Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fpd0kbd4

Ha a 20% BI-nél tudja a 160A, akkor még lehet benne fantázia.
A most csatolt képnél,mi célt szolgál a nyilaknál  a két tekercs között betolt trafólemez? Nem hiszem hogy csak egy rezgéscsillapítás. Esetleg valami fojtás?

Szalai György

Amíg a vas nem kerül mágneses telitettségbe, addig a kivehető áramnak szinte csak a melegedés szab határt. (Az után majd a belső és külső ellenállások is, meg a dinamikus határáram, de az szerintem még odébb van.)
Ha van lehetősége elég hőt leadni, akkor a vas mágneses telítődésének határáig bármekkora lehet az áram terhelhetőség. A hőleadás dolgát könnyíti, hogy a levegő és a trafó közötti hőmérséklet különbség elég nagy is lehet.
A mai szigetelőanyagok hő tűrése már magas. Elég hétköznapi lett az F hőállóság osztályú tekercselő huzal, aminél a megengedhető hőmérséklet már 155C fok. (A tekercs belsejében értendő, nem a felszínén.)
Egy C osztály esetében ez már 220C fok. Szóval, ami nekünk nagyon forró, (60C fok) az a trafónak még csak a tavasz kezdete.
Hobbyra azt mondanám, terheld míg jólesik, csak folyamatosan figyeld a hőmérsékletét.

jani300

Ha tényleg trafólemez , akkor mágneses sönt .
Az egyik legjobb teljesítmény szabályozás .
Csavarral ki be állítva változik az átvitt teljesítmény .
A fokozatonkénti szabályozás a primeren ,változtatja a trafó áttételét .
Ezt a fajta szabályozást inkább bevont elektródás kézi ívhegesztőkben alkalmazzák , CO gépben még nem találkoztam vele .
A szekunder köri fojtó nélkül tényleg ne próbáld terhelni, ha valóban CO trafó . Nekem már égett le pillanatok alatt így trafó !

jani300

Lenne nekem is egy CO hegesztős kérdésem .
Ügy érzem nem tud elég áramot a hegesztőgépem .
Sose váltott még le a 20% BI-s fokozatban .
0,8 as huzalt használok . 1 es huzallal egyértelműen nagyobb az áram , avval lehet már vékonyabb szerkezeti anyagokat is hegeszteni .
A 0,8 as huzal az inkább lemezre való ,nem tudom kellően beolvasztani vastagabb anyagnál , ha kisebb előtolást állítok az sem segít .
Ez rendben van így ?

jani300

Az  éppen most ugrott be hogy hosszú , viszonylag vékony hosszabbítóval használom állandóan .
Ez még megér egy próbát .
25 A biztosítót ír az adattábla , lehet a hosszabbítóval korlátozom a felvett áramot ? :(

fn47xk7ei

CO hegesztő gépekben  szoros csatolású transzformátort használnak így Frédi trafója csak nehezen alkalmazható annak - főleg mágneses sönttel . Szerintem érdemes a gyári gépek és a bevált módszerek alkalmazása azaz "egyenes " legyen a trafó jelgörbéje - az áramot pedig az egyszerű fokozat (feszültség) kapcsolóval + előtolás szabályozással érdemes beállítani . Alap : ívfeszültség "V"=16 + ( A x 0.04) azaz 100 A esetén 20V-os , 200 A-nél 24V-os ívfeszültséggel jó számolni .A söntös szabályozás kapásból elvetném CO2 hegesztésnél - MMA-nál viszont jó .Elnézést a beleugatásért !

fpd0kbd4

A söntös szabályozás ismerős,például a hetrák.De ez nem állítható,gyárilag lehet kalibrálva,mivel az egyik nincs is teljes vasmag szélességben betolva. Gondolom ez nem gyártói trehányság.

"1 es huzallal egyértelműen nagyobb az áram , avval lehet már vékonyabb szerkezeti anyagokat is hegeszteni" Ez így nekem ellentmondásosnak tűnik.

A hosszú hosszabbítód esetleg még kábeldobra van tekerve?

A kérdéses trafón lévő adat sV 27.5 szerintem nem bevontelektródás alkalmazású trafóra utal.

A sorkapcson lévő GND, TW kivezetések beépített hővédelmet sejtetnek.

fpd0kbd4

Te, közel 100km távolságból is érzed a "feszültséget"[#eljen]
 Megnéztem a kis gagyit, alapból 1.1 Ohm-ot mutat.

000000000

Nekem a műszerem 0.04 és 0.00 Ohm között ugrál összeérintett mérőcsúcsoknál.
Ez függ attól is milyen erősen tudom összeszorítani kézzel.
Dobjam ki ezt a rosszt ?   [#nevetes1]

fn47xk7ei

Én ezt olvasnám le róla : pV = primer feszültség (220-250 V) , sV = szekunder feszültség (27.5 V) ...ami nem jó szerintem , nekem 260A-es a gép és 27V-os a legnagyobb fokozaton ( persze 3 fázisú ). Nem lehet akármilyen a primer feszültség .

000000000

Azt áruld el a CO hegesztőmön üresjáratban miért tudok mérni 48 voltot a legkisebb fokozaton ?

jani300

Hoppá ! Az "sV 27,5" akkor szekunder feszültség !
Benéztem rendesen , ott van mögötte a nagy  "A".
A hővédelem oké persze .
Az kizártnak tűnik hogy fix mágnese sönt legyen , akkor ez így érdekes . De most dolgozni kell ...[#integet2]

ANTAL GÁBOR

Az én méretezésem 12.56mm2 szekunder keresztmetszetre szólt
 60% Bi t vettem ( 6A /mm2)  Ha 20% a Bi és a 100% hoz 3.5 A/mm2  rendelünk  akkor a szekunder áramsűrűség 5*3.5 = 17.5 A / mm2   ami 219 ampert eredményezne ( 12.56*17.5) .
Ha 100% hoz csak 3 ampert akkor 188 amper jön ki

Csakhogy én sohasem használok olyan gépet aminek 20% a Bi je ( de még 40% osat sem !!!) Nálam a minimum a 60% . Jól néznék ki amikor a forgatóval elkezdünk egy spirálfúrót hegeszteni ( varrathossz mindkét oldalra számolva kb 3.6 méter ) és 40 másodperc után   leállna a gép aztán lehetne vizesruházni  

Szalai kolléga hasonlóan mint én leírta hogy az átvitt teljesítmény  ( a telítés határán) az áramsűrűség lineáris függvénye . Ezen az alapon 50 Hz en folyékony nitrogénben egy E42es vassal is lehetne hegeszteni [#vigyor4][#vigyor4]

ANTAL GÁBOR

Cseréld le a banándugót rézről  ezüstre és alkalmazz 6 mm2 es rövid mérőzsinórt !![#vigyor4][#vigyor4]

000000000

Szerintem meg csak műszert kell használni és nem saccométert.
Normálisabb műszereknél bele van kalibrálva a mérőzsinór.
Még normálisabbaknál pedig van zero adjust lehetőség.
Amúgy meg ki mondta, hogy nem ezüst ? [#nevetes1]
De a kínai gagyi multiméterem is 200 Ohmos méréshatárban rövidrezárt mérőcsúcsokkal is 0.1 Ohmot mér.
Néha a kinaiak is elba..hatják és lehet jó is amit csinálnak. [#nemtudom][#nevetes1]