is összeszedi. (Horgászdamilról nem is beszélve.)

RJancsi

Nem túl tudományos de a célnak megfelel. Ha jól emlékszem tán 30 évvel ezelőtt egy "Ezermester" újságban láttam. Egy kis úszó (szinte bármi lehet ami úszik) damillal a hajó mögött vontatva. A damil és a hajó között egy vékony gumiszál volt. A csomó alatt meg egy kalibrált skála. Minél gyorsabban ment a hajó annál jobban kinyúlt a gumi. Hacsak nem óceán átkelés navigációja a cél, még akár elég is lehet. [#awink]

2f428kduf

Valamikor az egyik tettestársam is hasonlót szeretett volna, ha jól emlékszem egy 1.5 báros (akkor még:atm) nyomásmérővel megoldottuk, a skálát a torlónyomással csinéltam. Ő is trimmelésre használta. Egyszerü, egy csövet a menetirányba-összekötve a műszerrel.

ANTAL GÁBOR

Azért írtam az Arduinót  Egy másik lábon egy Pt 100 al méri a hőmérsékletet ..  Sajnos egy bizonyos hőmérséklet alatt nem fog működni [#vigyor4[#vigyor4]] De a hajó sem !

keri

Ez víz.
Ha megfagy akkor úgy sem lehet hajózni :D

000000000

jégtörő hajó megy az ! [#duhos2][#nevetes1]

zozo

Bocsi, hogy eddig nem reagáltam, most értem haza. Nagyon köszönöm mindenkinek az ötleteket. A pitot csőből (vagy egyéb érzékelőből is) kettő kell, mert katamaránról van szó, és valamelyik talpa mindig levegőben van, ami akár egy métert is emelkedhet, de természetesen megoldható.

A kormánylapátok körül kellene elhelyezni, oda egyszerűbb lenne rögzíteni és a gaz sem annyira zavaró, mert onnan hamar leválik.
A gumiköteles úszó is nagyon elmés :)
Valamit majd megvalósítok az ötletekből. Köszi

000000000

Maradj a GPS-nél !
Ok, hogy a viz folyik, de attól hogy árral szemben haladsz 10km/h-val a viz meg 9km/h-val folyik az akkor is csak 1km/h lesz a szárazföldhöz képest ! [#nevetes1]  
A 10 jobban hangzik, de attól még sehová nem haladtál [#hehe]

PSoft

Merre folyik a Balaton?[#nevetes1]

000000000

Akkor meg miért nem jó a a szájba baszott GPS ???
Már a legrosszabb androidos telefonban is van GPS aztán kb 15 másodperc letölteni egy alkalmazást rá ! [#gonosz3]

000000000

Példának okádék ez !
42000 ember 5 csillagra értékelte akkor annyira nem lehet rossz !
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mrchops.android.digihud&hl=hu

zozo

GPS-es hajós "karórám" van, nem gagyi fajta. Az csak késéssel mutatja a sebesség változást.Én az azonnali sebességváltozást szeretném figyelni, egy-egy fok- vagy grószvitorla állítást követően.